Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Hotărâri adoptate de Consiliul de Administrație și aprobate de Senatul Universității din Oradea

Marți și joi

Hotărâri adoptate de Consiliul de Administrație și aprobate de Senatul Universității din Oradea

În ședința de marți, 17 iulie 2012, a Consiliului de Administrație al Universității din Oradea a fost dezbătut și finalizat contractul de management dintre Senatul universitar și rectorul Universității din Oradea (UO).

În temeiul prevederilor art. 211, alin. 3, coroborat cu art. 213, alin. 2, lit. i din Legea Educației Naționale nr.1/2011, rectorul trebuie să semneze un contract de management cu Senatul universitar care să cuprindă criteriile și indicatorii de performanță managerială, drepturile și obligațiile părților contractuale. Contractul este strucurat pe XI capitole și are o durată de patru ani, care începe de la data confirmării rectorului în funcție. Capitolul V al contractului prevede criteriile și indicatorii de performanță managerială, acțiuni structurate pe IX subcapitole, fiecare obiectiv având precizat perioada de implementare și termenul de finalizare. Acest contract a fost supus dezbaterii și aprobării Senatului universitar a cărui ședință a avut loc joi, 19 iulie 2012. Contractul de management va fi postat pe pagina web www.uoradea.ro, info.uoradea.ro, butonul Legislație și Regulamente, Hotărâri Senat.
Accesarea de către UO a unei linii de finanțare în limita fondului de salarii pe o lună și elaborarea de către Consiliul de Administrație a unei metodologii de recuperare a sumelor angrenate în împrumut. Austeritatea bugetară este o realitate cu care se confruntă și care preocupă îndeaproape factorii de decizie din Universitatea din Oradea. În ultima decadă din iunie, bunăoară, sumele indisponibilizate la nivelul instituției se cifrau la 12.800 mii lei, reprezentând-o sumele împrumutate pentru proiecte și nerecuperate. Pentru comparație, să precizăm, de pildă, că fondul de salarii aferent lunii iulie se ridică la 5.330 mii lei. Pentru a evita un eventual blocaj în asigurarea plății salariilor de bază, legislativul universitar a aprobat raportul comisiei de buget – finanțe care dă undă verde procedurii de accesare, la nevoie, de către Universitatea din Oradea a unei linii de finanțare în limita fondului de salarii pe o lună. Consiliul de Administrație al instituției este însă cel care va evalua oportunitatea angajării unui asemenea credit, va determina costurile care le presupune și, potrivit celor stabilite de Senat, în caz de accesare a liniei de credit, va adopta măsuri eficiente de rambursare a sumelor împrumutate.
Concursul de admitere (la doctorat)
Concursul de admitere la studiile universitare de doctorat la Universitatea din Oradea se va desfășura conform următorului calendar:
*2 - 31 iulie și 27 august – 20 septembrie 2012 – înscrierea pentru examenul de competență lingvistică și susținerea acestuia la Facultatea de Litere;
*12 - 24 septembrie – înscrierea pentru admitere la doctorat (Secretariatul pentru Studiile Universitare de Doctorat, Biblioteca Universității, etajul IV);
*25 - 28 septembrie – colocviul de admitere la facultățile care au domenii de doctorat, conform programului afișat la decanate.
Potrivit Metodologiei de admitere la studiile universitare de doctorat, metodologie aprobată de Senatul Universității din Oradea în ședința sa de joi, 19 iulie 2012, taxele percepute sunt:
*taxa pentru susținerea testului de limbă: 150 de lei pentru candidații angajați ai Universității din Oradea, respectiv 170 de lei pentru cei care nu sunt salariați ai instituției;
*taxa de înscriere la examenul de doctorat – 100 de lei pentru candidații angajați ai Universității din Oradea și 200 de lei pentru cei care nu au acest statut;
*taxa de înmatriculare – 100 de lei.
Domeniile de doctorat pentru care se pot face înscrieri la Universitatea din Oradea sunt: inginerie energetică, inginerie electrică, inginerie managerială, economie, istorie, filologie, științe biomedicale, geografie, sociologie.
Senatul Universității din Oradea va avea un buget propriu
„În noua abordare legislativă, Senatul universitar devine o construcție instituțională de prim-plan, cu funcții, atribuții și răspunderi noi, deosebite, de la cele de reglementare până la cele de control. Am convenit cu rectorul și prorectorii instituției, cu directorul economic că pentru îndeplinirea acestor misiuni și realizarea altor activități pe care ni le asumăm este cu totul îndreptățit să dispunem de o secțiune bugetară distinctă, care să asigure o independență financiară acestei entități.”, preciza președintele Senatului, prof. univ. dr. Sorin Curilă. În ședința menționată, a „Legislativului” universitar a fost aprobată constituirea comisiei de specialitate care va elabora proiectul de buget al Senatului, ca parte a Bugetului General de Venituri și Cheltuieli al Universității. Comisia este alcătuită din: conf. dr. Marcel Boloș, președintele Comisiei Buget – Finanțe a Senatului, Crina Gherlea, director economic, conf. dr. Victoria Bogdan (Facultatea de Științe Economice), conf. dr. Ioan Constantin Þarcă (Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică), membru al Comisiei Buget – Finanțe, și conf. dr. Vasile Aurel Căuș (Facultatea de Științe). Olimpia Popoviciu

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:07:51 Ora standard a Europei de Est