Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Modificări Codul Muncii

Avocatul TV (3)

Modificări Codul Muncii

Noul Cod al Muncii premiază performanța și dă afară ineficiența.

Cum absolvenții ies pe bandă rulantă, locurile de muncă sunt din ce în ce mai puține, iar situația economică actuală favorizează disponibilizările. Rezultatul? Un val de șomeri gata să ia cu asalt ghișeele de somaj…
Piața locurilor de muncă este dictată acum de prevederile Noului Cod al Muncii, care vine cu câteva schimbări vizibile în ceea ce privește modul de desfășurare al perioadelor de probă, situația proaspeților absolvenți sau, la polul opus, a celor concediați.
În cazul perioadelor de probă, viitorul angajator are timp să se decidă timp de 90 de zile pentru cei care au aplicat pentru funcțiile de execuție și 120 de zile pentru cele de conducere. Și absolvenții de studii superioare vor trebui să treacă de o inițiere, mai bine zis cea de stagiatură, cam 6 luni de la debutul în viața profesională.
Fișa postului la nevoie se cunoaște
Fișa postului va fi oglinda activității tale de la job și va evidenția atât progresele cât și regresele sau, mai grav, ineficiența. O fișă de post pătată s-ar putea chiar să te coste jobul, mai ales dacă șeful nu se arată prea îngăduitor la greșelile tale. Chiar dacă, din punct de vedere social, conjunctura actuală nu este una prea roz, nu mai miza pe acest lucru. Conform noului Cod, principalul criteriu de selectare a celor rămași în jocul job-ului va fi bazat pe performanță și nu neapărat pe considerente sociale - astfel, fișa postului devine un pion important pe masa de șah a disponibilizărilor.
În cazul în care vei fi concediat din motive ce nu țin strict de tine, preavizul se încadrează în 20 de zile lucrătoare, perioadă în care ai timp să ștergi de praf CV-ul și chiar să organizezi o ședință foto pentru a ieși cât mai bine în poza din dosarul cu aptitudini, experiențe și competențe mai mult sau mai puțin cosmetizate. În schimb, dacă ai trecut de focul concedierilor în masă și ai ochit un alt loc de muncă, atunci trebuie să știi că perioada de preaviz în caz de demisie este de maximum 20 de zile lucrătoare pentru funcții de execuție și de 45 de zile pentru cele de conducere. În ceea ce privește solidaritatea pe care o manifești față de locul tău de muncă și activitatea pe care o solicită, faptul că prestezi și muncă suplimentară îți aduce un bonus în ore libere plătite, cam în termen de 60 de zile după efectuarea acesteia.
O noutate în ceea ce privește noile prevederi ale Codului ține de activitățile profesionale desfășurate pe timp de noapte și care beneficiază de câteva bonusuri. Astfel, dacă ești o persoană nocturnă și nu te prinde somnul în intervalul 22-6 dimineața, job-ul tău de noapte îți poate aduce fie un bonus salarial de 25%, fie o reducere cu o oră a programului de lucru.
Cum după o perioadă de muncă intensă este binevenită și o vacanță, află că angajatorul va trebui să îți pună deoparte câte 10 zile consecutive de concediu, timp în care să îți reîncarci bateriile și să te întorci cu forțe proaspete de muncă.
Munca în folosul ilegalității
Legea s-a gândit și la angajatorii care preferă să evite ITM-ul și să nu declare contractele de muncă, iritați probabil de plata impozitelor: cei care au până la 5 angajați la negru riscă să primească pentru fiecare în parte o amendă cuprinsă între 10.000-20.000 de lei, iar în situații mai grave se poate ajunge până la 1-2 ani de închisoare.
Pentru detalii și pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte.
Acolo, avocat Daniel Ioan Lungu, alături de invitatul său, oferă informații interesante legate de noul Cod al Muncii.
Pentru a urmări prima parte a discuției, apăsați AICI
Pentru a urmări a doua parte a discuției, apăsați AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 11:47:52 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...