Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Expertiza psihologică, o premieră

Avocatul TV

Expertiza psihologică, o premieră

Cum mintea umană este toposul tuturor gândurilor bune sau mai puțin bune, acțiunile noastre sunt judecate fie în vreo instituție judecătorească, fie pe la biserică sau într-un cabinet de expertiză psihologică, asta depinde de cât de chinuit și turmentat ne-a fost discernământul.

Trebuie să știm că țara noastră nu stă foarte bine cu expertiza psihologică. Dacă la mai toate capitolele europene suntem în urmă, de ce să nu confirmăm și la capitolul expertiza psihologică, acolo unde suntem cu câteva sute de ani în spatele SUA sau Germaniei. Mai contează că țările respective aveau laboratoare psihologice încă din anii 1800 și că furnizau servicii de evaluare instituțiilor de drept?
Corpul execută ce dictează mintea
Ce ne diferențiază pe noi, exponenții rasei umane, de regnul animal este acel element magic numit rațiune, tradus prin discernamânt atunci când avem de executat o anumită decizie. Acest discernământ are și el parte de probleme tehnice, la un moment dat, iar tehnicianul psiholog acreditat să îl repună în funcțiune sau să identifice cauza defecțiunii nu are o sarcină prea ușoară.
Dacă e să ne raportăm la mediul legal și la multitudinea de fapte ilicite care abundă în dosarele judecătorești, comportamentul uman ușor deviat al personajelor principale își prinde tentaculele și pe cele secundare sau episodice, transformând viața într-o telenovelă lacrimogenă, de multe ori fără celebrul happy-end.
Psihologia judiciară din România se cam plictisește
Nu, nu este o glumă proastă, este realitatea cotidiană tristă, care ar merita să fie puțin resuscitată și hrănită cu mai multă glucoză psihologică. Experții psihologi care ar trebui să emită profesional și pe plan judiciar păr să fie afectați de o anumită reticență și teamă cu privire la această practică, inevitabil populată de delincvenți, recidiviști sau martori traumatizați.
Un dialog purtat în condițiile specifice acestei practici poate scoate la iveală anumite comportamente și poate soluționa nenumărate „apucături” antisociale, procesul de recuperare psihică fiind mai greu și mult mai dureros decât o durere fizică pricinuită de vreo intervenție chirurgicală. Handicapul de ordin mintal, cauzat de lipsa discernamântului sau de o fisură în dimensiunea sa, are repercusiuni grave în contextul acțiunilor externe, de multe ori iremediabile.
Sistemul sanitar privat pare să devină un trend la care aderă tot mai mulți pacienți, speriați pe de-o parte de costuri, dar liniștiți pe partea de tratament și vindecare. Știm cu toții că sănătatea e scumpă, iar amanetarea ei în vreun spital de stat s-ar putea să atragă de la sine comisioane usturătoare – ei, cam așa stă treaba și cu expertizele psihologice. Cum sunt niște produse vandabile, încadrate în majoritatea țărilor civilizate în sistemul privat, de acestea beneficiază un lung șir de consumatori de sănătate psihică. Probabil că va mai dura ceva până când țara noastră se va alinia trendului din țările civilizate și sănătoase mintal și va introduce practica de expertiză psihologică în sistemul privat.
Pentru detalii și pentru a te informa suplimentar, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Acolo, avocat Georgiana Ștefănescu, alături de invitatul său, Ștefan Iulian Laurențiu, oferă informații interesante legate de expertiza psihologică.
Puteți urmări prima parte a emisiunii AICI
Puteți urmări a doua parte a emisiunii AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:16 Ora de vară a Europei de Est