Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

La „Oltea Doamna”, sălile de clasă încep să înflorească

Se împart manualele, elevii au ieșit pe baricade

La „Oltea Doamna”, sălile de clasă încep să înflorească

La Școala Gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea, toate motoarele s-au pus în funcțiune. În sălile de clasă, pe coridoare, în curtea școlii, la bibliotecă, în sala profesorală, peste tot e activitate febrilă.

Dl director Mircea Mitran fiind prins cu problemele organizatorice, pornim într-un raid prin școală însoțiți de dl Adorian Săbăduș, administratorul școlii. În clasele a II-a B, I E, a II-a D, doamnele învățătoare sunt în săli; doamna Doina Sabău a început să împartă manualele, Daniela Dohotariu e deja emoționată la gândul că 25 de luminițe se vor ivi curând în sala de clasă, pentru a deprinde tainele citit-scrisului, Luciana Morlocan se arată încântată de starea manualelor primite. „Am primit manuale frumoase, bine îngrijite!” În a II-a A, la Cristiana Vidican în clasă, băncile au o configurație aparte, iar femeia de serviciu e în misiune. Băncile arată impecabil. „Din această vară, avem mobilier nou în cinci săli, ține să ne informeze dl administrator, într-o sală de la gimnaziu, în două săli de la ciclul primar, iar în cele două clase pregătitoare avem mobilier special”. Pe unul dintre coridoare, la etaj, aveam să întâlnim doi elevi, pe Sebastian Creț și Eugen Dițiu, din a VIII-a D, care au venit să-i dea o mână de ajutor doamnei profesor Claudia Zbârcea, dirigintele clasei, în laboratorul de biologie, noua lor sală de clasă. Alături, în laboratorul de chimie, am găsit-o pe doamna profesor Mariana Mocan, care nu se aștepta să o pozăm. Coborând în curte pentru a ajunge în celălalt corp de clădirea, dăm cu ochii de multipla „campioană” Diana Musca, din a IV-a C, despre care ne-a tot vorbit doamna învățătoare Rodica Foltuț.
„Diana, ești chiar atât de grozavă pe cât ni te-a descris doamna învățătoare? Ia spune repede câte medalii deții în palmares? Începe să numere, ajutată de mămica, doamna profesor de matematică Florina Musca... „Vreo 17”, vine răspunsul. „Plus cupa de excelență în educație, primită doar de 20 de copii din țară”, adaugă doamna învățătoare.
-Pe unde ți-ai petrecut vacanța?
-La mare, în Deltă, la munte, la Boga și la Padiș, dar m-am și antrenat la dans cu doamna Maris Pușcov. „S-a mai antrenat și la matematică”, ține să completeze mămica.
Trecând pe la bibliotecă, aveam să găsim o mulțime de profesori care au venit să preia manualele: Teședan Dana, Bocoi Liliana (noul director adjunct), Claudia Zbârcea, cu cei doi elevi, dar și alții care au sosit între timp, Mariana Mocan, Crăciun Scumpa, Juhasz Elisabeta, Iosa Ana... Pe alți profesori și pe domnul director i-am surprins în sala profesorală. Pe terenul de sport, antrenorii Călin Pop și Botos Roland conduceau primele antrenamente cu baschetbaliștii din clasele a III-a și a IV-a.
Domnul director Mircea Mitran era încântat de activitatea febrilă din școală. „Deci, ați văzut realitatea din școala noastră. Dacă vă povesteam eu despre tot ce se întâmplă, poate credeați că exagerez”.
-Cu ce efective porniți la drum în noul an școlar?
-Cu vreo 980 de elevi, 60 de învățători și profesori, cu 15 clase la gimnaziu și 23 la ciclul primar, cu cinci cadre noi, între care Popazov Larisa și Ciuciu Alina, profesoarele de la clasele pregătitoare. Dar să nu uităm că mai avem patru grădinițe arondate (grădinițele nr. 10, 16, 23 și 47), cu un efectiv de vreo 350 de copii și 17 educatoare...”
Așadar, aceasta este atmosfera și situația la „Oltea Doamna”! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La „Oltea Doamna”, sălile de clasă încep să înflorească.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:18:58 Ora standard a Europei de Est