Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Modificări Codul Muncii

Avocatul TV (3)

Modificări Codul Muncii

Noul Cod al Muncii premiază performanța și dă afară ineficiența.

Cum absolvenții ies pe bandă rulantă, locurile de muncă sunt din ce în ce mai puține, iar situația economică actuală favorizează disponibilizările. Rezultatul? Un val de șomeri gata să ia cu asalt ghișeele de somaj…
Piața locurilor de muncă este dictată acum de prevederile Noului Cod al Muncii, care vine cu câteva schimbări vizibile în ceea ce privește modul de desfășurare al perioadelor de probă, situația proaspeților absolvenți sau, la polul opus, a celor concediați.
În cazul perioadelor de probă, viitorul angajator are timp să se decidă timp de 90 de zile pentru cei care au aplicat pentru funcțiile de execuție și 120 de zile pentru cele de conducere. Și absolvenții de studii superioare vor trebui să treacă de o inițiere, mai bine zis cea de stagiatură, cam 6 luni de la debutul în viața profesională.
Fișa postului la nevoie se cunoaște
Fișa postului va fi oglinda activității tale de la job și va evidenția atât progresele cât și regresele sau, mai grav, ineficiența. O fișă de post pătată s-ar putea chiar să te coste jobul, mai ales dacă șeful nu se arată prea îngăduitor la greșelile tale. Chiar dacă, din punct de vedere social, conjunctura actuală nu este una prea roz, nu mai miza pe acest lucru. Conform noului Cod, principalul criteriu de selectare a celor rămași în jocul job-ului va fi bazat pe performanță și nu neapărat pe considerente sociale - astfel, fișa postului devine un pion important pe masa de șah a disponibilizărilor.
În cazul în care vei fi concediat din motive ce nu țin strict de tine, preavizul se încadrează în 20 de zile lucrătoare, perioadă în care ai timp să ștergi de praf CV-ul și chiar să organizezi o ședință foto pentru a ieși cât mai bine în poza din dosarul cu aptitudini, experiențe și competențe mai mult sau mai puțin cosmetizate. În schimb, dacă ai trecut de focul concedierilor în masă și ai ochit un alt loc de muncă, atunci trebuie să știi că perioada de preaviz în caz de demisie este de maximum 20 de zile lucrătoare pentru funcții de execuție și de 45 de zile pentru cele de conducere. În ceea ce privește solidaritatea pe care o manifești față de locul tău de muncă și activitatea pe care o solicită, faptul că prestezi și muncă suplimentară îți aduce un bonus în ore libere plătite, cam în termen de 60 de zile după efectuarea acesteia.
O noutate în ceea ce privește noile prevederi ale Codului ține de activitățile profesionale desfășurate pe timp de noapte și care beneficiază de câteva bonusuri. Astfel, dacă ești o persoană nocturnă și nu te prinde somnul în intervalul 22-6 dimineața, job-ul tău de noapte îți poate aduce fie un bonus salarial de 25%, fie o reducere cu o oră a programului de lucru.
Cum după o perioadă de muncă intensă este binevenită și o vacanță, află că angajatorul va trebui să îți pună deoparte câte 10 zile consecutive de concediu, timp în care să îți reîncarci bateriile și să te întorci cu forțe proaspete de muncă.
Munca în folosul ilegalității
Legea s-a gândit și la angajatorii care preferă să evite ITM-ul și să nu declare contractele de muncă, iritați probabil de plata impozitelor: cei care au până la 5 angajați la negru riscă să primească pentru fiecare în parte o amendă cuprinsă între 10.000-20.000 de lei, iar în situații mai grave se poate ajunge până la 1-2 ani de închisoare.
Pentru detalii și pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte.
Acolo, avocat Daniel Ioan Lungu, alături de invitatul său, oferă informații interesante legate de noul Cod al Muncii.
Pentru a urmări prima parte a discuției, apăsați AICI
Pentru a urmări a doua parte a discuției, apăsați AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:22 Ora de vară a Europei de Est