Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Târgul Fermierilor Bihoreni – o nouă reușită

În acest weekend la ERA Shopping Park

Târgul Fermierilor Bihoreni – o nouă reușită

Vineri (31 august 2012), în parcarea de la ERA Park a debutat cea de-a IV-a ediție a Târgului Agro Bihor – Târgul Fermierilor Bihoreni.

La deschiderea oficială a târgului, au participat: prefectul Claudiu Pop, președintele Consiliului Județean Bihor, dl Cornel Popa, vicepreședintele C.J. Bihor, dl Ioan Mang, secretarul Primăriei Oradea, dl Ionel Vila și Ștefan Marius Francisc, președintele Camerei Agricole. Distinsele oficialități și-au făcut apariția în fața scenei într-un mod inedit, în calești luxoase, trase de cai de rasă, atelaje pe care le-am mai văzut doar la concursurile de atelaje.
Invitați pe scenă, fiecare au răspuns întrebărilor adresate de Victor Mihalcea, „starostele” târgului. E ingrată și grea munca în agricultură, o recunosc cu toții, cu fiecare guvern care apare, țăranul, agricultorul român tot așteaptă să răsară soarele și în gospodăria sa...
În raidul pe care l-am făcut printre producători și comercianți, am întâlnit și tineri producători plini de speranțe, care vin pentru prima oară la târg. E cazul familiei Radu Popovici, orădean cu pământ și proprietate la Făncica. „Toți trei am veni astăzi la târg, cu struguri de vin și de masă, cu porumb zaharat și cu speranțe mari”, ne-a spus Radu Popovici.
Dl Popa Nicolae deține 9,5 hectare cu măr la Homorog, comuna Mădăras, iar din cele 10-12 soiri a adus la târg doar Prima și Gala, două soiuri căutate, deși nu sunt mari, dar a promis că la anul va aduce mere mari. Nici dl Popa nu a venit singur la târg, ci însoțit de Amalia, nepoata, și fiul Mirel, care se simt ca „acasă”, chiar dacă Oradea nu e Vălani de Pomezeu.
Dna Vaida Mariana din Finiș a adus vinete, ardei, gogoșari și fasole. Fasolea a avut mare căutare și s-a epuizat. Vecina de alături, dna Benedek Katalin din Grădinari, Tărcaia, a adus roșii și ardei. Dna Dobai Ana din Nojorid avea expusă brânză telemea, iar dl Micloș Petre reprezenta Asociația Humanitas Pro Vita din Hunedoara. „Vă rog să gustați brânză maturată de vacă „Sambrunia”, așa ceva cred că nu ați mai mâncat, nu e mucegăită. E un produs unic românesc, un produs natural ecologic”, ne-a explicat dl Micloș. Dl Budar Laslo vine la târg din Buduslău, pentru a treia oară, cu ceapă, vinete, ardei și roșii. Alături admirăm pepenii verzi și pepenii galbeni care îți trag cu ochiul, marfă de marcă din Avram Iancu (Bihor) adusă de dna Magda Marioara Dana. Pe dl Ioan Oros din Oradea l-am mai întâlnit și pe la alte târguri și expoziții. E un împătimit apicultor și pasionat, până la „urechi”, de arta fotografică, un „microb” care i s-a cuibărit la suflet din tinerețe. Dl Oros e omniprezent la târgul fermierilor, de la prima ediție. „Am aici expuse vreo opt sortimente de produse apicole, miere de salcâm, polen, fagure, tinctură de propolis, fructe exotice combinate cu miere de salcâm.
Dl Chișe Florian din Tulca are pălincă veritabilă, marcă înregistrată la OSIM, „brand românesc – pălincă tradițională „Trămuța”, care vine de la porecla noastră din sat, ni se spune a Trami. Din 2003, sunt autorizat, cu licență de fabricație și atestat cu acest produs tradițional”. Nici dl Florian nu era singur la târg, ci cu nepoata Selina și fiul Ciprian, elev la C.N. „Iosif Vulcan”. „Priviți aici: sunt invitat la târgul „Meșteșug și tradiție”, la Muzeul Þăranului Român din București, în 8-9 septembrie. Pe lângă plinca noastră tradițională vom participa și cu plăcinta bihorenilor, cu ciolan și bograci la secțiunea „Mâncare povestită”, ne-a mai spus interlocutorul nostru.
Dacă sunteți curioși sau nu, merită o ieșire la Târgul Fermierilor Bihoreni; seara, pe scenă, vor urca artiști de artiști, care vă vor încânta auzul cu cântece din folclorul nostru tradițional, iar dănțăușii vă vor aprinde călcâile.
Aruncând o privire și dincolo de „gard”, în sectorul mașinilor agricole și animalelor, am fost plăcut impresionați de ceea ce am văzut: mașini și utilaje agricole de ultimă generație, cum le place unora să spună, românești și străine, îngrășăminte, pesticide, semințe și accesorii pentru legumicultură de la S.C. Glissando. Meseriașii sunt meseriași, dar și buni comercianți... de la portar la director, vorba aceea. Firma din Timișoara are trei magazine de prezentare și chiar depozit în Episcopia Bihor, Salonta și Valea lui Mihai. La unul din standuri i-am cunoscut pe patru dintre reprezentanții firmei: directorul Corneliu Mocanu, ing. Ana-Maria Șuteu, Lencso Iosif și Martin Mihai.
Dragi orădeni și bihoreni, târgul vă așteaptă cu de toate, îndrăzniți! (Ovidiu DAN)
 Programul târgului
Vineri, 31 august
*ora 11.00 - Deschiderea oficială a târgului
*orele 18.00 – 20.00: Ansamblul „Crișana”
Sâmbătă, 1 septembrie
*ora 11.00: Demonstrație în câmp cu mașini agricole
*orele 18.00 – 20.00: Ansamblul „Nuntașii Bihorului” și Monica Blaga
Duminică, 2 septembrie 
*ora 11.00 - Concurs de atelaje cu cai
*orele 18.00 – 20.00: Ansamblul „Bărdăuța” și Ansamblul „Þara Crișurilor”.
P.S. Pentru mai multe poze (104 poze), accesați Galeria foto: Târgul Fermierilor Bihoreni – o nouă reușită.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 16:30:35 Ora standard a Europei de Est