Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am devenit mai înțelepți în Wise Camp!

Din tabăra de la Stâna de Vale... la Șuncuiuș

Am devenit mai înțelepți în Wise Camp!

Iată-ne la finalul Taberei de dezvoltare a abilităților sociale și emoționale, Wise Camp, Stâna de Vale, 2012.

Au fost zile frumoase pentru cei 16 copii participanți la tabără, zile în care s-au distrat, au făcut drumeții, dar mai ales au încercat să devină puțin mai inteligenți din punct de vedere emoțional și al interacțiunilor. Programul de jocuri psihologice a fost stucturat tematic, pe zile. Dacă în prima zi au predominat exercițiile de cunoaștere reciprocă și autocunoaștere, în cea de-a doua, ne-am axat pe înțelegerea emoțiilor noastre și ale celorlalți, a felului în care acestea apar și a modului în care le putem gestiona. A urmat ziua în care corpul nostru a fost în centrul atenției: care sunt limitele lui, ce putem exprima cu ajutorul său, cum îl hrănim și îngrijim, dar și cum îl alintăm!? Dovadă pentru ultimul aspect stau minunatele creații culinare: tortul Buburuza și tortul Fluturaș pe care micii „chefi” le-au devorat cu poftă. Ziua destinată muncii în echipă a promovat ideea de cooperare, superioară individualismului și egocentrismului. Echipele s-au sudat și au învățat să conlucreze pentru un scop comun, încercând formarea de deprinderi extrem de importante într-o societate în care acțiunile noastre au consecințe asupra celorlalți și în care conceptul „teamwork” guvernează organizațiile de succes. A venit apoi rândul afirmării de sine, jocurile din această zi punând în prim-plan personalitatea fiecăruia, exprimarea de sine și rezolvarea unor temeri de a ne expune la evaluările celorlalți (teama de a vorbi în public, de a ne face cunoscute propriile idei etc). Un haios concurs ne-a transformat în vedete de televiziune: am avut un departament de știri (concluzia a fost că Andreea Esca se poate pensiona), unul de divertisment, știri mondene, iar fetele de la meteo (starea vremii) ne-au dat o reprezentație pe cinste. Am încercat să îmbinăm educația emoțională cu educația ecologică prin confecționarea din materiale plastice refolosibile a unor „pușculițe de emoții pozitive” în care să „capitalizăm” lucrurile minunate pe care le vedem și le trăim zilnic. Preferințele copiilor s-au îndreptat însă spre tehnicile psihologice de relaxare în cadrul cărora au învățat că pot să-și genereze (și să-și „gestioneze”) stări de bine, de confort, cu propria minte și corp, cu ajutorul unor autosugestii simple.
Tabăra a fost un bun cadru de a lega prietenii și deja unii din participanți și-au propus și au realizat activități în comun după revenirea acasă. Distracția fiind maximă, la întoarcere, copiii ne-au smuls promisiunea derulării unui nou program.
Un nou proiect, la Șuncuiuș
De data aceasta, va fi un proiect de weekend, desfășurat la Șuncuiuș, în perioada 31 august – 2 septembrie 2012, pe care l-am numit „Wise Girls and Boys Weekend”.
 Ne propunem să răspundem unor întrebări legate de diferențele dintre sexe, relațiile dintre acestea la vârsta prepubertară, beneficiile, capcanele și provocările faptului de a fi fată sau băiat. Toate acestea în cadrul unor jocuri psihologice interactive.
(psiholog principal, Corina Lupău)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Am devenit mai înțelepți în Wise Camp!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:12 Ora de vară a Europei de Est