Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Programul Festivalului „Toamna orădeană”, ediția 2012

Câștigătorii concursului de creație (și)

Programul Festivalului „Toamna orădeană”, ediția 2012

Miercuri, 1 august 2012, Flavius Bunoiu, directorul Casei de Cultură Oradea, a anunțat programul oficial al „Toamnei orădene” 2012 (festival urban al orașului Oradea).

„Dorința noastră a fost ca în acest an să lărgim audiența festivalului și să propunem orădenilor un program cât mai variat, organizat astfel pentru a satisface cât mai multe dorințe culturale. Sperăm că vom reuși să-i motivăm pe toți iubitorii de artă și cultură în așa fel încât să umplem sălile de spectacole”, a spus directorul.
În acest an, Casa de Cultură Oradea anunță și o premieră pentru această instituție: prima producție proprie de teatru, momente din trei texte cunoscute ale lui I. L. Caragiale. Spectacolul se va juca într-un spațiu neconvențional, și anume în tramvai, timp de trei zile consecutiv.
De asemenea, odată cu anunțarea programului, au fost desemnați și câștigătorii concursului de creație organizat de Casa de Cultură Oradea. „De la imaginație la creion”  a avut 14 participanți care și-au prezentat creațiile în fața juriului format din: Clarence Ceniza (Strateg – Agenția THEY, Amsterdam), Alex Beltechi (specialist în ilustrație, branding, typography), Cristian Scurtu (copywriter – Agenția GRAFFITI BBDO, BUCUREȘTI) și Alex Mălăescu (Art Direction – Agenția GRAFFITI BBDO, BUCUREȘTI). Aceștia au deliberat timp de câteva zile și au desemnat câștigătorii:
Locul 1 - Maria Lucian - 150 de euro și ALL ACCESS PASS pentru două persoane la toate spectacolele „Toamnei orădene” 2012.
Locul 2 - Anca Suiugan -
100 de euro și ALL ACCESS PASS pentru două persoane la toate spectacolele „Toamnei orădene” 2012.
Locul 3 - Mihai Ciprian Mocanu -
50 de euro și ALL ACCESS PASS pentru două persoane la toate spectacolele „Toamnei orădene” 2012.
Semifinaliști - Cristina Tîrnovean, Mădălina Caciora, Cecilia Maria Lazău, George Hurgoi, Ieronim Moruț, Florin Lazău -
ALL ACCESS PASS pentru două persoane la toate spectacolele „Toamnei orădene” 2012.
Programul festivalului
1 oct, Teatrul Regina Maria, Opera per sempre. Concert cu arii din opere celebre, cu participarea orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea. Cu: dirijor Cristian Sandu, regizor Horia Balint, soliști: Olivia Latina (Italia), Raffaella Battistini (Italia), Daniela Vlădescu, Jose Conception (Spania), Alfredo Pascu, Ștefan Ignat.
2 oct, Casa de Cultură Oradea, Concert: Ada Milea, Bobo Burlăcianu. Ada Milea cântă și ne încântă, împreună cu Bogdan Burlăcianu (Fără Zahăr), cu umor și ironie. Bucăți special alese din albumele artistei și din cele mai reușite spectacole ale sale: Insula (Radu Naum), Nașul (după Gogol), Don Quijote (Miguel de Cervantes).
3 oct, Casa de Cultură Oradea, Obligo. Show de improvizație: Deviza lor este „Nu știm, improvizăm!” Spectacolul se bazează pe interactivitatea cu publicul prezent în sală; cu: Alexandru Mihalache, Alexandru Rizescu, Bogdan Untilă, Dan Murzea, Șerban Trîmbițașu, Teodor Ghiță.
4 oct, Casa de Cultură Oradea, Concert: Trei Parale. Componența:  Florin Iordan (fluiere, cobză) etnomuzicolog la Muzeul Þăranului Român, Daniel Pop (voce, fluiere, percuție, drâmbă), Beatrice Iordan (voce, cobză) și Dinu Petrescu (percuție).
