Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În Cetatea Cunoașterii, soarele și-a recăpătat strălucirea!

La Școala „Oltea Doamna”

În Cetatea Cunoașterii, soarele și-a recăpătat strălucirea!

În prima zi de școală, elevii clasei I C de la Școala Gimnazială „Oltea Doamna” au fost primiți de către doamna învățătoare prof. Elena Pavel în Cetatea Cunoașterii într-un univers de poveste.

„I-am invitat pe cei 30 de „boboci” și pe părinții lor să depănăm o poveste în Cetatea Cunoașterii, împreună cu mascota noastră, pinguinul PIPO, având alături Jurnalul clasei și un pliculeț care ascundea cheia fermecată și frunze năzdrăvane...
Am reușit astfel să-i captez nu numai pe cei mici, dar și pe cei mari, care s-au emoționat până la lacrimi”, ne povestește dna prof. Elena Pavel.
În povestea cu pricina, soarele își pierduse razele, care, întâmplător, erau plasate strategic pe băncile lor. Descoperindu-le cu ajutorul dnei învățătoare, ei le-au plasat una câte una pe planșa din fața clasei, redându-i astfel strălucirea de odinioară. Apoi, trecând prin Cetatea Cunoașterii, ei au primit câte un ecuson pentru identificare, un fel de carte de vizită sau pașaport. Din aproape în aproape, au reușit să descifreze mesajul de pe planșă și să descopere numerele magice. Pinguinul PIPO le-a adus o scrisoare, precum și Jurnalul clasei I C, pe care ei îl vor completa zilnic, rând pe rând, cu desene de-ale lor în care vor trebui să ilustreze ceea ce le-a plăcut cel mai mult în ziua respectivă.
În momentele următoare, micii învățăcei au făcut cunoștință cu manualele, iar părinții au intrat în posesia unui răvaș-invitație vârât în sulul de hârtie.
Astfel și-a propus doamna învățătoare să-și cucerească discipolii din prima zi de școală, iar reacțiile lor au fost cât se poate de spontane și de încântătoare; Ștefania, Claudia, Ana, Maya, Raisa, Mihnea, Oana, Filip, Ștefan, Iannis, Clara, Luca, Cezar, Patricia, Horia, Gwendoline, Sonya, Nola, Medeea, Vlad, Gabriela, Cătălin, Brigitta și Ioana... și-au dat măsura istețimii lor.
Pe catedră, aveam să descoperim o „epistolă” pe care Nagy Patricia, unul dintre absolvenții clasei a IV-a a adresat-o iubitei sale învățătoare Elena Pavel.
„S-a sfârșit clasa a IV-a /Nouă ni se schimbă soarta/ Un nou ciclu a-nceput/ Într-a cincea am trecut.
De scumpa mea învățătoare /Mă despart cu jale mare /Pentru că ea m-a învățat/ Să scriu foarte ordonat...”
„Aceste gesturi fac parte din micile noastre satisfacții: când ne trezim cu foștii elevi că ne caută și ne adresează cuvinte sincere, izvorâte din inimă”, ține să ne explice doamna prof. Elena Pavel. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În Cetatea Cunoașterii, soarele și-a recăpătat strălucirea!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:04 Ora de vară a Europei de Est