Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Proba cu martori

Avocatul TV (2)

Proba cu martori

Ai nevoie de un martor? Nu te baza pe rude, medic sau preot!

Poți să îți îndeplinești visul de a intra într-o sală de judecată și fără să comiți o infracțiune!
Rolul de martor este unul foarte important în stabilirea verdictului, astfel că mărturia ta mincinoasă cu mâna pe Biblie e un păcat creștinesc pedepsit cu închisoarea.
Tribunalele au mereu intenția de a fi populate de personaje „cheie”, de obicei bine informate cu privire la spețele analizate în dosare. Dacă mulți închid ochii și cască gura la anumite evenimente de natura juridică, alții vin dotați cu carnețele de notițe și trec algoritmic toate etapele unui act mai puțin prieten cu legalul.
Deschideți poarta surprizelor: L-am adus pe martor!
Credeai că ai scapat cu cămașa neșifonată din delictul ce tocmai l-ai comis? Află că vecinul de la 4 nu avea ce face în după-amiaza ta de acțiune model Jackie Chan și a văzut cum ai aplicat loviturile specifice eroului tău în sacul de box numit nevastă.
Bineînțeles că, datorită spiritului civic ce îl caracterizează, acceptă cu plecăciune invitația judecătorului de a face un rezumat al filmului de acțiune regizat chiar de dumneavoastră, infractorul luptător. Benevol, el va descrie cu acuratețe tehnica de luptă, va prezenta o statistică a loviturilor aplicate pe chipul soției, eventual, în caz că deține, și date legate de timpul alocat sesiunii de bătaie, reacția soției sau a copiilor.
Lista neagră a martorilor
Deși ar deține informații prețioase în legătură cu problema juridică dezbătută, unele persoane, datorită statutului de care se bucură, primesc certificat de scutire, astfel că pot să lipsească de la audieri.
La tribunal nu e ca la sărbători, unde se adună toată familia și se fac mărturisiri reciproce. În cazul audierii martorilor, rudele și afinii până la gradul al treilea inclusiv sunt, cum s-ar zice, persona non grata, și asta nu din cauza lipsei de charismă sau inteligență, ci pentru că e risc de subiectivitate mare, plăcile tectonice ale relației de rudenie fiind sensibile când vine vorba de procese.
 În categoria scutită mai intră și cei condamnați pentru mărturie mincinoasă, un pic încurcați de poruncile lui Moise, mai precis la capitolul „Să nu minți”. Dacă în cazul categoriilor mai sus menționate, scutirea se face de către autoritățile legale, urmează o categorie mai specială, care își poate permite luxul de a refuza invitația la proces.
Astfel, dacă ești preot, avocat, medic, notar, actual sau fost funcționar public, află că îți poți rezerva dreptul de a păstra confidențialitatea delictelor care ți-au parvenit, profesia ta fiind ca un burete pentru păcatele altora. Rămâne doar la latitudinea ta dacă storci buretele de spuma delictelor urât mirositoare sau dacă îl păstrezi în condițiile insalubre; prin urmare, dacă ți-e frică de disprețul public sau de o pedeapsă penală, poți păstra tăcerea cu privire la anumite evenimente, conștiința fiind singurul companion în frământările tale de ordin juridic.
Mărturiile unui martor
Cum ai fost declarat eligibil la rolul de martor, să nu crezi că instanța nu te poate obliga să o onorezi cu prezența dacă o refuzi. În caz contrar, pregătește-te să îi oferi un cadou în cuantum de 50 până la 300 de lei, acest cadou repetându-se ori de câte ori refuzi citația cu iz de invitație la proces, și asta până vei fi pregătit să-i răspunzi la interfon instanței judecătorești.
Dialogul cu judecătorul începe în mod firesc, nu sunt adresate întrebări de genul „Vrei să fii miliardar”, gradul de dificultate fiind zero. Va trebui să îți confirmi numele din buletin, să precizezi natura relației pe care o ai cu una dintre părți, iar apoi vei depune un jurământ în acordurile creștine ale dreptății, adevărului și nepărtinirii, Biblia fiind instrumentul validator de morală. Vei avea parte și de exclusivitate, fiecare martor fiind ascultat separat, asta pentru a nu asculta și face uz de depozițiile martorului concurent. Examenul este unul oral, nu ai voie cu fițuici, eventual poți să deții anumite înscrisuri privitoare la cifre sau denumiri. După ce s-a terminat proba cu pricina, vei avea de semnat rodul muncii tale ca martor, grefierul având grijă să scrie după dictare tot ce ai povestit tu.
Despăgubiri de martor
Faptul că ți-ai rupt din timpul tău prețios și aproape că te-ai certat cu șeful din cauza zilei pierdute la tribunal, îți permite să redactezi o cerere de despăgubire prin care să ți se plătească eventualele cheltuieli de drum și suma corespunzătoare eventualului profit pe care l-ai pierdut în perioada respectivă.
Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Aici, avocat Mihaela Pleșea, alături de invitatul său, avocat Mihail C. Barbu, discută pe larg despre proba cu martori.
Puteți urmări prima parte a emisiunii AICI
Puteți urmări a doua parte a emisiunii AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:03:56 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...