5 oct, Filarmonică, Concert: Guilty Lemon, Blazzaj.
Guilty Lemon este o formație de Neo Soul care s-a format în ianuarie 2007 la Sibiu. În 2012, Guilty Lemon este premiată la Galele Jazz-ului Românesc cu premiul „Confirmarea anului 2011 în jazz-ul românesc” pentru activitatea concertistică din ultimii ani. Blazzaj e înființată în 1996 de Eddie Neumann și de Florin Barbu sub numele de FunkinLeFree. Componența actuală: Tavi Horvath – vocal, Horea Crișovan – Guitar,  Petrică Ionuțescu - trumpet/ keyboard, Uțu Pascu – bass, Vali Potra – drums.
 6 oct, Filarmonică, spectacol: Lumină lină, cu Grigore Leșe, Victor Rebengiuc. Premiera 2012. LUMINĂ LINĂ este spectacolul care, prin lirica poetului Ioan Alexandru, unește două mari voci ale scenei românești: Victor Rebengiuc și Grigore Leșe.
7 oct, Filarmonică, concert: Gheorghe Gheorghiu, Gabriel Dorobanțu.
8 oct, Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Național Tg -Mureș - Carmina Burana. O premieră din 2012 a T.N. Tg. Mureș pusă în scenă de Gigi Căciuleanu. Carmina Burana este o culegere de poezie medievală care a prins viață muzicală în libretul cu același nume al lui Carl Orff, în 1937.
9 oct, Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Metropolis București, Love Stories, de Radu F. ALEXANDRU, regia: Claudiu GOGA, cu Maia Morgenstern, Diana Cavaliotti, Micea Rusu și Alexandru Pavel. Premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului 2010”- desemnat de juriul UNITER.
10 oct, Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța – Don Quijote. Spectacolul în premieră 2012. „Don Quijote” de Ludwig Minkus.
11, 12, 13 oct. Casa de Cultură Oradea – Caragiale, spectacole în tramvai. Premiera 2012. La 30 ianuarie s-au împlinit 160 de ani de la nașterea lui I.L. Caragiale, unul dintre clasicii literaturii române. Tot în acest an, în luna iunie, s-au marcat 100 de ani de la moartea marelui dramaturg. Cele trei piese puse în „scenă –în tramvai” cuprind momentele cheie și momentele cele mai savuroase din cunoscutele piese „Bubico”, „D-l Goe” și „Vizită” vor fi special adaptate pentru a fi jucate într-un mod inedit, într-un astfel de spațiu neconvențional.
14 oct. Drama Club Botoșani – Teatru - Așteptăm... Premiera 2012. Regia: Nistor Mirela, Sîrbu Alexandru. Participări la festivaluri: I.D. Fest. Bacău, Ideo Ideis Alexandria. Premii câștigate: Cel mai bun spectacol, Cele mai bune lumini, Cea mai bună scenografie, Premiul special al juriului pentru interpretare (Redinciuc Andrei, Pascariu Codrin, Șoptelea Theodor).
11 oct. Parc 1 Decembrie, Concert live cu Partizan, Kumm, Les Elephants Bizarres, Polter Guys
12 oct. Parc 1 Decembrie, Concert live cu Vama, Direcția 5, Ana Maria Georgescu, Vivere
13 oct. Parc 1 Decembrie, Concert live cu O. Lipan-Þăndărică, Bosquito, Ternipe, Red Wine, Meda Music
14 oct, Parc 1 Decembrie, Concert live cu Ansamblul Național Transilvania, Mariana Deac, Maria Ciobanu, Oana Lianu, Fanfara Filadelfia,  Fanfara Tulca, Ansamblul Crișana, Ansamblul Bihorul.
Biletele se vor pune în vânzare la o dată care va fi comunicată ulterior. (F. B)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 12:13:10 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...