Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mita și votul ilegal înseamnă închisoare

Votează legal

Mita și votul ilegal înseamnă închisoare

Polițiștii bihoreni acționează în ștranduri, magazine și alte locuri publice aglomerate pentru a informa și conștientiza cetățenii cu privire la riscurile nerespectării legislației referitoare la procesul electoral.

În perioada 17 – 19 iulie 2012, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor au acționat pe raza municipiului Oradea în cadrul campaniei de informare și conștientizare a cetățenilor „Mita și votul ilegal înseamnă închisoare!”, desfășurată la nivel național sub sloganul „Votează legal!”
Campania se adresează, în general, tuturor cetățenilor români cu drept de vot, și în special, tinerilor care împlinesc 18 ani, celor care votează pentru prima dată, populației cu drept de vot din mediul urban și rural, membrilor formațiunilor politice sau voluntari ai acestora, tuturor celor implicați în derularea campaniei electorale.
În cadrul acțiunilor derulate, polițiștii bihoreni au informat cetățenii asupra sancțiunilor legale prevăzute pentru încălcarea legislației electorale, pentru conștientizarea acestora în vederea asigurării unui proces electoral legal.
În acest context, polițiștii bihoreni au acționat în locurile publice cu o mare fluență de cetățeni, în ștrandurile din municipiul Oradea, în parcările din zona adiacentă acestora, și totodată, în marile centre comerciale din Oradea, au distribuit materialele promoționale ale campaniei și au purtat discuții libere cu
cetățenii cu privire la sancțiunile legale prevăzute pentru încălcarea legislației electorale.
De asemenea, împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Bihor, s-a desfășurat o activitate de informare a operatorilor de transport persoane din județul Bihor, în sensul prevenirii turismului electoral.
În cadrul acțiunilor au fost distribuite peste 500 de pliante și postate 50 de afișe cu mesajul campaniei preventive.
Polițiștii bihoreni vor continua acțiunile de informare a cetățenilor cu privire la riscurile încălcării legislației electorale și în perioada 20 – 29 iulie, în acțiunile preventive urmând a fi implicați și reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Bihor, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor.
Nu uita – votează legal!
Ca reprezentanți ai autorităților de apărare și implementare a legii, polițiștii au datoria de a constata, de a (se) sesiza (din oficiu sau la sesizare) și de a contracara orice faptă care se constituie în contravenție sau infracțiune.
Dacă dai mită – constând în bani sau bunuri – pentru a vota sau a nu vota într-un anumit mod, faci închisoare între 6 luni și 5 ani. Și tentativa se pedepsește!
Decide singur la vot! Nu te lăsa influențat de promisiuni, bani sau cadouri! Alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului riscă închisoarea de la 6 luni la 5 ani! Nu uita! Și tentativa se pedepsește cu închisoare.
 În cazul în care vă aflați, în ziua referendumului, în altă localitate decât cea în care sunteți înscris în lista electorală, puteți vota pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate (vezi art. 21).
Autoritățile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetățenii care săvârșesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii. Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care  Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secțiilor de votare, Autorității Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple și se vor sesiza organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori (vezi art.43).
ART. 54
„(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a  determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Pedeapsa prevăzută la alin. (1) se aplică și persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.    
(3) Tentativa se pedepseste”.
ART. 55
„(1) Tipărirea și utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani.
(2) Tentativa se pedepseste”. (Alina DINU)

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 14:41:58 Ora standard a Europei de Est