Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mita și votul ilegal înseamnă închisoare

Votează legal

Mita și votul ilegal înseamnă închisoare

Polițiștii bihoreni acționează în ștranduri, magazine și alte locuri publice aglomerate pentru a informa și conștientiza cetățenii cu privire la riscurile nerespectării legislației referitoare la procesul electoral.

În perioada 17 – 19 iulie 2012, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Bihor au acționat pe raza municipiului Oradea în cadrul campaniei de informare și conștientizare a cetățenilor „Mita și votul ilegal înseamnă închisoare!”, desfășurată la nivel național sub sloganul „Votează legal!”
Campania se adresează, în general, tuturor cetățenilor români cu drept de vot, și în special, tinerilor care împlinesc 18 ani, celor care votează pentru prima dată, populației cu drept de vot din mediul urban și rural, membrilor formațiunilor politice sau voluntari ai acestora, tuturor celor implicați în derularea campaniei electorale.
În cadrul acțiunilor derulate, polițiștii bihoreni au informat cetățenii asupra sancțiunilor legale prevăzute pentru încălcarea legislației electorale, pentru conștientizarea acestora în vederea asigurării unui proces electoral legal.
În acest context, polițiștii bihoreni au acționat în locurile publice cu o mare fluență de cetățeni, în ștrandurile din municipiul Oradea, în parcările din zona adiacentă acestora, și totodată, în marile centre comerciale din Oradea, au distribuit materialele promoționale ale campaniei și au purtat discuții libere cu
cetățenii cu privire la sancțiunile legale prevăzute pentru încălcarea legislației electorale.
De asemenea, împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul I.P.J. Bihor, s-a desfășurat o activitate de informare a operatorilor de transport persoane din județul Bihor, în sensul prevenirii turismului electoral.
În cadrul acțiunilor au fost distribuite peste 500 de pliante și postate 50 de afișe cu mesajul campaniei preventive.
Polițiștii bihoreni vor continua acțiunile de informare a cetățenilor cu privire la riscurile încălcării legislației electorale și în perioada 20 – 29 iulie, în acțiunile preventive urmând a fi implicați și reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Bihor, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor.
Nu uita – votează legal!
Ca reprezentanți ai autorităților de apărare și implementare a legii, polițiștii au datoria de a constata, de a (se) sesiza (din oficiu sau la sesizare) și de a contracara orice faptă care se constituie în contravenție sau infracțiune.
Dacă dai mită – constând în bani sau bunuri – pentru a vota sau a nu vota într-un anumit mod, faci închisoare între 6 luni și 5 ani. Și tentativa se pedepsește!
Decide singur la vot! Nu te lăsa influențat de promisiuni, bani sau cadouri! Alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului riscă închisoarea de la 6 luni la 5 ani! Nu uita! Și tentativa se pedepsește cu închisoare.
 În cazul în care vă aflați, în ziua referendumului, în altă localitate decât cea în care sunteți înscris în lista electorală, puteți vota pe o listă suplimentară, pe baza actului de identitate sau a adeverinței care ține loc de act de identitate (vezi art. 21).
Autoritățile au prevăzut măsuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetățenii care săvârșesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii. Astfel, legea prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, în care  Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secțiilor de votare, Autorității Electorale Permanente. Acestea vor fi verificate în vederea depistării eventualelor voturi multiple și se vor sesiza organele de urmărire penală în cazul persoanelor care au votat de mai multe ori (vezi art.43).
ART. 54
„(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a  determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
(2) Pedeapsa prevăzută la alin. (1) se aplică și persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului.    
(3) Tentativa se pedepseste”.
ART. 55
„(1) Tipărirea și utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 7 ani.
(2) Tentativa se pedepseste”. (Alina DINU)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:39 Ora de vară a Europei de Est