Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Au fost inaugurate Căminul cultural, Dispensarul și Grădinița din Felcheriu

Ieri, la cea de-a IV-a ediție a Zilelor comunei Oșorhei

Au fost inaugurate Căminul cultural, Dispensarul și Grădinița din Felcheriu

În ciuda crizei, cu fiecare nouă ediție a Zilelor comunei Oșorhei, conducerea Primăriei Oșorhei și Consiliul local, primarul Ioan Pop și vicele Ioan Gligor „se încăpățânează” să inaugureze noi obiective, după cum avea să sublinieze doamna deputat Lucia Varga.

Tot domnia sa avea să mai remarce faptul că la Oșorhei fiecare nouă lucrare începe cu Dumnezeu. Așa s-a întâmplat și ieri (vineri, 27 iulie 2012), când, după tăierea panglicii, părintele paroh din Felcheriu (pr. Mihail Tomescu) avea să oficieze slujba de sfințire a noului complex social din Felcheriu („trei în unu” – vorba domnului primar), compus din Căminul cultural, Dispensarul medical uman și Grădinița din Felcheriu, toate trei aflate sub același acoperiș.
La eveniment au mai onorat subprefectul județului, dl Cristian Bitea, viceprimarul municipiului Oradea, dl Mircea Mălan, dl Călin Puia - director general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, noii consilieri locali, dar și consilierii vechiului mandat, conducerea Școlii coordonatoare din Oșorhei, director – prof. Adriana Camelia Indrie, director adjunct Ana Franciac, funcționari ai Primăriei Oșorhei și locuitori ai satului Felcheriu, tineri și copii - cei dintâi beneficiari ai investițiilor făcute.
La rândul său, dl subprefect Cristian Bitea avea să felicite consilierii și conducerea primăriei pentru noua realizare foarte importantă pentru cetățenii localității, iar dl primar Ioan Pop avea să mulțumească cetățenilor pentru încredere și sprijin, dar și consilierilor din Felcheriu, în frunte cu dl vice Ioan Gligor și Dumitru Cuc. „Mitru” chiar ne-a făcut o surpriză plăcută pregătind așa cum se cuvine acest eveniment, mobilizând exemplar cetățenii la curățenie”.
De la Felcheriu, s-a plecat la Alparea unde au debutat serbările celei de-a IV-a ediții a Zilelor comunei Oșorhei. „Starostele” și moderatorul manifestărilor din cele trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) este cunoscutul și îndrăgitul cronicar sportiv și om de televiziune Victor Mihalcea. În stilu-i caracteristic, Victor bine dispune pe oricine cu umorul său și încântă cu bogăția de informații pe care le deține despre echipele de fotbal și susținătorii sportivilor din comuna Oșorhei, făcând trimitere și la evenimentul de la Londra – ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, festivitate inaugurată, vineri seara, de Regina Elisabeta a II-a și prințul consort Philip.
Brigitta Mohacsi, Ciprian Robu feat Blanche, DJ Lucian Bărbulescu și Raisa, Liviu Hodor și Mona
Aseară, pe scena serbărilor de la Oșorhei (Alparea) a cântat și încântat Brigitta Mohacsi - o frumoasă surpriză! Au trecut câțiva ani de când nu am mai ascultat-o pe frumoasa Brigitta. Aflăm că între timp, îndrăgita solistă din Tămășeu a absolvit Facultatea de Muzică a Universității din Oradea, iar de doi ani, Brigitta are alături două dansatoare noi, pe Edina și Denisa. De o lună, Brigitta este solista formației „Desert” cu care cântă la nunți, dar și în Ungaria. Tot aseară, Brigitta urma să cânte și la serbările de la Suplacu de Barcău; astăzi este așteptată la serbările de la Borș, iar pe 11 august va cânta la trei evenimente: în Ungaria, la Cherechiu (în România) și acasă, la Tămășeu. În toamnă (sau anul viitor), Brigitta se mărite.
După Brigitta au urcat pe scenă: Ciprian Robu feat Blanche, DJ. Lucian Bărbulescu și Raisa, Liviu Hodor și Mona... 
Programul serbărilor de la Oșorhei
Astăzi (sâmbătă)
Este programat un mini campionat de fotbal (cu participarea echipelor Tricolorul Alparea, Atletic Oradea și CS Oșorhei); un concurs „Cel mai puternic cal”; o festivitate de premiere, iar seara, concerte cu: Big City, Amazonas, Bogdan Vladu, Narcotic Sound, Ellie White și alții.
Duminică (29 iulie)
Referendum național pentru demiterea președintelui (suspendat) Traian Băsescu
Concurs de atelaje și acrobații pe cai; concurs de bograci, program artistic oferit de elevi ai Școlii din Oșorhei (formația de dansuri populare); un regal folcloric, în cadrul căruia își vor da concursul: Florile Bihorului, Aurica Vaida, Corina Szatmari și Zbiciu, împreună cu invitații lor: Andrada Crăciun, Feciorii Bihorului, Valentina și Florin Novac, Gabi Stanciu, Maria și Petre Orza, Cosmin Marta și Florica Tomoioagă, Radu Moș, Ansamblul Bihorul, Ansamblul Crișana; director artistic Ioan Silaghi, conducerea muzicală, Nazarius Varga.
Zilele comunei Oșorhei se vor încheia, potrivit tradiției, cu foc de artificii. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: Au fost inaugurate Căminul cultural, Dispensarul și Grădinița din Felcheriu.   

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:52:26 Ora de vară a Europei de Est