Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simplu ca... „Bună ziua!”

Nimic mai frumos decât o luminoasă omenie

Simplu ca... „Bună ziua!”

A fi om, a te întâlni cu un alt om, și a-i da „Bună ziua!” A fi om, a te întâlni cu alt om și a-l auzi cum îți dă „Bună ziua!” A fi om, a te întâlni cu alt om, și a vă da unul altuia „Bună ziua!”...

Nimic mai simplu, dar atât de tulburător, de încărcat de frumusețea și farmecul acestei extraordinare aventuri care este, sau ar trebui să fie pentru fiecare dintre noi, VIAÞA!
Bună ziua! Bună ziua!
O, ce miros de pâine caldă, aburindă, abia scoasă din cuptor... Nimic mai frumos, mai plin de demnitate și noblețe, de o atât de luminoasă omenie...
Când am uitat oare să ne privim în ochi, să ne „vedem” și să ne dăm unul altuia „Bună ziua!”? De ce atât de multă încrâncenare, ură, orgolii fără măsură și fără durată? Când ne-am pierdut oare pe noi înșine în tumultul unor interese ce nu ne folosesc întotdeauna? De ce nu facem nimic până nu e prea târziu? De ce nu ne revoltăm mai des, cu voce tare, împotriva luminii care încet, încet, moare? Pe care noi o ucidem!
Sunt unul din acei mulți și necăjiți oameni simpli, născut la țară, crescut în credință, iubire și speranță, în demnitatea lucrurilor mărunte și simple ce ne înfrumusețează viața... De zile întregi privesc și ascult la ceea ce se întâmplă în jurul meu și pentru prima dată sunt speriată! Mi-e frică de faptul că nu vom mai intra niciodată în normalitate, în liniștea și tihna care să ne ajute să realizăm lucruri durabile și cu folos... Nu pot înțelege de unde am adunat atât de multă ură, atât de mult noroi pe care să-l aruncăm unii în alții fără nicio remușcare... Și câte speranțe cântau în sufletul meu în urmă cu 20 de ani! Și nu pentru mine plâng, ci mă gândesc la acei „pui de om” pe care ar trebui să-i creștem frumos și drept, cu respect pentru oameni, pentru muncă, pentru viață...
În ce fel de societate îi creștem? Ce valori promovăm? M-au durut eșecurile copiilor la Evaluare, la Bacalaureat... primele lor înfrângeri... și n-am putut să nu mă întreb: „De ce noi, oamenii mari, i-am pierdut pe acești copii? Pentru că noi i-am pierdut! De cealaltă parte, m-au „uns” la suflet realizările olimpicilor, a copiilor cu note de zece la Bac și ascultându-i cum își exprimau dorița de-a pleca „afară” și de-a rămâne în timp acolo, m-am întrebat din nou: „De ce noi, oamenii mari, îi pierdem și pe acești copii? Pentru că noi îi pierdem!...
Ne vom trezi vreodată? Ne vom putea repara greșelile? Sau vom auzi cum ne plânge cerul în priviri, cu regretul că n-am făcut nimic atunci când ne-ar fi fost în putință, dacă ne-ar fi fost și-n vrere...
S-a vorbit și se vorbește mereu despre noblețea și simplitatea operei lui Brâncuși, despre mesajul solar al artei sale. Știți ce a făcut Brâncuși? A dat lumii întregi, în numele poporului său, un mare și luminos „Bună ziua!” Vom mai reuși vreodată noi, „oamenii mari”, să ne întoarcem spre acel „Bună ziua!” ca la o baie de bunăcuviință?
Mă iartă că din nou te încarc cu plânsul meu, dar în aceste clipe de vacanță îmi simt strigătul de neputință al sufletului și îmi e ciudă că nu reușim foarte mulți să înțelegem că există o mare diferență între a avea bani și a fi bogat, că există atât de multe lucruri pentru care merită să luptăm, dincolo de orgolii sau dorințe personale, că noi contăm ca neam, ca țară...
Mulțumesc pentru că știu că din nou îți vei face timp să îmi parcurgi gândurile ce îmi dau pe dinafară... În clipa asta mă simt mai bogată cu o șoaptă, cu o lacrimă... Mai aproape de sufletul tău, prietene! (Anna Cotro)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:30 Ora de vară a Europei de Est