Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Școala de vară a Consiliului Național al Elevilor și-a deschis porțile

Marți, la Pavilionul Expozițional Constanța

Școala de vară a Consiliului Național al Elevilor și-a deschis porțile

Cea de a doua ediție a Școlii de vară a CNE a debutat marți, 21 august 2012, într-un cadru festiv, la Pavilionul Expozițional Constanța și a marcat începutul etapei finale a proiectului național de stimulare a implicării active a elevilor în viața comunității locale și școlare din care fac parte.

În deschidere au luat cuvântul: doamna prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu –ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, domnul Victor Ionescu – vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret (ANST), Corina Martin - președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România și reprezentanți ai autorităților județene, precum și domnul prof. univ. Răducu Popescu – inspector școlar general al I.S.J. Constanța și Mihai Orzan – director adjunct al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, care au adresat mesajele lor către cei peste o sută de participanți, lideri ai elevilor și profesori din toată țara.
Inițiativa Consiliului Național al Elevilor (CNE) de a dezvolta spiritul civic al elevilor a fost apreciată de către doamna ministru, care a subliniat importanța rolului liderilor în comunitățile din care fac parte, pentru a naște performanță.
Aceeași idee a fost întărită și de către reprezentantul ANST, care și-a exprimat dorința de a continua parteneriatul cu reprezentanții elevilor și deschiderea spre dezvoltarea de noi proiecte de către Consiliul Național al Elevilor.
Festivitatea a fost urmată de un dialog între doamna ministru și reprezentanții elevilor, care și-a exprimat dorința de a participa la încă o discuție cu elevii, la sfârșitul săptămânii. Structura și tipul examenului de bacalaureat pentru viitorul an școlar, modul de admitere la facultate, dreptul de vot al reprezentantului elevilor în Consiliul de Administrație al unităților de învățământ liceal și modul de evaluare a elevilor de la filiera tehnologică au fost câteva din subiectele abordate.
Potrivit declarațiilor doamnei ministru, examenul de bacalaureat de anul viitor se urmărește a fi unul diferențiat, cu precădere în filiera tehnologică, unde este posibil ca elevii să fie evaluați și din materia de specializare.
Modul de admitere la facultate pentru anul universitar 2013-2014 este încă incert, având în vedere autonomia universităților.
Ministrul Educației a afirmat că susține acordarea dreptului de vot în Consiliul de Administrație pentru reprezentanții elevilor și numirea directorilor de către Consiliul Profesoral. Cât despre prezența modulelor în curriculumul învățământului tehnologic, aceasta a răspuns elevilor că actualul mod de predare și evaluare nu este gândit eficient.
„Este o bucurie să văd că activitatea structurii reprezentantive a elevilor din România, Consiliul Național al Elevilor, este apreciată și susținută de către reprezentanții autorităților, mai ales în calitate de gazdă a acestui eveniment. Acest lucru ne motivează și ne obligă să continuăm într-un mod cât mai responsabil procesul de reprezentare a elevilor din întreaga țară. Fie că vorbim despre inițiative menite să îmbunătățească actul educațional și viața școlară sau proiecte care să crească gradul de implicare activă a tinerilor în societate, Consiliul Național al Elevilor este în continuă dezvoltare și performare”, a declarat Andrei – Bogdan Petre – președintele CNE.
Informații de background
Programul Școlii de vară CNE continuă pe toată perioada săptămânii, acesta incluzând sesiunea de prezentare a proiectelor derulate de către cele 28 de consilii județene ale elevilor participante, sub egida CNE – Factor al democratismului educațional. De asemenea, se vor desfășura ateliere tematice și planificarea alegerilor pentru funcțiile din Consiliul Elevilor, începând cu luna septembrie.
Școala de vară CNE - Factor al democratismului educațional este un proiect organizat de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului prin Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța. (Georgiana Epure)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:10 Ora de vară a Europei de Est