Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Regal gastronomic la Festivalul Sarmalelor

Salonta

Regal gastronomic la Festivalul Sarmalelor

Autenticul românesc a fost condimentat puternic cu esență ardelenească și, după o atentă rafinare descoperită într-o rețetă din Þara Moților, a oferit spre degustare cel de-al IV-lea Festival al Sarmalelor din Salonta.

Evenimentul gastronomic al primei duminici de septembrie a adunat în Parcul Maria câteva sute de bihoreni care au sărbătorit românește, alături de maghiari, slovaci și țigani, bucuria împlinirilor. Organizatori și gazde consacrate ale acestui regal al gurmanzilor, devenit tradiție salontană, au fost membrii activi ai PNL Salonta, iar în mijlocul acestora s-a aflat inimoasa familie Rodica, Ioan și Răzvan Sala.
Definit de organizatori drept „concursul cu un singur câștigător: publicul de toate vârstele”, Festivalul Sarmalelor din Salonta a provocat la întrecere talentul, secretul culinar și hărnicia echipelor de bucătari din localitățile bihorene: Avram Iancu, Batăr, Ghiorac, Mădăras, Tulca, Salonta, de la Restaurantul Millenium, Restaurantul Slavia și Copacul Verde. Focul la ceaune a fost dat în jurul orei 13:00, după deschiderea festivă a evenimentului cultural-gastronomic și a continuat să ardă mocnit aproape două ore, timp în care muzica populară autentic românească a completat ingredintele sofisticate folosite de maeștrii bucătari în prepararea și fierberea sarmalelor. Concursul de gătit sarmale a fost jurizat și premiat de sponsorii oficiali reprezentați de Cornel Popa, președintele C.J. Bihor și de primarul Torok Laszlo. Toate echipele de bucătari au primit diplome, o oală de lut pentru sarmale și premii speciale. Au mai fost invitați la festival prefectul Claudiu Pop, subprefectul Cristian Bitea, vicepreședintele C.J. Bihor Ioan Mang și parlamentarii bihoreni Lucia Varga și Ioan Roman. Printre sponsorii speciali ai evenimentului s-au numărat și Cosmin Bonica, Dumitru Neag, Dorel Ungur, Gheorghe și Ioan Stana, Bogdan Voicu, Ioan Urghe, Irina Kertmegi, Florian Jurcuț, Marius Nan, Florin Laza, Sebastian Ciobanu, Doru Popoviciu și alții. Dintre senior-maestrele bucătăriei autohtone s-au evidențiat, prin rețete și strategii culinare atent meșteșugite: Maria Budău, Viorica Sala, Maria Buz, Maria Nan, Viorica Dale, Maria Onilă, Florica Ignățel, Veronica Drăgoi, Olimpia Negrău, Elena Pîlșu, Liana Sala, Iuliana Pantea, Zoe Nagy, Dana Canahai, Gabriela Dumiter și altele.
Pentru ca digestia să fie completă și alunecarea sarmalelor armonioasă, organizatorii au pregătit un spectacol artistic inedit susținut de Ansamblul popular „Bărdăuța”. Veselia a fost amplificată și prin muzică de petrecere interpretată de salontanul Sebastian Codilă, urmat pe scenă de Alexia Baltă, dansatoare pe ritmuri indiene. Muzica în duet a Florinei și Florin Mariș Hinsu a continuat programul artistic susținut, spre final, de artistele în dans modern Narcisa Ciobanu, Gianina Iliș și Laura Grec, completate de muzica etno a formației „Ardelencele”. „Pușca și cureaua lată” a fost cântată și bisată de familia Valeria și Traian Ilea. Gustul sarmalelor s-a stins, seara târziu, într-un fulminant concert de muzică rock.
Numărul mare de salontani și musafiri din localitățile învecinate, participarea constantă și activă a oficialităților de prim-rang din județul Bihor, precum și prezența în număr sporit a prietenilor din străinătate au confirmat succesul de necontestat al Festivalului sarmalelor, eveniment devenit tradiție și reper al trăirii românești autentice pe fâșia frontierei de vest a României. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria și Consiliul local Salonta. Tombola din acest an a fost organizată prin generozitatea salontanului Doru Popoviciu care a oferit pentru premiile extragerii finale doi purcei. Banii adunați din această tombolă care a animat evenimentul au ca destinație ajutorarea unei fetițe oarbe din naștere și a mamei sale, Cornelia Ivan, rămasă văduvă după ce, în urmă cu două luni, la doar 46 de ani, tatăl fetiței a decedat.  
Ramona Buz & Sorin Petrache

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:51:02 Ora de vară a Europei de Est