Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Suflet de stea”, ediția a IX-a

30 august – 1 septembrie

„Suflet de stea”, ediția a IX-a

Festivalul Național de Muzică Ușoară pentru Copii „Suflet de stea”, ediția a IX-a, se va desfășura între 30 august și 1 septembrie 2012 pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea (sau in sală, în caz de timp nefavorabil), de la ora 20.45.

Cine sunt organizatorii?
Asociația Suflet de Stea, împreună cu comunitățile locale, zonale, județene și naționale consideră o prioritate națională descoperirea și promovarea valorilor. Pornind de la această nevoie a luat ființă în anul 2003, Festivalului de Muzică Ușoară pentru Copii „Suflet de Stea”. În timp participarea la festival a devenit din ce în ce mai numeroasă, a crescut nivelul competițional, laureații au participat ca invitați la alte evenimente importante de același gen naționale și internaționale. Asociația Suflet de Stea a promovat specificul zonei, creând oportunități pentru stimularea activităților economice.
Organizatorii acestui eveniment sunt: Asociația Suflet de Stea, Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Bihor, Teatrul „Regina Maria” Oradea, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Școala cu clasele I-VIII din Sânmartin și Consiliul Local al comunei Sânmartin.
Prin ce este special și prin ce se face remarcat?
Concurenții sunt acompaniați de orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, astfel acest festival este unicul ce oferă copiilor și tinerilor talentați oportunitatea de a cânta cu o orchestră live.
Notarea se face direct prin afișare electronică, folosind un soft special conceput pentru astfel de concursuri, sistem unic în țară.
Feedback-ul anilor trecuți
De-a lungul celor opt ediții s-au perindat pe scena festivalului peste 7.000 de copii și tineri din toate județele țării și peste 300 de copii și tineri din străinătate. Aceștia au fost însoțiți de părinți, profesori, instructori, evenimentul promovând astfel imaginea și prestigiul județului Bihor și nu în ultimul rând imaginea României. Spiritul acestui festival-concurs a reușit să fie mărturie vie a legăturilor stabilite pe plan local, național și internațional.
Cine participă?
Concursul este deschis copiilor și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 4 ani și jumătate și 18 ani. Aceștia sunt înscriși în patru categorii de vârstă: 4-8 ani; 9-11 ani; 12-14 ani; 15-18 ani.
Interpreții categoriilor de vârstă 12-14 ani și 15-18 ani vor interpreta melodiile acompaniați de orchestra condusă de Gabriel Băruța.
Scurt desfășurător
Ajuns la cea de-a IX-a ediție, Festivalul „Suflet de stea” – unul din cele mai mari și complexe din țară, structurat pe două secțiuni – muzică pop și creație muzicală – se desfășoară pe parcursul a trei etape:
*Promovare și diseminare în perioada ianuarie – iunie 2012
*Semifinala în cursul lunii iunie 2012
*Finala se desfășoară pe parcursul a cinci zile – 28 august – 1 septembrie 2012, la care participă un număr de peste 300 copii și tineri din toate zonele țării.
Locurile de desfășurare ale finalei sunt în orașul Oradea și stațiunea Băile Felix – Bihor, promovând astfel unicitatea apelor termale, a florei și a reliefului din zonă. Cel mai important argument în alegerea locurilor de desfășurare este stabilirea unei balanțe Băile Felix versus litoralul Mării Negre.
Spectacolele au loc în aer liber și sunt transmise în direct de o televiziune cu acoperire națională.
Ce scop vom atinge?
Scopul și obiectivele festivalului sunt descoperirea, ierarhizarea și promovarea prin mijloace specifice a valorilor autentice de pretutindeni din țară, îmbunătățirea continuă a performanțelor, dezvoltarea spiritului competitiv bazat pe o reală dezvoltare a aptitudinilor și competențelor proprii, crearea unui „eșalon” junior pentru viitorii interpreți de pe scena muzicală a lumii. (Ioana Ștef)

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:12:00 Ora standard a Europei de Est