Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Au fost inaugurate Căminul cultural, Dispensarul și Grădinița din Felcheriu

Ieri, la cea de-a IV-a ediție a Zilelor comunei Oșorhei

Au fost inaugurate Căminul cultural, Dispensarul și Grădinița din Felcheriu

În ciuda crizei, cu fiecare nouă ediție a Zilelor comunei Oșorhei, conducerea Primăriei Oșorhei și Consiliul local, primarul Ioan Pop și vicele Ioan Gligor „se încăpățânează” să inaugureze noi obiective, după cum avea să sublinieze doamna deputat Lucia Varga.

Tot domnia sa avea să mai remarce faptul că la Oșorhei fiecare nouă lucrare începe cu Dumnezeu. Așa s-a întâmplat și ieri (vineri, 27 iulie 2012), când, după tăierea panglicii, părintele paroh din Felcheriu (pr. Mihail Tomescu) avea să oficieze slujba de sfințire a noului complex social din Felcheriu („trei în unu” – vorba domnului primar), compus din Căminul cultural, Dispensarul medical uman și Grădinița din Felcheriu, toate trei aflate sub același acoperiș.
La eveniment au mai onorat subprefectul județului, dl Cristian Bitea, viceprimarul municipiului Oradea, dl Mircea Mălan, dl Călin Puia - director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, noii consilieri locali, dar și consilierii vechiului mandat, conducerea Școlii coordonatoare din Oșorhei, director – prof. Adriana Camelia Indrie, director adjunct Ana Franciac, funcționari ai Primăriei Oșorhei și locuitori ai satului Felcheriu, tineri și copii - cei dintâi beneficiari ai investițiilor făcute.
La rândul său, dl subprefect Cristian Bitea avea să felicite consilierii și conducerea primăriei pentru noua realizare foarte importantă pentru cetățenii localității, iar dl primar Ioan Pop avea să mulțumească cetățenilor pentru încredere și sprijin, dar și consilierilor din Felcheriu, în frunte cu dl vice Ioan Gligor și Dumitru Cuc. „Mitru” chiar ne-a făcut o surpriză plăcută pregătind așa cum se cuvine acest eveniment, mobilizând exemplar cetățenii la curățenie”.
De la Felcheriu, s-a plecat la Alparea unde au debutat serbările celei de-a IV-a ediții a Zilelor comunei Oșorhei. „Starostele” și moderatorul manifestărilor din cele trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) este cunoscutul și îndrăgitul cronicar sportiv și om de televiziune Victor Mihalcea. În stilu-i caracteristic, Victor bine dispune pe oricine cu umorul său și încântă cu bogăția de informații pe care le deține despre echipele de fotbal și susținătorii sportivilor din comuna Oșorhei, făcând trimitere și la evenimentul de la Londra – ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, festivitate inaugurată, vineri seara, de Regina Elisabeta a II-a și prințul consort Philip.
Brigitta Mohacsi, Ciprian Robu feat Blanche, DJ Lucian Bărbulescu și Raisa, Liviu Hodor și Mona
Aseară, pe scena serbărilor de la Oșorhei (Alparea) a cântat și încântat Brigitta Mohacsi - o frumoasă surpriză! Au trecut câțiva ani de când nu am mai ascultat-o pe frumoasa Brigitta. Aflăm că între timp, îndrăgita solistă din Tămășeu a absolvit Facultatea de Muzică a Universității din Oradea, iar de doi ani, Brigitta are alături două dansatoare noi, pe Edina și Denisa. De o lună, Brigitta este solista formației „Desert” cu care cântă la nunți, dar și în Ungaria. Tot aseară, Brigitta urma să cânte și la serbările de la Suplacu de Barcău; astăzi este așteptată la serbările de la Borș, iar pe 11 august va cânta la trei evenimente: în Ungaria, la Cherechiu (în România) și acasă, la Tămășeu. În toamnă (sau anul viitor), Brigitta se mărite.
După Brigitta au urcat pe scenă: Ciprian Robu feat Blanche, DJ. Lucian Bărbulescu și Raisa, Liviu Hodor și Mona... 
Programul serbărilor de la Oșorhei
Astăzi (sâmbătă)
Este programat un mini campionat de fotbal (cu participarea echipelor Tricolorul Alparea, Atletic Oradea și CS Oșorhei); un concurs „Cel mai puternic cal”; o festivitate de premiere, iar seara, concerte cu: Big City, Amazonas, Bogdan Vladu, Narcotic Sound, Ellie White și alții.
Duminică (29 iulie)
Referendum național pentru demiterea președintelui (suspendat) Traian Băsescu
Concurs de atelaje și acrobații pe cai; concurs de bograci, program artistic oferit de elevi ai Școlii din Oșorhei (formația de dansuri populare); un regal folcloric, în cadrul căruia își vor da concursul: Florile Bihorului, Aurica Vaida, Corina Szatmari și Zbiciu, împreună cu invitații lor: Andrada Crăciun, Feciorii Bihorului, Valentina și Florin Novac, Gabi Stanciu, Maria și Petre Orza, Cosmin Marta și Florica Tomoioagă, Radu Moș, Ansamblul Bihorul, Ansamblul Crișana; director artistic Ioan Silaghi, conducerea muzicală, Nazarius Varga.
Zilele comunei Oșorhei se vor încheia, potrivit tradiției, cu foc de artificii. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: Au fost inaugurate Căminul cultural, Dispensarul și Grădinița din Felcheriu.   

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:40:11 Ora standard a Europei de Est