Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Dl primar Ilie Bolojan a înmânat, ieri, premiile I, II și III

Concursul „Spații verzi de care suntem mândri”, la final

Dl primar Ilie Bolojan a înmânat, ieri, premiile I, II și III

Între 1 și 15 iunie 2012, orădenii au fost invitați să demonstreze cât sunt de gospodari. Pentru a demonstra acest lucru, Primăria Oradea a organizat concursul „Spații verzi de care suntem mândri” în cadrul căruia asociațiile de proprietari au fost încurajate să-și amenajeze cât mai frumos spațiile verzi din fața blocurilor, să le fotografieze și să le înscrie în concurs.

Juriul, format din dl primar Ilie Bolojan, reprezentanți ai autorităților de mediu și membri ai echipei Umbrela Verde, a decis ca locul I să revină Asociației de Proprietari „Barierei 22” (asociație reprezentată de dna Codruța Hoduț), locul II - Asociației de Proprietari Aluminei 86 M6 (dna Elisabeta Binder), iar locul III - Asociației de Proprietari Sârguința de pe strada Cantemir nr. 75 (dna Florița Bot Pop).
Premiile (constând în mașini de tuns iarba, trimmer, set derulator, diplome și pancarde) au fost înmânate ieri (21 august 2012) câștigătorilor de către dl primar, inginer Ilie Bolojan, de față fiind directorul adjunct al Direcției Tehnice, dl Emil Bențan și șeful de serviciu, dl Mircea Stejeran, respectiv consilierul domnului primar, dra Anca Sas.
La concurs s-au înscris 26 de asociații de proprietari. Premiul special este un foișor care va fi amplasat pe malul drept al Crișului Repede în zona de blocuri aparținând Asociației de Proprietari Sovata.
Începând de astăzi, vor fi acordate celelalte premii
Celelalte premii vor fi acordate începând de astăzi, 22 august, la Primăria Oradea, camera 135, compartimentul Spații verzi, între orele 8.30-15.30.
Sunt așteptați să-și ridice premiile reprezentanții asociațiilor premiate: Adrian Silaghi (Galileo Galilei nr. 20), Eva Dani (Galileo Galilei nr. 14), Ioana Cearnău Tiponuț (As. Viitorul, str. Lăpușului), Horia Todoran (As. Ibsen), Doina Bădărău (As. Piața București), Dorun Crăciun (Bdul Ștefan cel Mare), Felicia Bulzan (As. Piața 1 Decembrie), Simona Galiș (str. Hațegului nr. 45) și Krausz Betina (As. Cazaban nr.5).
Pista de biciclete de la Podul CFR la Podul Dacia
Pe parcursul drumului, dl primar a ținut să ne furnizeze și alte informații legate de ședința Consiliului Local din 28 august, de proiectul cu câinii, iar pe traseul parcurs din Dragoș Vodă și Războieni spre Cantemir, Sovata și Aluminei, am făcut câteva popasuri pentru a ne prezenta stadiul unor lucrări aflate în derulare în zonele respective.
De la Podul CFR de pe Dragoș Vodă pornește o pistă de biciclete pe malul stâng al Crișului Repede până la Podul Dacia. „Pista de biciclete va avea o lățime de 2,5 metri și se va întinde pe o lungime de 1.200 de metri. Aceste lucrări, în valoare de 210 mii lei, sunt realizate de firma Selina și au ca termen de finalizare sfârșitul lunii septembrie”.
Reabilitarea străzii Războieni
Strada Războieni a fost reabilitată pe „tronsonul de la sensul giratoriu de pe Muntele Găina până la gara Velența. Pe lângă asfaltarea străzii au fost realizate și 282 de locuri de parcare la domiciliu, au fost delimitate zonele cu borduri, au fost realizate marcajele longitudinale și trecerile de pietoni. În prezent se lucrează la accesul spre gara Velența și la amenajarea spațiului verde și a aleilor din zona gării. Anul viitor urmează amenajarea zonei din partea stângă a capătului străzii Războieni, precum și accesul spre Calea Clujului. Valoarea lucrărilor de pe strada Războieni este de 1.335 mii lei”.
Amenajarea zonei din str. Sovata - Aluminei - Aleea Tușnadului
În zona str. Sovata - Aluminei - Aleea Tușnadului - zona dig mal drept Crișul Repede, unde au fost demolate garajele existente.
„În cadrul lucrărilor se realizează reabilitarea sistemului rutier, aleile carosabile noi, spații de parcare, trotuare, accese carosabile, spații verzi, două terenuri de sport, introducerea utilităților de iluminat public respectiv de canalizare pluvială. Lucrările de reamenajare a amplasamentului din zona str. Sovata - Aluminei - Aleea Tușnadului - zona dig mal drept Crișul Repede sunt în stare avansată, executate aproximativ în proporție de 60 %. Până în prezent a fost amenajat un teren de sport (cu posibilități de baschet, handbal și minifotbal), în suprafață de 18x40 m, urmând ca înspre Podul Densușianu să se amenajeze și al doilea teren de sport. Terenul de sport recent amenajat a fost asfaltat, împrejmuit cu o plasă de sârmă și urmează să fie marcat. De asemenea, în dreapta terenului de sport se amenajează 369 de locuri de parcare, realizate din dale traforate (înierbate) și perforate. Lucrările privind iluminatul public de asemenea au fost realizate în proporție de 70%, în perioada următoarea urmând să aibă loc și amenajarea spațiilor verzi. Lucrarea este executată de S.C. Drumuri Bihor, în asociere cu S.C. RITMOTEH S.R.L, la valoarea de 2.331.798 lei.
Termenul de realizare a întregii lucrări este de aproximativ 10 luni din momentul predării amplasamentului”, după cum aveam să aflăm din comunicatul Biroului de presă. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dl primar Ilie Bolojan a înmânat, ieri, premiile I, II și III.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:14:24 Ora standard a Europei de Est