Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost pusă piatra de temelie a Centrului Hospice „Emanuel”

În prezența ambasadorului SUA Mark Gitenstein și a soției sale Elisabeth,

A fost pusă piatra de temelie a Centrului Hospice „Emanuel”

„Azi, 12 septembrie 2012, în prezența Excelențelor Sale, Doamna și Domnul Ambasador al SUA Mark Gitenstein și a Domnului Primar Ilie Bolojan, a fost pusă piatra de temelie a Centrului Hospice Emanuel, proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, a firmei S.C. Repcon S.A, a comunității orădene și a unor parteneri din Marea Britanie și SUA”.

Acesta este mesajul inscripționat pe placa așezată, ieri (miercuri, 12 septembrie 2012), la temelia viitorului Centru de Îngrijiri Paliative Hospice „Emanuel”, de către doamna Elisabeth Gitenstein, soția Excelenței sale Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la București.
La ceremonie au onorat cu prezența Excelenta sa ambasadorul SUA la București Mark Gitenstein și soția sa Elisabeth, primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, consilierul local Florica Cherecheș (inițiatorul campaniei „Oradea pune suflet”), doctorul Gheorghe Carp (managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea), pastorul Paul Negruț (președinte al Consiliului Director al Fundației Hospice „Emanuel”, conducerea firmei S.C. Repcon S.A., în frunte cu directorul general al companiei, dl Mircea Nistreanu, reprezentanți ai unor inistituții publice locale și județene, oameni politici, cadre medicale de la Secția de Oncologie a Spitalului Județean și Municipal, voluntari, reprezentanți mass-media...
 „Centrul, situat pe Strada Thurzo Sandor, va avea o suprafață de 4.900 mp construiți, pe trei nivele, și va cuprinde o únitate cu 15 paturi pentru adulți și cinci paturi pentru copii, ambulator de specialitate, centre de zi și facilități pentru îngrijiri paliative la domiciliu pentru adulți și copii, precum și un centru de educație pentru formarea specialiștilor care vor dori să lucreze în domeniu. Valoarea investiției și funcționarea centrului timp de 12 luni sunt estimate la 4,3 milioane de euro.
Investiția se va realiza pe un teren oferit de Consiliul Municipal Oradea. Proiectul a fost realizat pro bono de un colectiv de arhitecți și ingineri coordonați de doamna arh. Raluca Covăcesu. Construcția va fi realizată de SC Repcon SA din resurse proprii. Lucrările de construcție vor fi încheiate în circa trei ani, după cum ne-a asigurat domnul Mircea Nistreanu, directorul general al companiei Repcon. Centrul este astfel rodul unui parteneriat între Fundația Hospice „Emanuel”, Primăria Municipiului Oradea, SC Repcon SA și a cetățenilor care ne vor întinde în continuare o mână de ajutor, contribuind astfel la alinarea suferințelor semenilor noștri cu boli incurabile.
Hospice „Emanuel” funcționează din 1996, fiind o organizație  neguvernamentală, aflată în subordinea Bisericii „Emanuel”, și asigură servicii de îngrijiri paliative la domiciliu pacienților cu boli incurabile avansate din Oradea și Bihor. În cei 16 ani de existență, echipa Hospice a oferit îngrijiri la circa 1.400 de pacienți adulți și 200 de copii”, după cum aveam să aflăm de la dna Marinela Murg, director executiv al Fundației Hospice „Emanuel”.
„Vom sta alături de acest proiect până la capăt”
 În cuvântul său dl primar Ilie Bolojan a mulțumit domnului ambasador Mark Gitenstein pentru prezență, implicare și sprijin în acest proiect, iar doamnei Elisabeth Mark, în calitatea domniei sale de asistent medical, susținător și voluntar al serviciilor paliative din București, pentru informațiile prețioase furnizate legate de îmbunătățirea comportamentului cadrelor medicale în relația cu pacienții. Domnul primar a adresat apoi mulțumiri reprezentanților Fundației Hospice „Emanuel” pentru tot ceea ce fac de ani de zile pentru orădeni și nu numai și pentru acest proiect,  companiei Repcon și tuturor celor care susțin acest proiect.
„Eu vă spun sincer, am fost foarte sceptic pentru că nu am crezut că vom găsi donatori care să finanțeze cu sume atât de mari o astfel de construcție în termen atât de scurt... În ceea ce ne privește, primăria, vom sta alături de acest proiect până la capăt, în așa fel încât, împreună cu finanțatorii, toți cei care au suflet și fac ceva pentru nevoile acestui oraș, să-l putem finaliza”.
„Sunt oameni care pe unde trec deschid izvoare”
În cuvântul său, distinsul pastor Paul Negruț a plecat de la Psalmul 84, al cărui mesaj înălțător l-a adaptat condițiilor de față și a încheiat prin a traduce semnificația numelui „Emanuel”.
 „Ferice de cei ce-și pun tăria-n Domnul, în a căror inimă locuiește încrederea. Când străbat aceștia Vale Plângerii, o prefac într-un loc plin de izvoare. Suferința este partea condiției umane pe pământ, dar nu doar suferința, ci și încrederea și ajutorul și inima bună și sufletul... Sunt oameni care pe unde trec deschid izvoare”.
Se deschide astăzi un izvor de speranță pentru bolnavii terminali, un izvor de mângâiere pentru familiile lor, un izvor de sprijin pentru oamenii care pierd totul când primesc vestea unei boli terminale...”
„Numele acestui edificiu și al acestei fundații este Emanuel, care înseamnă „Dumnezeu este cu noi!” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (63 de poze), accesați Galeria foto: A fost pusă piatra de temelie a Centrului Hospice „Emanuel”. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:02:38 Ora de vară a Europei de Est