Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Programe de grafologie la Centrul Cultural Posticum

19-29 iulie

Programe de grafologie la Centrul Cultural Posticum

Asociația Grafologică din România (http:asociatiagrafologica.ro), împreună cu Centrul Cultural Posticum din Oradea(www.posticum.ro) organizează în perioada19-29 iulie 2012 programe de grafologie.

În atenția pedagogilor, părinților, tinerilor și vârstnicilor!
„Oamenii călătoresc pentru a se mira de înălțimile munților, de valurile uriașe ale mărilor, de încovoierile lungi ale fluviilor, de extinderea nemărginită a oceanelor, de mișcarea stelelor pe cer în timp ce trec pe lângă propria persoană fără să se mire”. Sfântul Augustin
GRAFOLOGIE CURS – SEMINAR – TRENING  - TERAPIE – CONTROL
Coordonator: Gáspár Jolán, profesor de specialitate, consultant grafolog
În limba română
19-20 iulie: Trening de cunoaștere a personalității (autocunoaștere) și consiliere în orientarea profesională a tinerilor
24-26 iulie: Grafocontrol și grafoterapie pentru părinți și copiii lor
În limba maghiară
21-22 iulie: Trening de cunoaștere a personalității (autocunoaștere) și consiliere în orientarea profesională a tinerilor
27-29 iulie: Grafocontrol și grafoterapie pentru părinți și copiii lor.
(Aczel Dora)
 
CE ESTE GRAFOLOGIA?
Este știință despre om. Este știința studiului, analizei, evaluării, sintetizării și interpretării gestului grafic. Din această perspectivă, ocupația de grafolog este încadrată ca activitate intelectuală și științifică, alături de lingviști, traducători, interpreți. Este, pe scurt PSIHOLOGIA SCRISULUI.
În baza cunoștințelor obținute prin programul de perfecționare, grafologul studiază comportamentul personalității prin prisma scrisului de mână, a desenelor, mâzgălelilor etc. așternute pe un suport de scris.
Grafologia nu are legătură cu vrăjitoria, nici cu prezicerile, este însă aptă pentru a face diagnoze în baza evaluării datelor obținute și a caracteristicilor psihologice alăturate semnelor grafice evidențiate.
DOMENIILE DE UTILIZARE ALE GRAFOLOGIEI
GRAFOLOGIE PEDAGOGICĂ: are la bază studiul analitic al scrisului, desenului, mâzgălelilor în scopul scoaterii în evidență a:  motivelor problemelor de integrare în grup a elevilor, a unor tulburări de învățare și de atitudine, a schimbărilor de personalitate  precum și a  eventualelor tulburări existente ca urmare a stângăciei. Scopul grafologiei pedagogice este ajutarea activității didactico-educative;
GRAFOLOGIE DE PERSONAL: se utilizează pentru  orientarea profesională și consiliere în carieră a elevilor, corecția profesiunii alese;
GRAFOLOGIE DE IGIENĂ MENTALĂ: are ca scop cunoașterea caracteristicilor generale de personalitate, în special în situații de criză sau  în viața cotidiană în scopul mai bunei cunoașteri de sine, ceea ce poate ajuta viața privată și cea socială a persoanei. După topografierea aptitudinii pentru făurirea de relații umane, grafologul poate oferi consultanță pentru mai buna funcționare a relațiilor de parteneriat, a integrării în grup, pentru îmbunătățirea gradului de compatibilitate, eventual în scopul soluționării conflictelor existente. 
GRAFOLOGIE PATOLOGICĂ: Scopul ei constă în  relevarea din scris a îmbolnăvirilor psihice și somatice.
GRAFOCONTROL, GRAFOTERAPIE: reprezintă un procedeu pe cât de științific pe atât de practic de cunoaștere de sine, de autoconstrucție în vederea obținerii de succese pe toate planurile!
Manifestările științifice  se vor organiza în jurul a trei grupe de bază, potrivit următoarelor puncte de vedere:
1. CURS DE UN SFÂRȘIT DE SĂPTĂMÂNĂ CU DURATA DE TREI ZILE CU TEMA: GRAFOLOGIE  PEDAGOGICĂ la dispoziția pedagogilor și a altor ocupații interesate de acest domeniu, cum ar fi: educatoare, psihopedagogi, diriginți, responsabili cu protecția copilului, părinți etc. care au ca scop însușirea cunoștințelor teoretice și aplicarea în practică a acestor cunoștințe   în procesul de creștere și educare a copiilor.
- La finele cursului cadrele didactice pot solicita ADEVERINÞĂ de participare, eliberată de Asociația Grafologică din România.
2. ACTIVITATE DE GRUP PENTRU PĂRINÞI ȘI COPII CU NEVOI SPECIALE prin care prezentăm aplicațiile terapeutice ale grafologiei prin Grafocontrol, Grafoterapie și oferim ajutor concret. Această activitate de mai multe zile va fi organizată pe perioada vacanței de vară, în a doua jumătate a lunii iulie 2012.
- Menționăm, că în scopul obținerii unor rezultate cât mai eficiente, pe întreaga durată a acestui program se recomandă cazarea la Pensiunea POSTICUM.
3. CURS DE ȘTIINÞA DEZVOLTĂRII DE SINE, CUNOAȘTERE ȘI AUTOCUNOAȘTERE PE BAZĂ DE PSIHOLOGIA SCRISULUI ORGANIZAT ÎN SPECIAL PENTRU TINERI.
Cursul își propune să vină în ajutorul tinerilor, inclusiv în orientarea și în consilierea lor profesională.
- Pe toată durata cursului de un sfârșit de săptămână (de 2,5 zile) se poate opta pentru pensiune completă la Casa de Oaspeți POSTICUM.
4. Oferim un PROGRAM BOGAT PE TEME DE GRAFOLOGIE CU O DURATĂ DE  TREI ZILE tuturor acelor persoane care se simt frecvent singuratici, marginalizați, inutili în viață etc., dornici de cunoaștere pentru a-și găsi rostul și frumusețea vieții alături de semeni.
5. DIN CÂND ÎN CÂND stăm la dispoziția marelui public cu prezentări de  teme de interes general în scopul răspândirii cunoștințelor din diferite domenii de activitate ale științei grafologice.  
NOTĂ
În caz de interes, Centrul Cultural POSTICUM stă la dispoziția marelui public, prezentând din când în când teme LA CERERE, din diferite domenii de activitate ale științei grafologice.
Prețul de participare la un curs este de 80 lei.
Pe toată durata cursului se poate opta pentru pensiune completă la Casa de Oaspeți POSTICUM.
Pentru a participa la aceste cursuri este nevoie de preanunț.
Centrul Cultural Posticum
Oradea, Str. Teiului nr. 26
e-mail: info@posticum.ro
Tel. 0259-431398, 0744-504051

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:15:43 Ora standard a Europei de Est