Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Tabăra națională studențească „Civilizația românească”

În perioada 18-27 septembrie

Tabăra națională studențească „Civilizația românească”

Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (A.S.C.O.R.) și Liga Studenților organizează Tabăra Națională Studențească „Civilizația românească” în perioada 18-27 septembrie la Metocul Mânăstirii Oașa, Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul, Găbud, județul Alba.

În tabără vor conferenția părintele stareț, Iustin și părintele Pantelimon de la Oașa; părinții, venind dintre tineri, ca foști președinți ai ASCOR Timișoara, cunosc problemele și frământările noastre; sunt personalități duhovnicești, și mai ales, ucenici ai părintelui Teofil Părăian, marele nostru duhovnic, care iubea atât de mult tinerii; sunt oameni care au plecat dintr-un mediu studențesc, și înțeleg astfel, poate cel mai bine, preocupările, frământările atât intelectuale cât și existențiale ale studenților.
Invitații speciali ai taberei vor fi dl Vasile Lupașc, scriitor, profesor de istorie, autor al faimoasei cărți „Răstignit între cruci”, precum și maestrul Mircea Albulescu, marele nostru actor, un mare iubitor al neamului nostru. Domnia sa ne va vorbi pe diverse teme legate de cultura românească și va comenta filmul „Mihai Viteazul”, în care de altfel a și jucat un rol excepțional în anul 1971. Tabăra își propune promovarea culturii, civilizației și spiritualității ortodoxe românești. Prin întreg programul se urmărește redescoperirea identității  naționale, a celei spirituale, oferirea și dobândirea de modele autentice de viață și de viețuire în lume. Activitățile taberei se vor desfășura pe mai multe planuri: *participare la sfintele slujbe *activități practice variate *conferințe și discuții cu studenții *repetiții de muzică bizană *ieșiri în natură în împrejurimile mânăstirii *pelerinaj la mormântul lui Mihai Viteazul, aflat la cca 3 km sud de Turda. Tabăra se va încheia cu hramul Sfântului Ioan Evanghelistul, așadar în sărbătoare, așa cum de fapt se vor simți toți, plini de bucurie și de viață. Tinerii se vor îmbrăca în straiul românesc, vor cânta în strană, și vor trăi, mai presus de orice, bucuria credinței.
În tabără, studenții vor învăța despre rugăciune și muncă, despre bucurie și simplitate. Vor simți atmosfera tihnită a satului și vor înțelege mai mult din profunzimea vieții tainice a monahilor, unde dumnezeiescul și omenescul se întrepătrund, unde esențialul vieții iese la suprafață și se impune. Dar mai presus de orice, studenții vor putea spune că au trăit simplu, firesc, bogat, plin și profund.
Întâlnirea va avea loc în orașul Luduș, județul Mureș, în fața primăriei. Deplasarea la mânăstire se va face cu microbuze. Prețul transportului îl vom comunica ulterior.
Ca întotdeauna, sunteți așteptați în tabără cu o deosebită bucurie, iar înscrierile în cea de-a doua etapă au loc până în data de 12 septembrie.
Pentru a vedea imagini din ediția trecută a Taberei naționale „Civilizația românească” puteți accesa: http://www.facebook.com/pages/Tabere-ASCOR-filialele-Oradea-%C5%9Fi-Timi%C5%9Foara/136748429680618  http://www.facebook.com/ASCOROradea?ref=hl
Detalii și contact: Oana Prajea 0744/ 361. 943; e-mail: ascor_oradea@yahoo.com

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:07:51 Ora standard a Europei de Est