Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Grădinița nr. 56 – „Lotus” a devenit cea mai modernă grădiniță din Oradea și județ

„Din Cenușăreasă, o Prințesă”, cum ar spune dna Cherecheș Florica

Grădinița nr. 56 – „Lotus” a devenit cea mai modernă grădiniță din Oradea și județ

Teleportată de pe Bumbacului pe Liszt Ferenc, Grădinița nr. 56 – „Lotus” este, în noul său sediu, cea mai modernă grădiniță din Oradea și județul Bihor, fiind prima și singura grădiniță construită în Oradea (de la A la Z) după Revoluție.

„Prințesa” grădinițelor a fost inaugurată ieri (marți, 11 septembrie 2012), cu patru luni înainte de termen, în prezența primarului Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan, a viceprimarului Ovidiu Moldovan, a inspectorului școlar general, dl prof. Daniel Negrean, a reprezentanților Administrației Imobiliare, dna Benyovszki Tunde – director adjunct al A.I.O. și Halasz Marcela – șef serviciu, a doamnei inspector școlar de specialitate Voichița Vancu, a constructorilor și a gazdelor, în frunte cu doamna director Dana Lukacs.
Domnul primar s-a arătat mulțumit că astfel s-a rezolvat și acel deficit de locuri în creșe și grădinițe din această zonă a Nufărului și că s-a născut cea mai modernă grădiniță din municipiu. Domnia sa a mulțumit celor care s-au implicat în realizarea acestei investiții, colegilor de la A.I.O., constructorului (S.C. Abed Nego Com S.R.L.), doamnei director Dana Lukacs - „pentru tenacitatea cu care a insistat în acești ani ca acest cartier să aibă o grădiniță așa cum merită”, colegilor de la Inspectoratului Școlar Județean, dlui Daniel Negrean și în calitate de consilier local, precum și dnei inspector școlar Voichița Vancu.
„Pe Bumbacului, vom avea trei grupe de creșă”
În cuvântul său, dl viceprimar Ovidiu Moldovan a subliniat faptul că datorită hărniciei și seriozității constructorului,  lucrarea a fost finalizată cu patru luni mai devreme, fiind gata de inaugurare cu concursul destoinicului colectiv de educatoare și personal al grădiniței, chiar și în 10 septembrie (dacă în acea dată începeau cursurile). Moderna grădiniță va funcționa cu 12 grupe, patru cu program normal și opt cu program prelungit, cei 284 de copii înscriși se compun dintr-o grupă de pe Bumbacului, două de la fosta Grădiniță nr. 36, patru grupe de la fosta Grădiniță nr. 2 (de pe Ialomiței) – devenită Grădinița „Orsolya” (cu trei grupe de secție maghiară), precum și cinci grupe nou constituite din copii care locuiesc în zona respectivă.
„De ieri am început amenajarea sediului pentru creșă în fosta locație a Grădiniței nr. 56. Pe Bumbacului, vom avea trei grupe de creșă”, a ținut să sublinieze dl viceprimar. Prin urmare, „cele 470 de locuri din creșe vor fi suplimentate cu aproximativ 20 la sută, cu 80 de locuri, cu o grupă de copii în Rogerius, la Grădinița nr. 45 și încă trei grupe în locația de pe Bumbacului... Sunt convins că undeva în jur de 15 octombrie, o să aducem și copiii de creșă pe Bumbacului”, a ținut să ne asigure dl viceprimar.
„Sunt convins că de mâine, voi fi asaltat de telefoane”
Inspectorul școlar general, dl prof. Daniel Negrean, s-a arătat bucuros de reușită și inaugurare (înfăptuire la care a contribuit în calitate de consilier local). „Trăiesc un sentiment ciudat. Sunt convins că de mâine (astăzi – n.n.), voi fi asaltat de telefoane, de a muta copiii de la o grădiniță la Grădinița nr. 56 (dau 60)”. Domnia sa a mai ținut să adauge faptul că grădinița dispune de un colectiv de cadre didactice de calitate, fiind convins că și calitatea activității didactice va fi pe măsura vrednicilor dascăli.
„Fiecare sală de grupă are o altă nuanță”
„Astăzi soarta ne-a surâs și inaugurăm acest sediu, cea mai modernă grădiniță din Oradea”, recunoaște inimoasa directoare, prof. Dana Lukacs. „Vă spun cu mâna pe inimă că suntem mândre, suntem copleșite de emoție; am făcut posibilă inaugurarea acestei grădinițe datorită unei munci în echipă...” Tot din cuvântul doamnei director aveam să aflăm că fiecare sală de grupă are o altă nuanță, una din nuanțele curcubeului, iar fiecare colțișor a fost bine gândit ca să slujească scopului instructiv-educativ.
Făcând un tur al grădiniței, urcând și la etaj și privind în curte și în împrejurimi. dl primar ne-a deschis orizontul spre noi lucrări care vor urma și spre desăvârșirea operei inaugurate, pentru că, în exterior, mai e de făcut câte ceva (după cum avea să sublinieze și dl viceprimar).
„Grădinița ne aduce o relaxare din toate punctele de vedere”
Abordând-o pe doamna inspector școlar Voichița Vancu aveam să aflăm faptul că „grădinița este așteptată de mulți ani. În urmă cu 4-5 ani, aveam solicitări și multe nemulțumiri din partea părinților, care voiau locuri la grădiniță și creșă și niciodată nu puteam să-i mulțumim din plin. Știu apoi că educatoarele din celelalte grădinițe cât de cât mai apropiate de Nufărul au dus o muncă foarte grea cu câte 35-40 de copii în grupă. Prin urmare, grădinița ne aduce o relaxare din toate punctele de vedere, și fizic și psihic. A lucra în niște săli atât de minunate, ca și restul anexelor destinate copiilor, a avea astfel de condiții e o relaxare pentru noi toți și o binecuvântare pentru copii”.
Condiții de invidiat   
Privind construcția cu toate sălile și sălițele pe care le „ascunde” unei priviri neavizate, putem spune că e o bijuterie, în al cărei șirag sunt prinse pe lângă cele 12 săli de grupă (câte șase la parter și la etaj), șase încăperi ale blocului alimentar la parter, spațiu multifuncțional, secretariat, birou director, sala educatoarelor, birou administrație, vestiar pentru personal, grup sanitar pentru personal, filtru primire, izolator, vestiar filtru personal, iar la etaj: spălătorie uscătorie, călcătorie, depozit rufe curate, grup sanitar angajați, atelier de întreținere, spații tehnice (centrală termică proprie), lift pentru transportul mâncării de la parter..., precum și o curte de vis!
Valoarea totală a lucrării (cu TVA) se cifrează la 3.963.970 de lei, construcția având o suprafață construită la parter de 1.186, 20mp, din care 1.028,03 mp suprafață utilă; 972,90 mp suprafață construită la etaj și 639,00 mp suprafață utilă la etaj, fără vreun alt obiectiv identic de comparație în Oradea și județul Bihor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (77 de poze), accesați Galeria foto: Grădinița nr. 56 – „Lotus” a devenit cea mai modernă grădiniță din Oradea și județ.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:00 Ora de vară a Europei de Est