Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Hotărâri ale Senatului Universității din Oradea

Aprobări și validări

Hotărâri ale Senatului Universității din Oradea

Senatul Universității din Oradea și-a reluat activitatea în plen.

Întrunit în prima sa ședință după vacanța de vară, Senatul Universității din Oradea  a dezbătut și aprobat în ședința sa de marți, 4 septembrie 2012, o agendă diversă: de la componența comisiilor pentru posturile vacante scoase la concurs, Codul de asigurare a calității pentru procesele de educație și cercetare ori Regulamentele de organizare și funcționare ale unor comisii ale organismului legislativ universitar (Comisia de relații academice interne și internaționale, Comisia de strategie și reformă), până la distribuirea locurilor pentru admiterea la doctorat, actualizarea unor taxe pentru pregătirea și perfecționarea personalului didactic, validarea rezultatelor concursului pentru ocuparea postului de director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat sau a alegerilor parțiale la unele facultăți.
a. Reunit în ședință ordinară, Senatul Universității din Oradea a aprobat marți componența comisiilor pentru cele 46 de posturi vacante scoase la concurs: un asistent universitar, 18 lector, 21 șef lucrări, 6 conferențiar. Aproape o treime (17 posturi) din cele scoase la concurs revin Facultății de Protecția Mediului. Concursul pentru cele 46 de posturi publicate în „Monitorul Oficial al României”, nr. 237, Partea a III-a, din 16 iulie 2012, va avea loc în zilele de 17 – 18 septembrie 2012.
b. Senatul Universității din Oradea a validat marți rezultatele concursului public desfășurat în 3 august a.c. pentru ocuparea postului de director al Consiliului pentru  Studii Universitare de Doctorat, adjudecat cu 96 de puncte din 100 posibile de prof. univ. dr. Barbu Ștefănescu, singurul candidat înscris în competiție.
Comisia de concurs formată din: prof. univ. dr. Ioan Simuț (Universitatea din Oradea), prof. univ. dr. Ioan Bolovan și prof. univ. dr. Toader Nicoară (ambii de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca), prof. univ. dr. Ioan Zainea (Universitatea din Oradea) și prof. univ. dr. Renaud de la Brausse (Universitatea din Reims - Franța), a analizat și evaluat dosarul candidatului, după care l-a audiat cu privire la planul managerial și abilitățile sale în coordonarea unui domeniu relevant pentru performanța academică.
c. În ședința sa de marți, Senatul Universității din Oradea a aprobat distribuirea locurilor pentru admitere la studii universitare de doctorat pentru anul universitar 2012 - 2013. Din cele 76 de locuri, doar 15 sunt finanțate de la bugetul de stat. Iată repartizarea locurilor pe cele șase școli doctorale existente la Universitatea din Oradea: Științe Inginerești – 3 finanțate, 10 cu taxă; Științe Sociale – 2 bugetate, 5 cu taxă; Științe Biomedicale – 3 finanțate, 21 cu taxă; Geografie – 3 bugetate, 12 cu taxă; Istorie – 2 finanțate, 13 cu taxă; Filologie – 2 finanțate, 4 cu taxă.
Concursul de admitere la studiile universitare de doctorat la Universitatea din Oradea se va desfășura conform următorului calendar:
*până în 20 septembrie a.c. – înscrierea pentru examenul de competență lingvistică și susținerea acestuia la Facultatea de Litere;
*12 - 24 septembrie – înscrierea pentru admitere la doctorat (Secretariatul pentru Studiile Universitare de Doctorat, Biblioteca Universității, etajul IV);
*25 - 28 septembrie – colocviul de admitere la facultățile care au domenii de doctorat, conform programului afișat la decanate.
Potrivit Metodologiei de admitere la studiile universitare de doctorat, taxele percepute sunt:
-taxa pentru susținerea testului de limbă: 150 de lei pentru candidații angajați ai Universității din Oradea, respectiv 170 de lei pentru cei care nu sunt salariați ai instituției;
-taxa de înscriere la examenul de doctorat – 100 de lei pentru candidații angajați ai Universității din Oradea și 200 de lei pentru cei care nu au acest statut;
-taxa de înmatriculare – 100 de lei.
Domeniile de doctorat pentru care se pot face înscrieri la Universitatea din Oradea sunt: inginerie energetică, inginerie electrică, inginerie managerială, economie, istorie, filologie, științe biomedicale, geografie, sociologie.
d. Membrii Senatului Universității din Oradea au analizat și aprobat marți cuantumul taxelor percepute pentru examene și cursuri de pregătire ale personalului didactic, organizate și gestionate de Departamentul pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic, în anul universitar 2012/2013. Astfel, pentru examenul de grad didactic II, inspecția specială pentru acordarea gradului didactic I ori pregătirea pentru concursul de ocupare a funcțiilor didactice din preuniversitar taxa este de 400 de lei. Pentru pregătirea de definitivat și gradul didactic II, ca și pentru colectivul de admitere la gradul didactic I, cadrele didactice interesate vor achita câte 200 de lei. Plafonul cel mai ridicat, de 500 de lei, revine inspecției speciale pentru recunoașterea doctoratului cu gradul didactic I.
Totodată, au fost aprobate taxele de școlarizare pentru studenții/cursanții care urmează modulul psihopedagogic. Pentru modulul de nivel I (licență), taxa este de 200 lei/an, studenții bugetați neplătind această sumă. În cazul modulului de nivel II (master) vor achita 300 de lei/an atât studenții de la forma cu taxă, cât și cei bugetați.
e. Senatul Universității din Oradea a dezbătut și aprobat marți Codul de asigurare a calității pentru procesele de educație și de cercetare din instituție. Acest document stabilește modul de organizare și funcționare al Sistemului de Evaluare și Asigurare a Calității din Universitate. Obiectivul major urmărit este îmbunătățirea continuă a managementului calității proceselor educaționale și de cercetare, coagularea eforturilor tuturor structurilor implicate în direcția racordării la cerințele mediului socio-economic, a mai bunei pregătiri a studenților în vederea inserției lor pe piața muncii, a intensificării cercetării științifice, în consens cu strategia adoptată. (Diana Pătru)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:08 Ora de vară a Europei de Est