Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Hotărâri adoptate de Consiliul de Administrație și aprobate de Senatul Universității din Oradea

Marți și joi

Hotărâri adoptate de Consiliul de Administrație și aprobate de Senatul Universității din Oradea

În ședința de marți, 17 iulie 2012, a Consiliului de Administrație al Universității din Oradea a fost dezbătut și finalizat contractul de management dintre Senatul universitar și rectorul Universității din Oradea (UO).

În temeiul prevederilor art. 211, alin. 3, coroborat cu art. 213, alin. 2, lit. i din Legea Educației Naționale nr.1/2011, rectorul trebuie să semneze un contract de management cu Senatul universitar care să cuprindă criteriile și indicatorii de performanță managerială, drepturile și obligațiile părților contractuale. Contractul este strucurat pe XI capitole și are o durată de patru ani, care începe de la data confirmării rectorului în funcție. Capitolul V al contractului prevede criteriile și indicatorii de performanță managerială, acțiuni structurate pe IX subcapitole, fiecare obiectiv având precizat perioada de implementare și termenul de finalizare. Acest contract a fost supus dezbaterii și aprobării Senatului universitar a cărui ședință a avut loc joi, 19 iulie 2012. Contractul de management va fi postat pe pagina web www.uoradea.ro, info.uoradea.ro, butonul Legislație și Regulamente, Hotărâri Senat.
Accesarea de către UO a unei linii de finanțare în limita fondului de salarii pe o lună și elaborarea de către Consiliul de Administrație a unei metodologii de recuperare a sumelor angrenate în împrumut. Austeritatea bugetară este o realitate cu care se confruntă și care preocupă îndeaproape factorii de decizie din Universitatea din Oradea. În ultima decadă din iunie, bunăoară, sumele indisponibilizate la nivelul instituției se cifrau la 12.800 mii lei, reprezentând-o sumele împrumutate pentru proiecte și nerecuperate. Pentru comparație, să precizăm, de pildă, că fondul de salarii aferent lunii iulie se ridică la 5.330 mii lei. Pentru a evita un eventual blocaj în asigurarea plății salariilor de bază, legislativul universitar a aprobat raportul comisiei de buget – finanțe care dă undă verde procedurii de accesare, la nevoie, de către Universitatea din Oradea a unei linii de finanțare în limita fondului de salarii pe o lună. Consiliul de Administrație al instituției este însă cel care va evalua oportunitatea angajării unui asemenea credit, va determina costurile care le presupune și, potrivit celor stabilite de Senat, în caz de accesare a liniei de credit, va adopta măsuri eficiente de rambursare a sumelor împrumutate.
Concursul de admitere (la doctorat)
Concursul de admitere la studiile universitare de doctorat la Universitatea din Oradea se va desfășura conform următorului calendar:
*2 - 31 iulie și 27 august – 20 septembrie 2012 – înscrierea pentru examenul de competență lingvistică și susținerea acestuia la Facultatea de Litere;
*12 - 24 septembrie – înscrierea pentru admitere la doctorat (Secretariatul pentru Studiile Universitare de Doctorat, Biblioteca Universității, etajul IV);
*25 - 28 septembrie – colocviul de admitere la facultățile care au domenii de doctorat, conform programului afișat la decanate.
Potrivit Metodologiei de admitere la studiile universitare de doctorat, metodologie aprobată de Senatul Universității din Oradea în ședința sa de joi, 19 iulie 2012, taxele percepute sunt:
*taxa pentru susținerea testului de limbă: 150 de lei pentru candidații angajați ai Universității din Oradea, respectiv 170 de lei pentru cei care nu sunt salariați ai instituției;
*taxa de înscriere la examenul de doctorat – 100 de lei pentru candidații angajați ai Universității din Oradea și 200 de lei pentru cei care nu au acest statut;
*taxa de înmatriculare – 100 de lei.
Domeniile de doctorat pentru care se pot face înscrieri la Universitatea din Oradea sunt: inginerie energetică, inginerie electrică, inginerie managerială, economie, istorie, filologie, științe biomedicale, geografie, sociologie.
Senatul Universității din Oradea va avea un buget propriu
„În noua abordare legislativă, Senatul universitar devine o construcție instituțională de prim-plan, cu funcții, atribuții și răspunderi noi, deosebite, de la cele de reglementare până la cele de control. Am convenit cu rectorul și prorectorii instituției, cu directorul economic că pentru îndeplinirea acestor misiuni și realizarea altor activități pe care ni le asumăm este cu totul îndreptățit să dispunem de o secțiune bugetară distinctă, care să asigure o independență financiară acestei entități.”, preciza președintele Senatului, prof. univ. dr. Sorin Curilă. În ședința menționată, a „Legislativului” universitar a fost aprobată constituirea comisiei de specialitate care va elabora proiectul de buget al Senatului, ca parte a Bugetului General de Venituri și Cheltuieli al Universității. Comisia este alcătuită din: conf. dr. Marcel Boloș, președintele Comisiei Buget – Finanțe a Senatului, Crina Gherlea, director economic, conf. dr. Victoria Bogdan (Facultatea de Științe Economice), conf. dr. Ioan Constantin Þarcă (Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică), membru al Comisiei Buget – Finanțe, și conf. dr. Vasile Aurel Căuș (Facultatea de Științe). Olimpia Popoviciu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:18 Ora de vară a Europei de Est