Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„EU –MAGIC” (3-9 iulie 2012) – Istanbul

Diseminare – Mobilitate individuală Comenius

„EU –MAGIC” (3-9 iulie 2012) – Istanbul

Sunt profesor de biologie–chimie, la Grupul Școlar „Ioan Bococi” din Oradea și am decis să împart cu voi bucuria unei experiențe pe care am trăit-o de curând, mai exact între 3 și 9 iulie 2012, o experiență europeană.

După cum bine se știe, învățământul este un domeniu de activitate în care mereu trebuie să te pregătești, pentru a te forma pe tine, ca profesor și implicit pentru a-ți forma și elevii, care trebuie să primească informații de calitate și într-un mod original și plăcut. De aceea, ca profesor, ești mereu interesat de perfecționarea metodelor de predare-învățare folosite la clasă, pentru a face cât mai interesantă ora, iar elevii să vină cu drag la școală.
Astfel în perioada 3 – 7 iulie 2012, am participat la un stagiu de formare în Istanbul - Turcia, în cadrul Programului Sectorial Comenius - Mobilități individuale, participare care a fost posibilă cu sprijinul financiar Comenius-Life Long Learning LLP.
Dorința de perfecționare continuă și de lărgire a arsenalului metodico-pedagogic cu strategii noi  de utilizare eficientă a tehnologiilor moderne  folosite în țări din Europa m-a determinat să  accesez o bursă de formare prin programul de mobilități individuale Comenius. Astfel am depus candidatura pentru cursul „Effective Use of Modern Techonology And Games In Classrooms” organizat de Charles University in Prague, Faculty of Education, curs care a răspuns nevoilor mele de formare și perfecționare în acest moment al carierei de cadru didactic în devenire.
Obiectivele cursului de formare au fost:
 *utilizarea software-ului educațional ActivInspire, jocurilor educaționale și a TIC în procesul de predare-învățare
*proiectarea activităților de la clasă cu ajutorul software-ului educațional (ActivInspire)
*schimb de bune practici și idei inovatoare între participanții de la curs
*familiarizarea cu platforma de învățare (e-learning) Moodle, programul „Google SketchUp”
Experiența și cunoștințele dobândite la cursul de formare Comenius nu mi-au dezmințit așteptările. Cursul s-a desfășurat în cele mai bune condiții, iar profesorii au fost deschiși, răspunzând la toate întrebările noastre. Programul a fost extrem de încărcat, dar foarte variat, frumos și interesant. Am învățat foarte multe în urma acestui curs, în special pe domeniul practic, de predare, în sensul că acum pot folosi cu ușurință multe programe pe calculator, în scopul optimizării metodelor activ-participative în cadrul unei ore. La curs au mai participat profesori din: Grecia, Spania, Polonia, Belgia, Lituania, Letonia, Cipru, Islanda, Ungaria Finlanda și Irlanda ceea ce i-a conferit dimensiune europeană.
Cursul a fost organizat în două module, teoretic și practic, cele două module succedându-se zilnic. Cursul a debutat cu prezentarea de materiale privind: Comunicarea profesor – elev în sala de clasă, precum și exemple concrete de jocuri cu accent pe comunicare și terminologie, integrarea TIC în procesul de predare-învățare.
Au urmat activități practice de utilizare a platformei Moddle (logare, discuții pe forum, încărcarea pe platformă cu materiale de  prezentare a școlii de proveniență a fiecărui cursant, proiectarea de lecții utilizând sofrwer-ul educațional „Activinspire” „Google SketchUp”.
În concluzie, participarea la acest curs m-a motivat să-mi dezvolt continuu competențele profesionale în viitor, mi-a dezvoltat perspectivele în carieră, mi-a oferit o gamă largă de tehnici de predare din care pot alege, mi-a îmbunătățit competențele de utilizare a limbii engleze, deci, am trăit minunata experiență europeană, pe care oricare dintre profesori o poate trăi; este o chestiune de alegere.
Bursele de formare Comenius sunt gestionate de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, iar toate informațiile referitoare la accesarea burselor pentru cursurile de formare Comenius sunt puse la dispoziție pe site-ul Agenției www.anpcdefp.ro.
Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului și AN și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.
prof. Șandor Mariana

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:19 Ora de vară a Europei de Est