Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea ocupă locul al 3-lea

În competiția națională de dezvoltare urbană Orașul20.20, organizată de Siemens

Oradea ocupă locul al 3-lea

„Oradea, capitala verde, sufletul verde”, este filmul care a impresionat juriul!

București, 9 iulie 2012 - Competiția de dezvoltare urbană Orașul20.20, organizată de Siemens, a atras până la ora actuală 61 de înscrieri valide, reprezentând filme care prezintă cele mai importante zone din orașele românești și idei pentru dezvoltarea lor în viitor.
Desfășurat în perioada 1 – 31 mai 2012 pe platforma 220.ro, concursul Orașul20.20 i-a încurajat pe tineri să identifice sufletele orașelor lor, acele zone cu un rol social important, care au capacitatea de a stimula vitalitatea urbană. Viziunea proiectului este că dezvoltarea sustenabilă a orașelor este cheia prin care acestea își pot seduce locuitorii.
Juriul, format din Cristian Secoșan, CEO Siemens SRL,  Joachim Wiesner – CFO Siemens SRL,  Tiberiu Florescu – decanul Facultății de Urbanism București și Costas Ivanov – regizor film, a evaluat înscrierile după următoarele criterii: artistice (poveste, scenariu, interpretare),  cât de bine reflectă filmul tema competiției, prezentarea orașului, creativitatea soluției propuse, viziunea asupra dezvoltării urbane și implicare online (comentarii și like-uri obținute).
„Brașovul își recapătă aripile” este filmul care a reușit să câștige locul 1 în cadrul competiției Orașul20.20. Filmul prezintă povestea Turnului și Hangarului fostei fabrici de avioane IAR Brașov și viziunea de a transforma acest loc într-un Muzeu al Aviației, cu panouri solare integrate în acoperișul hangarului și un parc aviatic în jurul complexului muzeal.
Locul 2 a fost acordat clipului „București – superstarul eco al Europei”, o viziune integrată asupra modului în care tehnologiile și soluțiile verzi de dezvoltare urbană pot îmbunătăți calitatea vieții în capitală. Pe locul al 3-lea se află filmulețul „Oradea, capitala verde, sufletul verde”, ce prezintă importanța zonelor verzi pentru orădeni și pașii ce ar trebui urmați pentru păstrarea lor.
Filmul „Parcul RFN, un loc demn în Orașul 2020” a fost premiat cu mențiune și prezintă povestea celui mai modern parc din Baia Mare și modul în care acesta s-ar putea dezvolta sustenabil în viitor. „Lacustru”, cea de-a doua mențiune din concurs, propune exploatarea Spaiului Dâmboviței și dezvoltarea unui centru cultural pentru tineri, un loc liniștit departe de zgomotul și agitația orașului.
Orașul cel mai bine reprezentat în competiție a fost București, care a adunat 17 filme înscrise. Moara lui Assan, Centrul Vechi, Parcul Izvor, Gara de Nord sunt doar câteva dintre zonele din capitală unde tinerii ar vrea să vadă schimbări în viitor.
Cluj-Napoca este reprezentat de șase filme, care scot în evidență rolul unor zone precum: Hotelul Continental (fostul New York), parcul Cetățuia sau Strada Napoca numărul 1, fostul sediu al revistei culturale „Gândirea”. Cele patru filme din Constanța prezintă Cazinoul sau Piața Ovidiu ca suflete rămase în paragină ale orașului de la malul mării, în timp ce Iași scoate în evidență poveștile unor zone precum: Parcul Copou, Galeriile Ștefan cel Mare sau Piața Unirii.
Alte orașe înscrise în concurs sunt: Timișoara, Oradea, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Dej, Tulcea, Brașov, Sibiu, Ploiești, Pitești, Botoșani, Turnu Severin, Galați, Beclean, Râmnicu Vâlcea și Piatra Neamț. Doi studenți români au înscris chiar povestea unor orașe din Polonia (Wroclaw) sau Franța (Limoges).
Proiectul Orasul20.20 a plecat de la problema migrației masive a tinerilor dintr-un oraș în altul. În condițiile în care aceștia sunt nemulțumiți de nivelul de trai oferit de orașele de provincie, migrează spre orașe mari, care le oferă mai multe oportunități de dezvoltare personală și de petrecere a timpului liber. De aceea, pe termen lung, dezvoltarea orașelor mari ar trebui să ia în calcul aceste valuri de migrație, în timp ce orașele mici trebuie să găsească soluții pentru a-și crește atractivitatea în ochii tinerilor. (Anda Copăceanu)
Urmăriți aici filmul despre Oradea: http://www.220.ro/concurs/Oradea-Capitala-Verde-Sufletul-Verde-Al-Orasului/cMBFXvgXGS/
Toate filmele premiate:
Locul I http://www.220.ro/concurs/Brasovul-Isi-Recapata-Aripile/HBLJFJgCT1/
Locul al 2-leahttp://www.220.ro/concurs/Bucuresti-Superstarul-Eco-Al-Europei/9VdwFO5J2A/
Mențiune 1 http://www.220.ro/concurs/Parcul-RFN-Un-Loc-Demn-In-Orasul-2020/XFcvHvwoiD/
Mențiune 2 http://www.220.ro/concurs/Bucuresti-20-20-Lacustru/1A6yOkVVYr/

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:26 Ora de vară a Europei de Est