Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursuri, fotbal, concerte și multă distracție

Sâmbătă, în cadrul serbărilor de la Oșorhei

Concursuri, fotbal, concerte și multă distracție

Pentru conducerea Primăriei Oșorhei, învățământul constituie o prioritate, primarul încurajând și premiind performanța la fiecare ediție a Zilelor comunei.

Sâmbătă, în cea de-a doua zi a serbărilor, primarul Ioan Pop, vicele Ioan Gligor și directorul Școlii coordonatoare din Oșorhei, doamna profesor Adriana Camelia Indrie au premiat cei mai harnici elevi ai școlii pentru rezultatele obținute la învățătură în anul școlar 2011-2012. Primăria a pus la bătaie câteva milioane pentru a premia pe cei mai buni dintre cei buni: trei copii de nota 10: Incze Andrei, din a VII-a A, Tătar Rebeca și Mateaș Alexandru (ambii din a V-a C), care au absolvit cu media generală 10; Butiri Remus (din VI C) și Þicărat Ionuț (din VI A) – cu media 9,95, respectiv Martin Paula (din a VIII-a A), media 9,79.
Primarul și viceprimarul au premiat apoi câștigătorii mini campionatului de fotbal desfășurat la orele dimineții. Pe locul I s-au clasat oaspeții din Ungaria, echipa Niradony (antrenată de un fost conațional, din Carei), pe locul al doilea s-au situat  fotbaliștii de la C.S. Oșorhei, pe III - Atletico Oradea, iar pe locul IV - L.P.S. „Bihorul”.
Între cele două premieri, membrii echipei de dansuri populare a Școlii din Oșorhei ne-au delectat cu două numele de dansuri populare... ca-n Bihor.
Cei mai frumoși și mai puternici cai
Circa 1.500 de spectatori au urmărit cu încântare concursul de tracțiune „Cel mai puternic cal”, organizat de Primăria Oșorhei și dl Adrian Seica (sponsor, Hanul Sei din Oșorhei).
„Cu fiecare ediție, competiția câștigă noi concurenți, vestea acestui concurs unic trecând granițele județului. La actuala ediție (a IV-a), am avut participanți din Satu Mare și Baia Mare, Marghita, Ineu de Criș, Tileagd, Săcădat, Hidișelu de Sus, Oșorhei. La concurs au fost înscriși peste 50 de cai dintre care 12 la concursul de tracțiune”, ne-a declarat coordonatorul manifestării, dl Adrian Seica. Cel mai frumos ponei a fost  cotat poneiul lui Flaviu Dărăban din Oșorhei, care mai apoi a fost atracția numărul unu pentru copiii care au ținut să-l călărească (bucuria Arinei). Cel mai frumos și mai valoros cal, de 15.000 de euro, a fost declarat ardenezul „Corbu”, al lui Mihai din Baia Mare.
„Concursul de tracțiune este o competiție la îndemâna oricui, ține să adauge interlocutorul nostru, dl Adrian Seica. Nu același lucru se întâmplă în cazul concursului de atelaje. Câți își permit să dețină asemenea atelaje de lux? Ne bucură faptul că în afară de Oșorhei, un asemenea concurs de tracțiune s-a organizat și la Tăuteu. Anul trecut, după ce a câștigat locul I la concursul nostru, părintele paroh Teodor Portan (din Tăuteu) a organizat și la Tăuteu un asemenea concurs. Sperăm să organizeze și în acest an”.
La startul întrecerii, Pop Sorin Ioan a aliniat nu mai puțin de patru cai, iar ceilalți (opt concurenți: Șerban Lucian, Bara Viorel, Balaș Florin, Debreczenyi Zsiga, Negruți Gheorghe, Nemeș Ioan, Vit Florian și Maghiar Dacian) - câte unul. Cu calul „Tarzan”, Pop Sorin avea să se claseze pe locul al II-lea (și să câștige medalia de argint, cupa și 800 de lei). Prima poziție a fost ocupată de Debreczenyi Zsiga, cu calul „Decebal”, care anul trecut s-a situat pe locul secund. „Decebal” i-a adus anul acesta lui Zsiga medalia de aur, cupa și 1.500 de lei. Pe cea de-a treia treaptă a podiumului a urcat Ioan Nemeș. El a câștigat medalia de bronz, cupa și 400 de lei.
