Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proba cu martori

Avocatul TV (2)

Proba cu martori

Ai nevoie de un martor? Nu te baza pe rude, medic sau preot!

Poți să îți îndeplinești visul de a intra într-o sală de judecată și fără să comiți o infracțiune!
Rolul de martor este unul foarte important în stabilirea verdictului, astfel că mărturia ta mincinoasă cu mâna pe Biblie e un păcat creștinesc pedepsit cu închisoarea.
Tribunalele au mereu intenția de a fi populate de personaje „cheie”, de obicei bine informate cu privire la spețele analizate în dosare. Dacă mulți închid ochii și cască gura la anumite evenimente de natura juridică, alții vin dotați cu carnețele de notițe și trec algoritmic toate etapele unui act mai puțin prieten cu legalul.
Deschideți poarta surprizelor: L-am adus pe martor!
Credeai că ai scapat cu cămașa neșifonată din delictul ce tocmai l-ai comis? Află că vecinul de la 4 nu avea ce face în după-amiaza ta de acțiune model Jackie Chan și a văzut cum ai aplicat loviturile specifice eroului tău în sacul de box numit nevastă.
Bineînțeles că, datorită spiritului civic ce îl caracterizează, acceptă cu plecăciune invitația judecătorului de a face un rezumat al filmului de acțiune regizat chiar de dumneavoastră, infractorul luptător. Benevol, el va descrie cu acuratețe tehnica de luptă, va prezenta o statistică a loviturilor aplicate pe chipul soției, eventual, în caz că deține, și date legate de timpul alocat sesiunii de bătaie, reacția soției sau a copiilor.
Lista neagră a martorilor
Deși ar deține informații prețioase în legătură cu problema juridică dezbătută, unele persoane, datorită statutului de care se bucură, primesc certificat de scutire, astfel că pot să lipsească de la audieri.
La tribunal nu e ca la sărbători, unde se adună toată familia și se fac mărturisiri reciproce. În cazul audierii martorilor, rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv sunt, cum s-ar zice, persona non grata, și asta nu din cauza lipsei de charismă sau inteligență, ci pentru că e risc de subiectivitate mare, plăcile tectonice ale relației de rudenie fiind sensibile când vine vorba de procese.
 În categoria scutită mai intră și cei condamnați pentru mărturie mincinoasă, un pic încurcați de poruncile lui Moise, mai precis la capitolul „Să nu minți”. Dacă în cazul categoriilor mai sus menționate, scutirea se face de către autoritățile legale, urmează o categorie mai specială, care își poate permite luxul de a refuza invitația la proces.
Astfel, dacă ești preot, avocat, medic, notar, actual sau fost funcționar public, află că îți poți rezerva dreptul de a păstra confidențialitatea delictelor care ți-au parvenit, profesia ta fiind ca un burete pentru păcatele altora. Rămâne doar la latitudinea ta dacă storci buretele de spuma delictelor urât mirositoare sau dacă îl păstrezi în condițiile insalubre; prin urmare, dacă ți-e frică de disprețul public sau de o pedeapsă penală, poți păstra tăcerea cu privire la anumite evenimente, conștiința fiind singurul companion în frământările tale de ordin juridic.
Mărturiile unui martor
Cum ai fost declarat eligibil la rolul de martor, să nu crezi că instanța nu te poate obliga să o onorezi cu prezența dacă o refuzi. În caz contrar, pregătește-te să îi oferi un cadou în cuantum de 50 până la 300 de lei, acest cadou repetându-se ori de câte ori refuzi citația cu iz de invitație la proces, și asta până vei fi pregătit să-i răspunzi la interfon instanței judecătorești.
Dialogul cu judecătorul începe în mod firesc, nu sunt adresate întrebări de genul „Vrei să fii miliardar”, gradul de dificultate fiind zero. Va trebui să îți confirmi numele din buletin, să precizezi natura relației pe care o ai cu una dintre părți, iar apoi vei depune un jurământ în acordurile creștine ale dreptății, adevărului și nepărtinirii, Biblia fiind instrumentul validator de morală. Vei avea parte și de exclusivitate, fiecare martor fiind ascultat separat, asta pentru a nu asculta și face uz de depozițiile martorului concurent. Examenul este unul oral, nu ai voie cu fițuici, eventual poți să deții anumite înscrisuri privitoare la cifre sau denumiri. După ce s-a terminat proba cu pricina, vei avea de semnat rodul muncii tale ca martor, grefierul având grijă să scrie după dictare tot ce ai povestit tu.
Despăgubiri de martor
Faptul că ți-ai rupt din timpul tău prețios și aproape că te-ai certat cu șeful din cauza zilei pierdute la tribunal, îți permite să redactezi o cerere de despăgubire prin care să ți se plătească eventualele cheltuieli de drum și suma corespunzătoare eventualului profit pe care l-ai pierdut în perioada respectivă.
Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Aici, avocat Mihaela Pleșea, alături de invitatul său, avocat Mihail C. Barbu, discută pe larg despre proba cu martori.
Puteți urmări prima parte a emisiunii AICI
Puteți urmări a doua parte a emisiunii AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:07 Ora de vară a Europei de Est