Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dislexia - o tulburare întâlnită în rândul copiilor din școala primară

„Mergi mai departe citind”

Dislexia - o tulburare întâlnită în rândul copiilor din școala primară

OMV și Asociația Română pentru Copii Dislexici au derulat prima cercetare națională pe tema dislexiei.

Dislexia este o tulburare întâlnită în rândul copiilor din școala primară, dar prea puțin cunoscută.
*Incidența dislexiei declarată în prezent în România: 25 de cazuri de dislexie la 10.000 de gospodării
*Cazuri noi de dislexie în fiecare an: în medie, 1 din 6 copii dislexici văzuți într-un an în cabinet de specialiști sunt cazuri noi
*În opinia specialiștilor, lipsa terapiei și a metodelor specifice de predare pot duce la autoizolare în rândul copiilor dislexici
*Integrarea copilului dislexic în învățământul primar, o posibilă soluție
În cadrul primului program din România dedicat dislexiei, „Mergi mai departe citind”, OMV, în parteneriat cu Asociația Română pentru Copii Dislexici (ARCD), a derulat prima cercetare la nivel național ce vizează identificarea unor aspecte specifice acestei tulburări, precum și incidența ei în România. Cercetarea, implementată de Institutul de cercetare GfK România, s-a desfășurat pe parcursul a cinci luni, în două etape: o etapă calitativă (noiembrie – decembrie 2011) și o etapă cantitativă: Omnibus (decembrie 2011) și interviuri (februarie – martie 2012).
Studiul Omnibus a fost derulat pe un eșantion reprezentativ la nivel național, de 2.036 de persoane. Interviurile cantitative au fost derulate pe un eșantion de 55 de părinți, 150 de învățători și 119 specialiști, eșantion reprezentativ pentru: părinți care au copii dislexici, învățători care au în clasă copii dislexici și specialiști care fac terapie cu copii dislexici. Specialiștii intervievați sunt logopezi și psihopedagogi din școli publice sau private, precum și psihologi specializați în psihologia copilului, din București și din țară.
„Cercetarea a fost realizată cu scopul de a afla incidența acestei tulburări în România și în rândul copiilor cu vârsta de până în 11 ani. Totodată, a vizat identificarea dificultăților întâmpinate de părinți, pedagogi și specialiști în vederea găsirii soluțiilor optime pentru a veni în sprijinul lor, ajutând astfel copilul dislexic din România. Complexitatea cercetării face din acest studiu o bază reală pentru stabilirea unor direcții de sprijin”, a declarat Cristina Gulie, Research Specialist la OMV Petrom Marketing.
Rezultatele obținute în urma studiului Omnibus au relevat o incidență declarată în rândul populației României de 25 de cazuri de dislexie la 10.000 de gospodării, în condițiile în care doar 15,5% dintre români au auzit despre dislexie.
„Principalul merit al cercetării inițiate de OMV este faptul că este prima inițiativă de acest fel din România. Acest studiu a reușit să surprindă realitatea cu care ne confruntăm în terapia copiilor dislexici. Mă refer mai ales la gradul de cunoaștere îngrijorător de scăzut în rândul specialiștilor și al învățătorilor, identificat în faza calitativă și confirmat de studiul cantitativ. Acest lucru subliniază necesitatea formării specialiștilor din România și elaborarea unor teste standardizate pentru a diagnostica dislexia, lucruri esențiale pentru comunitatea dislexicilor de la noi din țară. Știam că datorită informării precare, mulți părinți nu știu că au copii dislexici, ori copiii nu sunt diagnosticați, deși prezintă toate simptomele acestei tulburări, dar acum avem o confirmare științifică pentru toate acestea și o bază care ne va ajuta să adresăm în mod direct aceste probleme în activitatea noastră”, a declarat Eva Bartok, președintele Asociației Române pentru Copii Dislexici (ARCD).
„Ne bucurăm că suntem deschizători de drumuri și în alte domenii decât cel în care activăm. Această cercetare națională este parte a unei inițiative OMV mai ample, care a inclus acțiuni în premieră în România, precum lansarea www.dislexic.ro, campaniile de informare și de strângere de fonduri derulate la nivel național, seminarul de specialitate organizat în anul 2011 sau pachetul educațional oferit în mod gratuit copiilor dislexici. Prin acestea, am dorit să ne aducem contribuția la cauza Asociației Române pentru Copii Dislexici și să oferim o șansă egală la educație acestor copii care suferă de o tulburare de învățare frecventă în lume. Sperăm că rezultatele cercetării vor ajuta la o mai bună identificare a celor mai adecvate soluții în educarea copiilor cu dislexie”, a spus Dragoș Ivan, Marketing & Training Manager, OMV Petrom Marketing. (Camelia Cristache)

 

Trimite email
sâmbătă, 12 aprilie 2025, 05:43:29 Ora de vară a Europei de Est