Viceprimarul a jucat contra primarului și a marcat de două ori!  
Microbiștii au așteptat cu interes meciul „greilor!” - a „fotbaliștilor” în vârstă („și cu burta la vedere” – vorba cronicarului), trecuți de 48 de ani, din Oșorhei și Alparea. Așa se face că dl primar Ioan Pop și vicele Ioan Gligor au ajuns să fie adversari pe terenul sintetic de la Alparea, preț de două reprize, timp în care vicele a marcat de două ori, calificând astfel echipa din Alparea în „finala” Jocurilor Olimpice de la Londra, după cum avea să glumească Victor Mihalcea, cronicarul sportiv – moderatorul serbărilor și arbitrul principal al partidei.
Big City, Raisa, Ellie White, Bibescu...
Seria concertelor de sâmbătă seara a fost deschisă de Andreea, Mihai, Călin și Alex, o formație de tineri din Beclean (Bistrița - Năsăud), ce-și zic „Big City”, trupă înființată în decembrie 2010. În 2011, au „atacat” deja serbările de la Oșorhei. „Mi s-a făcut milă de acești tineri. Îmi place de ei că pornesc la drum cântând live, cu sculele lor”, ne-a explicat dl primar Ioan Pop.
Andreea Sacu e solista formației, Mihai Pop – la tobe, Călin Haiduc – chitară armonie, iar șeful trupei, Czirai Alex, cântă la chitară bas, dar și vocal.
„Acesta este primul concert în noua formulă. De la înființare, am mai cântat la: Botoșani, Târgu Mureș, Bistrița, Târgu Lăpuș, Cluj-Napoca, Viișoara, Deva, Hunedoara și Aiud; urmează: Sărmașu, Iernut și Târnăveni”, ne-a declarat Alex.
După câteva piese de „încălzire”, cei de la Big City s-au retras, lăsând locul favoriților serii: Ellie White (Elena – solista, ce-și zice „Ellie”, Rada și Alex – dansatoare și Răzvan – „chitaristul meu, zis și Ghiță”), după cum i-a prezentat Ellie la microfon.
Incredibil, dar foarte multe piese au fost cântate și de tinerii aflați în prima linie a spectatorilor. Se vede treaba că Ellie e cunoscută, cântată și îndrăgită de copiii și tinerii din Oșorhei. După Ellie, au revenit pe scenă Big City, cu un recital substanțial. Tot despre o revenire vorbim și în cazul lui DJ Lucian Bărbulescu și Raisa, care au evoluat vineri seara. Surpriza serii de sâmbătă a fost solistul Bibescu („magicianul”), care nu apărea în program...
Duminică – concurs de atelaje și bograci, precum și un regal folcloric
După Referendum, programul zilei de duminică a fost structurat astfel: dimineața - concurs de atelaje și acrobații pe cai, iar la orele amiezii – concurs de gătit bograci.
În cadrul regalului folcloric, au fost așteptați pe scena serbărilor de la Alparea: Florile Bihorului și Aurica Vaida; Corina Szatmari, Zbiciu și invitații lor: Andrada Crăciun, Feciorii Bihorului, Valentina și Florin Novac, Gabi Stanciu, Maria și Petre Orza, Cosmin Marta și Florica Tomoioagă, Radu Moș, precum și ansamblurile „Crișul” și „Crișana”.
Potrivit tradiției, serbările de la Oșorhei s-au încheiat cu foc de artificii. (Ovidiu DAN)  
P.S. Pentru mai multe poze (161 de poze), accesați Galeria foto: Concursuri, fotbal, concerte și multă distracție.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:54:08 Ora de vară a Europei de Est