Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Regal gastronomic la Festivalul Sarmalelor

Salonta

Regal gastronomic la Festivalul Sarmalelor

Autenticul românesc a fost condimentat puternic cu esență ardelenească și, după o atentă rafinare descoperită într-o rețetă din Þara Moților, a oferit spre degustare cel de-al IV-lea Festival al Sarmalelor din Salonta.

Evenimentul gastronomic al primei duminici de septembrie a adunat în Parcul Maria câteva sute de bihoreni care au sărbătorit românește, alături de maghiari, slovaci și țigani, bucuria împlinirilor. Organizatori și gazde consacrate ale acestui regal al gurmanzilor, devenit tradiție salontană, au fost membrii activi ai PNL Salonta, iar în mijlocul acestora s-a aflat inimoasa familie Rodica, Ioan și Răzvan Sala.
Definit de organizatori drept „concursul cu un singur câștigător: publicul de toate vârstele”, Festivalul Sarmalelor din Salonta a provocat la întrecere talentul, secretul culinar și hărnicia echipelor de bucătari din localitățile bihorene: Avram Iancu, Batăr, Ghiorac, Mădăras, Tulca, Salonta, de la Restaurantul Millenium, Restaurantul Slavia și Copacul Verde. Focul la ceaune a fost dat în jurul orei 13:00, după deschiderea festivă a evenimentului cultural-gastronomic și a continuat să ardă mocnit aproape două ore, timp în care muzica populară autentic românească a completat ingredintele sofisticate folosite de maeștrii bucătari în prepararea și fierberea sarmalelor. Concursul de gătit sarmale a fost jurizat și premiat de sponsorii oficiali reprezentați de Cornel Popa, președintele C.J. Bihor și de primarul Torok Laszlo. Toate echipele de bucătari au primit diplome, o oală de lut pentru sarmale și premii speciale. Au mai fost invitați la festival prefectul Claudiu Pop, subprefectul Cristian Bitea, vicepreședintele C.J. Bihor Ioan Mang și parlamentarii bihoreni Lucia Varga și Ioan Roman. Printre sponsorii speciali ai evenimentului s-au numărat și Cosmin Bonica, Dumitru Neag, Dorel Ungur, Gheorghe și Ioan Stana, Bogdan Voicu, Ioan Urghe, Irina Kertmegi, Florian Jurcuț, Marius Nan, Florin Laza, Sebastian Ciobanu, Doru Popoviciu și alții. Dintre senior-maestrele bucătăriei autohtone s-au evidențiat, prin rețete și strategii culinare atent meșteșugite: Maria Budău, Viorica Sala, Maria Buz, Maria Nan, Viorica Dale, Maria Onilă, Florica Ignățel, Veronica Drăgoi, Olimpia Negrău, Elena Pîlșu, Liana Sala, Iuliana Pantea, Zoe Nagy, Dana Canahai, Gabriela Dumiter și altele.
Pentru ca digestia să fie completă și alunecarea sarmalelor armonioasă, organizatorii au pregătit un spectacol artistic inedit susținut de Ansamblul popular „Bărdăuța”. Veselia a fost amplificată și prin muzică de petrecere interpretată de salontanul Sebastian Codilă, urmat pe scenă de Alexia Baltă, dansatoare pe ritmuri indiene. Muzica în duet a Florinei și Florin Mariș Hinsu a continuat programul artistic susținut, spre final, de artistele în dans modern Narcisa Ciobanu, Gianina Iliș și Laura Grec, completate de muzica etno a formației „Ardelencele”. „Pușca și cureaua lată” a fost cântată și bisată de familia Valeria și Traian Ilea. Gustul sarmalelor s-a stins, seara târziu, într-un fulminant concert de muzică rock.
Numărul mare de salontani și musafiri din localitățile învecinate, participarea constantă și activă a oficialităților de prim-rang din județul Bihor, precum și prezența în număr sporit a prietenilor din străinătate au confirmat succesul de necontestat al Festivalului sarmalelor, eveniment devenit tradiție și reper al trăirii românești autentice pe fâșia frontierei de vest a României. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria și Consiliul local Salonta. Tombola din acest an a fost organizată prin generozitatea salontanului Doru Popoviciu care a oferit pentru premiile extragerii finale doi purcei. Banii adunați din această tombolă care a animat evenimentul au ca destinație ajutorarea unei fetițe oarbe din naștere și a mamei sale, Cornelia Ivan, rămasă văduvă după ce, în urmă cu două luni, la doar 46 de ani, tatăl fetiței a decedat.  
Ramona Buz & Sorin Petrache

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:57:58 Ora standard a Europei de Est