Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sinagoga Neoloaga și Sinagoga „Hinech Neorim” vor fi reabilitate

Ambasadorul SUA în vizită în Oradea

Sinagoga Neoloaga și Sinagoga „Hinech Neorim” vor fi reabilitate

Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitenstein a făcut azi, 12 septembrie o vizită în Oradea în cadrul evenimentului de inaugurare a unui amplu proiect constând în finanțarea de către Ambasada SUA prin Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale al Departamentului de Stat a Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim”, situată pe str. Primăriei, nr. 25.

Finanțarea are ca scop reabilitarea acestei sinagogii, aflată momentan într-o stare avansată de degradare și transformarea ei într-un Muzeu al Evreilor din Oradea.
Sinagoga Zion va fi reabilitată de Primăria Oradea printr-un proiect european
Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitenstein însoțit de președintele Comunității Evreilor, ing. Teodor Felix Koppelmann a făcut un prim popas la Sinagoga Neologă Zion din str. Independenței, unde a fost întâmpinat de primarul Ilie Bolojan.
Acesta le-a prezentat starea actuală a sinagogii de pe malul Crișului Repede, dar și proiectul realizat de Primăria Oradea pentru reabilitarea acestui monument de arhitectură.
Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre proiectul câștigat de Primăria Oradea, precizând că acesta se va implementa printr-o linie de finanțare asigurată din fonduri europene pentru zonele de graniță, obiectivul principal fiind conservarea valorilor culturale și apropierea acestora.
Titlul proiectului este „Promovarea turismului religios prin valorificarea patrimoniului comunităților evreiești din Oradea și Debrecen”
În urma câștigării de către Primăria Oradea prin specialiștii Direcției de Mangement Proiecte cu Finanțare Internațională a acestui proiect pe fonduri europene, Sinagoga Zion, aflată azi în stare de deteriorare va fi reabilitată total și redată circuitului cultural.
 „În această toamnă vom demara procedurile de licitație a lucrărilor de reabilitare, după care în primăvara anului viitor vom începe execuția, urmând ca până în luna aprilie a anului 2014 să avem o sinagogă, un monument de arhitectură complet reabilitat”, a spus primarul Ilie Bolojan.
Valoarea totală a proiectului câștigat este de 1.583.852 de euro, din care contribuția proprie a Primăriei Oradea va fi  aprox 30%, respectiv 433.852 euro.
Această sinagogă este un monument arhitectural cu o deosebită valoare artistică și simbolistică, fiind un obiectiv deosebit de important pentru identitatea culturală orădeană, dar și regională, sinagoga fiind inclusă în Lista Monumentelor Istorice.
Sinagoga „Hinech Neorim” va fi reabilitată cu sprijinul Ambasadei SUA
Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitensteina însoțit de președintele comunității evreilor ing. Teodor Felix Kopelman, primarul Ilie Bolojan și coordonatorul proiectului de restaurare a Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim” a participat la inaugurarea proiectului de reabilitare a Sinagogii (de pe str. Primăriei, nr. 25).
În urma unei competiții anuale la care participă proiecte din întrega lume, Departamentul de Stat al SUA a acordat proiectului Comunității Evreilor din Oradea fonduri în valoare de 129.585 USD în vederea restaurării Sinagogii Ortodoxe „Hinech Neorim” și transformării ei într-un Muzeu al Evreilor din Oradea.
Ambasadorul SUA în România, dl. Mark H. Gitensteina a amintit în discursul său despre bogăția și diversitatea culturii evreiești în acest oraș, despre urmele unei civilizații înfloritoare, lucruri pe care le-a remarcat încă de la prima vizită făcută în Oradea. El a mai adăugat: „Știu că uneori se întâmplă ca politicienii să facă promisiuni pe care nu le onorează, dar vă asigur că eu știu să îmi respect promisiunea făcută față de acest oraș”.
„Mă bucură nespus venirea dlui ambasador pentru realizarea acestui vis nesperat: salvarea acestui monument de arhitectură. Această sinagogă este una dintrele cele 29 de sinagogi care existau în Oradea. Aici era un loc sfânt unde evreii se întâlneau în fiecare zi sau la marile sărbători. Cultura poporului evreu merită refacerea amprentelor culturale de altădată”, a spus președintele comunității evreilor ing. Teodor Felix Kopelman.
„Mulțumesc comunității evreiești pentru colaborarea pe care am avut-o în toți acești ani. Reabilitarea sinagogilor este un semn de respect pentru comunitatea evreiască, care a avut o contribuție culturală importantă în dezvoltarea orașului nostru în perioada ante și interbelică. Mă bucur că alături de finanțarea pe care o asigură Ambasada SUA pentru reabilitarea Sinagogii Ortodoxe, Primăria Oradea a reușit să câștige un proiect important prin care vom reabilita și Sinagoga Neologă de pe malul Crișului Repede”, a spus primarul Ilie Bolojan. (Biroul de presă)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sinagoga Neoloaga și Sinagoga „Hinech Neorim” vor fi reabilitate.

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:30:19 Ora standard a Europei de Est