Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ieri, la Re-creația de vară, elevii și dascălii s-au aflat față-n față cu Adrian Cioroianu

În perioada 9-13 iulie, specialiști IT țin cursuri la Eco Școala „Avram Iancu” din Oradea

Ieri, la Re-creația de vară, elevii și dascălii s-au aflat față-n față cu Adrian Cioroianu

Dna Adina Nicoleta RADA, director general CG&GC Hitech Solutions SRL, a adus, luni (9 iulie 2012) pentru prima oară în Oradea și județul Bihor, specialiști IT de la CG&GC Hitech Solutions, HP, Microsoft și Intel care să interacționeze cu elevii și cadrele didactice, ținându-le cursuri de informatică și aplicații informatice, prezentându-le soluții educaționale inovatoare în utilizarea echipamentelor, programelor și a aplicațiilor care li se adresează.

Salutând elevii, cadrele didactice și distinșii invitați, doamna director prof. dr. Gheorghina Bîrlădeanu s-a arătat onorată de prezența în școală a specialiștilor IT de la respectivele companii, declarându-se câștigătoare pentru a doua oară. Prima oară a fost anul trecut când a participat la cursuri susținute de specialiști Microsoft. „Atunci mi-am dorit foarte mult ca și colegii mei, elevii școlii noastre, dar și alți elevi și copii, oricine din județul Bihor să aibă această șansă pe care am avut-o și eu...”
La rândul său, directorul general CG&GC Hitech Solutions, dna Adina Nicoleta RADA, a felicitat-o pe dna director Gheorghina Bîrlădeanu pentru inițiativă. „Este prima inițiativă de acest fel în Bihor. Nu știm dacă alții au avut-o în țară. Ce am încercat noi astăzi este să aducem în fața dumneavoastră cele mai noi aplicații în educație, care sunt și gratuite, Intel România, Microsoft România, HP, special destinate educației. Este o oportunitate extraordinară de a lega un parteneriat între școală, noi, ca și companie privată, și dumnealor ca și corporații implicate în tot ceea ce înseamnă educație...
Eu îl las pe Adrian Cioroianu de la Intel România să vă povestească și să vă arate ce înseamnă aplicațiile Intel pentru educație, cum se pot ele folosi, ce înseamnă acest mini laptop făcut pentru copii și ce conține el, în ce programe se achiziționează...”
Adrian Cioroianu de la Intel România nu este istoricul Adrian Cioroianu, fostul ministru de Externe al României, ci un distins reprezentat al corporației Intel, Business Development Manager pentru România, Bulgaria, Croația, Albania și Kosovo, un profesionist în arta conversației, un veritabil dascăl, un apropiat și un „vrăjitor” al copiilor, care și-a fascinat auditoriul...
 Multe am aflat de la Adrian. Mai întâi despre Intel – „De ce Intel vrea să se implice în educație. De ce Intel în ultimii 10 ani a investit un miliard de dolari pentru educație, în lume”; ne-a povestit apoi despre programele pentru profesori și pentru copii, iar în partea a doua, ne-a prezentat aplicații gratuite de care toată lumea poate să beneficieze.”  
Prezentarea a fost presărată cu povestioare interesante și cu întrebări adresate copiilor, iar cele mai bune răspunsuri au fost premiate pe loc (cu stick-uri); vorbind despre tehnologia în educație, despre curricula digitală, despre metode noi în educație și despre o nouă concepție - aceea de a pune elevul în centrul sistemului educațional („Elevul să învețe de la profesor, dar în același timp să aibă instrumentele necesare să învețe și de la ceilalți copii din clasă, să învețe de la copii din alte școli și din alte organizații, pentru că în momentul în care este conectat, el poate să vorbească cu un elev dintr-o altă școală), să aibă acces la librării digitale, la internet, la portalul de cunoștințe...”; vorbind despre programe, Adrian s-a oprit și la celebrul program din Portugalia, Magellan, prin care „toți copiii din clasele I-V au primit laptopuri, toți profesorii au primit laptopuri, iar seara, copiii puteau să ia laptopurile acasă, își făceau temele, iar dimineața le aduceau înapoi...”
avea o primă invitație pentru dumneavoastră"
Și pentru profesori există un program celebru - vorba lui Adrian; se numește „Intel Teach” – „unul din cele mai bune programe pentru profesori din lume (un program făcut de profesori pentru profesori). Prin Intel Teach, am pregătit până în momentul de față 10 milioane de profesori în întreaga lume. În România, programul a fost lansat în 2007 și avem în momentul de față 16.000 de profesori care au urmat acest curs Intel Teach. Există două module, față-n față, dar avem și un modul online, pe care anul trecut, în decembrie l-am lansat. Am semnat un Memorandum cu Ministerul Educației, în care noi ne luăm angajamentul să pregătim 60.000 de profesori, în următorii trei ani. Și cum îi pregătim? Noi nu o să venim să vă învățăm pe dumnevoastră cum să folosiți calculatorul. Cum să-l deschideți, cum să-l închideți, cum să mutați mouse-ul la stânga și la dreapta. Nu. Vrem să vă învățăm să folosiți calculatorul să vă construiți lecțiile într-un fel anume. Să puteți să utilizați diferite resurse; să vă construiți lecțiile și-apoi să livrați lecțiile către copii... Dorim astfel să-i facem pe profesori să se simtă confortabili cu tehnologia... Aici aș avea o primă invitație pentru dumneavoastră. Faptul că lucrul acesta se întâmplă acum în Oradea și că sunteți aici, putem să facem o clasă specială numai cu profesori din această școală, din școlile care sunt prezente astăzi aici. Oricine dorește. Cursul este gratuit. Și putem să punem practic o clasă online în care dumneavoastră să participați și să aveți parte de acest curs, care face parte din curricula Ministerului Educației, adică primiți și puncte pentru el, care să vă ajute la grad la un salariu mai bun...”
Tot de la Adrian am mai aflat, în premieră, despre multe alte programe. Ne vom opri și vom încheia cu cel mai mare program educațional din lume. „În momentul de față, în Turcia, se desfășoară cu ajutorul nostru cel mai mare program educațional din lume – proiectul Fatih, unde, practic, guvernul Turciei va da 12 milioane de tablete către copiii din școli și către profesori pe care să le folosească în procesul de educație...”
Astăzi, la Re-creația de vară, vin specialiștii Microsoft
Astăzi (marți, 10 iulie), de la ora 9.00, în fața participanților la Re-creația de vară se vor afla specialiști de la Microsoft care vor prezenta avantajele unora dintre cele mai populare programe și aplicații utilizate și în mediul educațional, precum SkyDrive, Microsoft®  Mathematics 4.0, Security Essentials, Microsoft® Academic Search, Math Worksheet Generator, Interactive Classroom sau Windows Live™ Movie Maker 2011... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Ieri, la Re-creația de vară, elevii și dascălii s-au aflat față-n față cu Adrian Cioroianu.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:10:55 Ora standard a Europei de Est