Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Copac m-oi face”

Povestea arborilor

„Copac m-oi face”

Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Oradea, are plăcerea să vă invite luni, 3 septembrie 2012, ora 18, la Galeria de Arte Vizuale Oradea (strada Republicii nr.15) la vernisajul expoziției personale de pictură „Copac m-oi face”, a pictoriței Eugenia Drăgoi. (Radu Tîrnovean)

 A fost odată în zilele de demult, când creația era tânără, un Pământ plin de arbori uriași ale căror ramuri ajungeau deasupra norilor.
În umbra ramurilor, toți oamenii, Vechii noștri Părinți, trăiau în pace împreună cu îngerii, respectând Legea Sfântă. Înțelepciunea, revelația lumii infinite și cunoașterea era cu ei... prin pădurile lor curgea Râul Etern iar în centru se înălța Arborele Vieții, care nu le era ascuns.
Oamenii mâncau la masa Maicii Pământești și dormeau în brațele Tatălui Ceresc. Ei au făcut un legământ etern cu Legea sfântă. Pe atunci, arborii erau frații oamenilor și viața lor era îndelungată, tot atât cât cea a Râului Etern, care curgea fără încetare din Izvorul necunoscut.
Acum deșertul acoperă pământul cu nisip arzător, iar arborii uriași sunt praf și cenușă; râul – o grămadă de mâl. Toate acestea fiindcă fiii oamenilor au încălcat legământul sacru cu Creatorul, ei fiind izgoniți din casele lor din arbori. Acum, drumul spre Arborele Vieții este ascuns ochilor oamenilor... tristețea umple cerul unde cândva se înălțau ramuri semețe. Acum, în deșertul arzător vin Copiii Luminii să lucreze în Grădina Fraternității. Sămânța plantată de ei pe pământul sterp va deveni o pădure puternică... arborii se vor înmulți și-și vor întinde rămurișul verde până ce întreg pământul va fi din nou acoperit cu copaci înalți ce vor forma o grădină uriașă. Copiii Luminii vor împărtăși cu arborii respirația vieții pe care ne-a dat-o Mama Pământ. Covorul de frunze sub piciorul gol este cea mai fină bijuterie a artei covoarelor... coloritul ramurilor deasupra capului nostru, prin care ajunge la noi lumina strălucitoare a stelelor este mai maiestuos decât baldachinul de mătase al unui negustor bogat...  sunetul vântului prin frunziș  seamănă cu un cor de îngeri. Plantează, pentru fiecare copil, un arbore pentru ca pântecul Mamei Pământ să-ți aducă viață puternică, după cum pântecul femeii aduce viață! Acela care distruge un arbore și-a tăiat propriile mădulare. Toți oamenii vor deveni din nou frați sub ramurile întinse ale Arborelui Vieții, sub care este adevărata lor casă din Grădina Fraternității!
Despre expoziție
„Copac m-oi face”, titlul expoziției de față, este un fragment de vers dintr-o frumoasă poezie de dragoste scrisă de Petofi Sandor. Când ne vom săvârși din această lume trecătoare și vom renaște în lumea spirituală, trupul nostru fizic se va transforma într-un mineral sau într-o frunză albastră ce va îngrășa pământul, iar mai apoi, un copac vom hrăni, trăgându-și sevele din noi... Este odihnitor gândul că vom fi eterni sub coaja viguroasă a Pomului Vieții.
Expoziția personală de pictură, al cărei vernisaj va avea loc în 3 septembrie 2012, ora 18, la Galeria de Arte Vizuale de pe strada Republicii nr.15, cuprinde peste 25 de lucrări de mari și mici dimensiuni, realizate pe pânză și carton, în tehnici mixte – acryl, ceracolor, cu inserții de materiale naturale. Numele fiecărui arbore pictat este dat de sentimentul de moment al artistului care s-a străduit să ofere o bucurie privitorului; sunt arbori primordiali, axe ale lumii, maiestuoși, veseli, decorativi, triști, melancolici, bântuiți de îngeri, păsări și silfe, cu frunziș generos sau păgubiți de verdeață, singuri sau grupați în pâlcuri...
Mulțumesc minunaților mei profesori – Elena Câmpian, Paul Blânda și dr. Agata Chifor, curatorul acestei expoziții, care totdeauna m-au încurajat!
A fost pentru mine un proiect și o experiență minunată pe care vreau să o repet și anul viitor.
EUGENIA DRĂGOI,
membru al Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Oradea

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:35:09 Ora standard a Europei de Est