Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
29 ianuarie 2025

Profesorii care nu vin la ore, în vizorul ministrului Educației
Voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică
Daniel David a anunțat, în cadrul unui interviu pentru Edupedu.ro, că va iniția „în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului” în privința profesorilor care nu se prezintă la ore. „În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate”, a spus acesta.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Problema, în final, se rezumă așa: Ministerul Educației plătește o parte dintre profesori pe fals în acte, condică semnată în fals, pe ore pe care ei nu le efectuează. Care este mecanismul pe care îl aveți în vedere, ca ministru, pentru a vă asigura că nu plătiți, ca angajator, o resursă umană care nu se prezintă la locul de muncă?
Daniel David: În primul rând, aștept sesizări concrete, care, după ce au fost la nivel de director și la inspector, n-au fost soluționate. Le aștept la nivel de minister. Eu am spus că nu toată lumea trebuie să se adreseze ministrului, dar, după ce ai parcurs acele etape și lucrurile nu au fost rezolvate, te adresezi la nivel de minister. Și, în același timp, voi iniția în următoarele săptămâni o analiză la nivelul sistemului, să văd cât de răspândită este această practică. Simplul fapt că faci această analiză începe să-i conștientizeze pe cei din sistem că ministerul ia foarte în serios acest lucru și se uită. Le stimulez, ca să spun așa, întoarcerea spre calea cea bună.
Raluca Pantazi, Edupedu.ro: În trecut erau inspecții ale directorilor din minister către școli.
Daniel David: Vom face acea analiză de sistem, inclusiv verificări, ca să spun așa, într-o variantă neanunțată.
Informații de context
În luna aprilie 2024, Ligia Deca, ministrul Educației la acea vreme, spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore ,,trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Cele mai importante 10 noutăți ale anului 2012 la Universitatea Agora

Promovarea imaginii

Cele mai importante 10 noutăți ale anului 2012 la Universitatea Agora

De la distinsul profesor universitar dr. Ioan Dzițac, rectorul Universității Agora, aveam să aflăm care sunt cele mai importante 10 noutăți ale anului 2012 la Universitatea Agora din Oradea.

1. Legiferarea acreditării de către parlament
Acreditarea Universității Agora a fost confirmată prin Legea nr. 59 din 29 martie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 222 din 3 aprilie 2012: http://univagora.ro/universitate/acreditare/
2. Cartă nouă, aprobată de senat și avizată de Ministerul Educației
Carta nouă, aprobată de senatul universitar și semnată de prof. univ. dr. Adriana Manolescu, președintele senatului, a fost avizată de minister și poate fi consultată la  http://univagora.ro/universitate/carta/.
3. Rector nou, ales de comunitatea academică și confirmat de minister
Ministerul a confirmat în funcția de rector pe domnul prof. univ. dr. Ioan Dzițac (pentru legislatura 2012-2016): http://univagora.ro/universitate/rectorat/ .
4. Decan nou, selectat pe bază de concurs
Rectorul a organizat concurs pentru ocuparea postului de decan al Facultății de Drept și Științe Economice, concurs câștigat de conf. univ. dr. Gabriela Bologa: http://univagora.ro/academic/fdse/
5. Examen de licență cu diplome eliberate de Universitatea Agora
Pentru prima dată Universitatea Agora, proaspăt acreditată, a primit dreptul de a organiza examen de licență în organizare proprie și să elibereze diplome de licență girate de minister. Taxa de licență s-a redus cu 50% față de anii anteriori, iar promovabilitatea a fost de 100%: http://univagora.ro/studenti/finalizare-studii/ .
6. Primul Doctor Honoris Causa al Universității Agora
Universitatea Agora, odată cu acreditarea, a primit și dreptul de a acorda titluri de „Doctor Honoris Causa”. Prima diplomă a fost acordată domnului academician Florin Gheorghe Filip, directorul general al Bibliotecii Academiei Române: http://univagora.ro/universitate/doctor-honoris-causa/ .
7. Acord de colaborare cu chinezii
Prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, președintele Consiliului de Administrație al Universității Agora, a semnat un acord de colaborare cu prof. univ. dr. Yong Shi, reprezentantul Societății Chineze de Modernizare a Managementului: http://univagora.ro/noutati/2012/05/14/acord/ .
8. Instalarea unei platforme de e-learning
A fost instalată platforma Moodle, cea mai performantă platformă de e-learning, care va permite studenților să studieze și să dea teste pe calculator de la distanță: http://moodle.org/ .
9. Programe postuniversitare de un semestru pentru licențiați
Sunt în curs de aprobare la minister trei programe pe domeniul Drept și două pe domeniul Științe Economice:  http://univagora.ro/academic/postuniv/ .
10. Site nou
Un site nou, care se dorește „prietenos”, a fost lansat de curând, propunându-și să ofere informații structurate, în spiritul transparenței și utilității publice, tuturor celor interesați: http://univagora.ro.
Mai putem aminti că, începând cu acest an, în campusul Universității Agora va funcționa și Școala Primară Internațională Agora, cu predare în limba engleză, care încă mai are locuri la clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a: http://univagora.ro/parteneri/scoala-internationala-agora/ .
De asemenea, au mai rămas locuri pentru admiterea la facultate în sesiunea de toamnă, la specializările: Management (3 ani, 18 locuri), Drept (4 ani, 49 locuri), Poliție locală (3 ani, 79 locuri) și Contabilitate și informatică de gestiune (3 ani, 88 locuri): http://univagora.ro/studenti/admitere/ . (Ov. D.)

Trimite email
marți, 4 februarie 2025, 06:58:41 Ora standard a Europei de Est