Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectele Primăriei Oradea pentru fluidizarea traficului în municipiu

Starea traficului în municipiul Oradea

Proiectele Primăriei Oradea pentru fluidizarea traficului în municipiu

Primarul Ilie Bolojan a prezentat în cadrul conferinței de presă de miercuri (11 iulie 2012), stadiul lucrărilor la șoseaua de centură, dar și demersul procedurilor necesare realizării celor două pasaje supraterane pe legătura Oradea – Deva, Oradea – Arad.

Primarul Ilie Bolojan a detaliat în deschiderea conferinței starea traficului în municipiu. Conform recensământului circulației, drumurile care intră și ies din Oradea sunt printre cele mai circulate din România. Așa este, de exemplu, porțiunea care leagă Oradea de Cluj-Napoca, dar și relația Oradea – Beiuș sau zona de ieșire către Satu Mare.
Toate proiectele municipalității trebuie să țină cont de aceste realități din teren. Încă, centura are câteva zone cu probleme, cum este legătura dintre șoseaua de centură – Oradea – Cluj. Tocmai de aceea este foarte importantă realizarea pasajului suprateran. Acesta va face legătura între zona CET și drumul către Oșorhei. Proiectul a fost preluat de CNADNR, iar în acest moment proiectul tehnic al acestui pasaj e complet realizat. 80% din terenul necesar construcției este al municipalității, mai rămâne o parte, care cel mai probabil va fi expropriată. Urmează ca săptămâna viitoare să se ia o măsură concretă, care să faciliteze construirea cât mai repede a acestui pasaj de aprox. 1,8 km”, a explicat primarul Ilie Bolojan.
Pentru ieșirea Oradea-Deva, Oradea-Arad, primăria a realizat deja cele două proiecte tehnice necesare realizării celor două pasaje supraterane. Momentan, aceste proiecte sunt analizate și revizuite. Primăria Oradea a emis o solicitare de finanțare către ADR Nord-Vest, urmând ca probabil săptămâna viitoare să primească un răspuns.
În urma discuțiilor purtate cu CNADNR, se va reabilita și partea de drum de la ieșirea din Oradea spre Nojorid.
În ceea ce privește lucrările de decopertare de la podul Densușianu, acestea stagnează momentan, deoarece se pare că mai sunt necesare lucrări suplimentare la reazeme. Momentan este în curs de finalizare o expertiză, iar săptămâna viitoare vom avea un punct de vedere.
„În ceea ce privește ruta Nojoridului-Apateului-Ciheiului, cele trei intersecții vor fi desființate, urmând să se execute un pasaj suprateran care să facă legătura între oraș și zona Grigorescu-Apateului. Primăria s-a angajat deja să aloce suma de 1,5 milioane euro pentru această zonă, de aprox. 5,2 km. Lucrările vor fi finalizate până la sfârșitul lunii august”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Totodată, de săptămâna viitoare vor începe o serie de lucrări în oraș, respectiv reabilitarea străzii Abatorului (actuala Traian Blajovici), care leagă Calea Aradului de Real. De asemenea, se va reabilita rețeaua de apă, inclusiv pe strada O. Goga, după care Primăria Oradea va asfalta această stradă până la finele lunii august.
„Primăria Oradea va începe execuția unei străzi noi, paralelă cu Pârâul Peța, stradă care va fi cuprinsă între str. Universității, după fabrica de confecții și str. Abatorului. Urmează ca, la toamnă, această nouă stradă să fie asfaltată”, a încheiat primarul Ilie Bolojan. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:27 Ora de vară a Europei de Est