Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Daniel Cighir este „un copil hărăzit cu... talant”

Prima expoziție de pictură, de ziua sa

Daniel Cighir este „un copil hărăzit cu... talant”

Marți, 18 septembrie 2012, de ziua sa de naștere, Daniel Cighir a avut parte de un „tratament” special.

Părinții și bunicii, în „complicitate” cu profesorul său de pictură, dna Eugenia Drăgoi, i-au pregătit un eveniment fericit: vernisajul primei sale expoziții de pictură la Orășelul copiilor din Oradea. La eveniment au participat colegi de clasă, elevi din clasa a IV-a C de la Școala Gimnazială nr. 16 (Bianca Ștefan, Natalia Boncea, Paul Pașc, Bianca Abrudan, Andreea Tărău și Ovidiu Busuioc), împreună cu doamna învățătoare Cornelia Filip, iar de la Grădinița nr. 52 - grădinița sa de suflet -, doamna director Maria Nan și doamnele educatoare Maria Oșvat, Floricuța Toma, Claudia Popa, Ioana Mureșan și Bako Doina – educatoarea și bunica sa, cărora li s-au alăturat părinții - mama Laura și tatăl Daniel, bunicul Alexandru, precum și surioara sa Carina, de 5 ani, puțin invidioasă pe Dănuț pentru talentul său și succesul teribil pe care îl are la fetițe (în paranteză fie spus, Dănuț are vreo 7-8 „iubite”).
Într-o familie de ingineri, constructori și mecanici, iată că s-a hărăzit un mare pictor – „un copil hărăzit cu talant de bunul Dumnezeu”, după aprecierea dnei profesor Eugenia Drăgoi, „mentorul” său într-ale picturii de doi ani. Cu toții vorbesc cu multă admirație și drăgălășenie despre Dănuț, de la colegii de clasă (Bianca Ștefan – „Îl laudăm pe Dănuț și am vrea să pictăm și noi ca și el. Este un coleg foarte bun și foarte atent”.), la colegii de grădiniță (Naty Boncea – fiind o fetiță specială pentru micul prinț: „Sunt foarte frumoase desenele. Înțeleg că și eu desenez destul de frumos, dar nu chiar așa frumos ca Dănuț”.), bunici și părinți, învățătoare și mentor.
„Dănuț e cel mai tânăr elev din clasă. A început clasa I înainte de a avea 6 ani, dar ca dezvoltare intelectuală depășește nivelul clasei a IV-a, situându-se în vârf. Este foarte logic. Gândește profund și formulează niște propoziții și afirmații care mă uimesc. Unde trebuie gândit și formulat creativ, el se ridică la un nivel superior. Citește foarte mult și este procupat de tot ce e nou”, ne-a declarat doamna învățătoare Cornelia Filip.
„Vreau să vă atrag atenția asupra unor lucrări, cum ar fi îngerii (trei îngeri), pe carton și pe pânză, precum și biserica de-acolo, lucrările ce țin de veselia copilăriei, precum și peisajele autumnale. De obicei, Dănuț se axează pe trei materiale: acuarele, acrilice și pe ceracolor. În cazul acestor lucrări, o să constatați că miroase a parfum... Preferata lui Dănuț este acest peisaj tropical, care are vegetația aceasta luxuriantă, iar el a mai pus pentru veselire o mică mămăruță” (prof. Eugenia Drăgoi). Cu toții am admirat cele 25 de lucrări expuse care îl recomandă pe Dănuț ca un copil talentat... cu „talant”, vorba doamnei profesor Eugenia Drăgoi. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Daniel Cighir este „un copil hărăzit cu... talant”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:46 Ora de vară a Europei de Est