Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Toamna se numără... directorii și directorii adjuncți

Și în județul Bihor

Toamna se numără... directorii și directorii adjuncți

După o vară și o vacanță fierbinte, a venit toamna, a început anul școlar, iar dinspre Inspectoratul Școlar a început să adie un vânticel de primenire în sânul conducerii unităților de învățământ.

Întrucât în toate cazurile au „expirat termenele de valabilitate”, unii directori fiind numiți prin delegație, alții prin detașare, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor a purces la „curățenia” de toamnă. „Unii au demisionat, alții s-au pensionat, iar în mai multe cazuri s-a acționat pentru îmbunătățirea managementului educațional”, după cum avea să precizeze inspectorul școlar general, dl prof. Daniel Negrean. Din cei 281 de directori și directori adjuncți (185+96), circa 18-20 la sută au fost primeniți.
Noul director al Colegiului Economic „Partenie Cosma” este dl profesor Virgil Blage, iar la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” – dl prof. Mircea Pop; la Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” (din structura căruia face parte și C.T. „Dimitrie Leonida”), noul director este părintele profesor Radu Rus, iar ca directori adjuncți: dnele Adriana Oprea și Dorina Săcăcean; la C.T. „Constantin Brâncuși”, directorul este Daniela Vîlceanu; la C.N. „Emanuil Gojdu”, directorul adjunct Viorel Chirilă și-a dat demisia, iar pe postul rămas liber a fost numită dna Bako Liliana; la Liceul Tehnologic din Popești, director este de-acum dna Viorica Maghiar; directorul Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș (Nicolae Ile) a demisionat, pe post fiind numită Monenciu Rodica, iar ca director adjunct, dna Mada Maria; la Gr. Șc. Agricol „Horea”, noul director este Timar Iulius, iar director adjunct – dl Ilea Moise; și la liceele din Salonta avem conduceri noi: la C.N. „Arany Janos”, în locul dlui director Galea Liviu a fost promovată dna Nagy Zoe, iar ca director adjunct – dna Dana Canahai; la fostul Gr. Șc. Agricol, devenit Liceul Tehnologic Salonta, a fost numit ca director dl Szatmari Adrian, iar ca director adjunct Kiss Ernes; la Școala Gimnazială „Dacia” din Oradea avem un nou director adjunct – dna Cabai Lăcrimioara; și la Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, avem un nou director adjunct - dna prof. Bocoi Liliana; noul director al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” este Viorica Popa; directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” este Troie Gheorghe, iar directorul Școlii Gimnaziale „Octavian Goga” din Oradea – Ioan Mocan; la fosta școală „George Coșbuc”, devenită „Szcsvay Imre”, director este dna Pasztor Gabriella.
Și la grădinițe avem câteva noutăți: la Grădinița nr. 25, după pensionarea dnei director Ile Marioara, director este dna Șandor Lidia; la Grădinița nr. 45, după pensionarea dnei director Ciordaș Eugenia, a fost promovată dna Rodica Ciocan; noul director al Grădiniței nr. 30 este Ruge Ioana; la Grădinița nr. 34 (cu structura Gr. nr. 48), director este dna Borz Cornelia...
Acestea însă nu sunt toate schimbările care au survenit la nivelul conducerii unităților de învățământ din județul Bihor. (Ovidiu DAN)

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 14:42:52 Ora de vară a Europei de Est