Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Covor asfaltic, victorie de palmares, muzică multă și bună!

Ieri, la serbările Cheresigului

Covor asfaltic, victorie de palmares, muzică multă și bună!

Sâmbătă, 11 august 2012, la serbările de la Cheresig, primarul Pavel Maier și vicele Gheorghe Șinca au fost onorați de președintele Consiliului Județean Bihor, dl Cornel Popa, subprefectul Cristian Bitea, de primari din comunele vecine, Ioan Pașca, primarul comunei Girișu de Criș, Mircea Crainic, primarul Nojoridului, de fostul primar al Nojoridului și fost finanțist județean, dl Ioan Chivari...

Dacă în 3 august 2012, la ora vizitei noastre în comuna Toboliu, drumul transfrontalier între Cheresig și Korosnagyharsany (localitate vecină din Ungaria) era ca o oglindă, așteptând covorul asfaltic, sâmbătă arăta altfel, își schimbase culoarea, după aplicarea covorului asfaltic.
În cuvântul său, dl primar Pavel Maier i-a mulțumit președintelui C.J. Bihor pentru sprijinul acordat în construirea Căminului Cultural din Cheresig și în ridicarea noii școli din localitate, iar acum trage speranțe că tot domnia sa îi va ajuta să finalizeze „opera” de la noua școală. „Știu că nu-mi rămâne de făcut decât să mai aduc și eu bani către dumneavoastră...”, a confirmat dl președinte Cornel Popa, urând conducerii comunei și cetățenilor realizarea proiectelor transfrontaliere demarate și a celor propuse...
Voința Cheresig – o victorie de palmares (6-2)
După amicalul de la Tileagd, echipa locală, Voința Cheresig, a oferit propriilor suporteri „fotbal pe pâine” și bucuria unei victorii de palmares, 6-2, în partida amicală susținută ieri în compania celor de la Foresta Tileagd.  Punctele gazdelor au fost „semnate” de: Banfi Bogdan, Cristea Ovidiu, Bulzan Ioan, Abrudan Bogdan, Suciu Sebastian și Suciu Ioan, iar oaspeții au marcat de două ori prin Gyuro Teofil (după cum aveam să aflăm de la dl Kiraly Geza, de la Foresta Tileagd).
Poienarii Rominei Nemeș au deschis serbările de la Cheresig
Romina Nemeș, coordonatoarea Asociației Cultural-Sportive „Poienarii”, a deschis serbările cu un cântec de suflet (o priceasnă) de înaltă vibrație sufletească, dedicat tuturor celor care pe 15 august vor sărbători Adormirea Maicii Domnului.
Preț de mai bine de o oră și jumătate, „poienarii” Rominei au cântat și încântat cu muzică aleasă, cântece din Bihor, dar nu numai, interpretate de Flavia Sferle (lăzărista), Mihai Jula (absolvent al Facultății de Muzică din Oradea), doi dintre „Feciorii Bihorului” – Călin Ban și Ciprian Mocan, și (iar) Romina Nemeș (care a cântat dumnezeiește).
În „minutul-retrospectivă”, am aflat de la Romina Nemeș că „poienarii” au cântat în iunie la Festivalul tinereții de la Aiud, iar în 5 august, la serbările de la Ianoșda (Mădăras), fiind invitați pe 25 august la Tăuteu, iar în octombrie, la „Toamna orădeană”.
Ieri, la Cheresig, lor li s-au alăturat elevi de la Liceul de Artă din Oradea: Iulia Blaga și Diana Chetrușcă; artistele dnei Florina Burdaș au interpretat piese de muzică ușoară, iar mai tinerele speranțe, talente care promit mult: Andrada Abrudan din clasa a VI-a, o voce care deja impresionează, și care a debutat de curând la „Muguri de dor”, de la Poieni (Cluj), și Maria Secan, cea mai mică artistă de pe scenă, eleva dnei învățătoare Carmen Bozântan, elevă de clasa a II-a, pe care o intuim ca pe o mare voce a Bihorului, ne-au vrăjit cu nestemate din folclorul bihorean.
Șapte voci de la „Aușana” au încântat Cheresigul!
După majoretele de la Mystique, instruite de Frederika Varga, care au colorat și au înviorat atmosfera în câteva reprize, pe scenă au urcat bărbații din corul „Traian Moșoiu”, dirijat de prof. Ioan Fluieraș, cu un moment muzical de reverberație patriotică.
Greii serii și ai serbărilor de la Cheresig au fost cei șapte profesioniști ai Ansamblului folcloric „Aușana” (coordonat de dl Silviu Botiș – directorul îndrăgitului ansamblu): Claudia Cacuci, Lavinia Chifor, Paula Lezeu, Roxana Ilisie (Missa), gemenele Bihorului – Delia și Adriana Toț și Ciprian Zapota.
De la pupitrul tehnic, serbările au fost coordonate de frații Cristi și Dănuț Ardelean, îndrumați de dl viceprimar Gherghe Șinca.
În 25 august - Paula și Lavinia vor concura la Festivalul tinereții  
În cadrul „minutului-retrospectivă”, dl director Silviu Botiș ne-a făcut o „radiografiere” a prezenței membrilor Ansamblului folcloric „Aușana” pe diferite scene din județ și din țară.
„În 5 august, am cântat la Zilele orașului Chișineu Criș (din județul Arad), aducând 8.000 de spectatori. La ora actuală, avem 15 fan-cluburi  în țară, în Republica Moldova, Spania și Italia. Pe 19 august, vom cânta la Roșia, de la ora 14.00, iar de la ora 20.00, în localitatea Avram Iancu. În 25 august, suntem așteptați la serbările de la Husasău de Tinca, iar în 26, la Tăuteu. În 25 august, Paula Lezeu și Lavinia Chifor vor concura pe scena Festivalului tinereții, în stațiunea Jupiter, iar ansamblul nostru este invitat să susțină un recital la Gala laureaților. Doresc să mai subliniez faptul că Ansamblul folcloric „Aușana” numără la ora actuală 48 de membri și colaboratori, între care opt membri, 10 colaboratori din Bihor, precum și colaboratori din alte județe”, ne-a declarat dl Silviu Botiș, directorul ansamblului.
Așadar, serbările de ieri de la Cheresig au avut de toate: fotbal... „pe pâine”, jocuri distractive, muzică multă și bună, mâncare și băutură... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (113 poze), accesați Galeria foto: Covor asfaltic, victorie de palmares, muzică multă și bună!

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 11:55:19 Ora de vară a Europei de Est