Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Tabăra națională studențească „pr. Teofil Părăian”

A.S.C.O.R. organizează în perioada 19-29 iulie

Tabăra națională studențească „pr. Teofil Părăian”

Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România ( A.S.C.O.R. ), filiala Oradea, organizează în perioada 19-29 iulie 2012, Tabăra națională studențească „pr. Teofil Părăian”, devenită deja o tradiție în cadrul A.S.C.O.R.-ului național și care împlinește anul acesta 18 ani.

Ca în fiecare an, Mânăstirea Oașa oferă studenților un cadru atât natural cât și duhovnicesc deosebit, pentru interiorizare, rugăciune, meditație duhovnicească, dar și pentru cunoașterea celorlalți întru Hristos.
Este o tabără studențească gândită special pentru tinerii plini de frământări, cu sete de cunoaștere și mai ales de a trăi. În tabăra de la Oașa, studenții veniți din toată țara, VOR TRĂI ALTCEVA, mult mai mult decât vor fi  trăit până atunci. 
Programul taberei constă în participarea la slujbe, conferințe și discuții pe teme duhovnicești, repetiții de muzică psaltică și cântece patriotice, dar și integrarea lor în viața de obște prin munca de ascultare în cadrul mănăstirii.
Părintele stareț Iustin Miron, împreună cu pr. Pantelimon Șușnea, ca vrednici urmași și ucenici ai părintelui Teofil Părăian de la Mănăstirea Brâncoveanu, vor împărtăși studenților din înțelepciunea și experiențele lor în cadrul conferințelor și al discuțiilor. Ca întodeauna, părinții au fost și sunt un izvor de înțelepciune, modele de dragoste, dăruire și jertfă supremă pentru celălalt. Studenții vor pleca mai întăriți, mai plini de viață, de avânt, de bucurie, de înțelepciune, de înțelegere și afecțiune față de semeni, pentru că i-au cunoscut și s-au împărtășit din ei și prin ei de Dumnezeu. 
La sfârșitul taberei, pe 27 iulie, se sărbătorește hramul mănăstirii, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctorul fără arginți, la praznicul căruia tinerii vor participa activ prin cântarea în strană în timpul sfintei liturghii. În ziua următoare, se va merge în drumeție pe munte împreună cu obștea mănăstirii, bucurându-se împreună de frumusețea lumii create și de comuniunea dintre ei.
La Mânăstirea Oașa vor găsi modele concrete de viață, de împlinire umană în călugări și vor afla ce înseamnă prietenia adevărată, din relația cu ceilalți studenți. Orice realitate naturală, omenească, netransfigurată, degenerează. Prietenia pe care o vor găsi la Oașa va fi autentică și pătrunsă de Dumnezeu, drept pentru care nu se va mai pierde niciodată. Cu ajutorul celorlalți vor deveni mai buni, mai puternici și mai liberi, prin angajare și trăire. În final se vor convinge că scopul vieții e dincolo de planul în care trăiesc. Poate cel mai important lucru e că la mânăstire vor conștientiza nevoia de a FACE CEVA pentru câștigarea fericirii și a vieții veșnice. Acel CEVA poate fi hotărârea de a merge în tabără la Oașa.
În septembrie, Tabăra națională „Civilizația Românească”
Tot acum studenții sunt invitați și în Tabăra națională „Civilizația Românească”, din perioada 19-27 septembrie 2012, ce va avea loc la Metocul Mânăstirii Oașa, respectiv Schitul Sf. Ioan Evanghelistul.
În această perioadă îi avem ca invitați speciali pe dl Horia-Roman Patapievici, președintele Institutului Cultural Român, fizician, eseist și scriitor de renume, și pe dl Ioan Sorin Apan, etnolog, profesor și fondatorul Seminarului Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Brașov. Tabăra își propune promovarea culturii, civilizației și spiritualității ortodoxe românești. Prin întreg programul se urmărește redescoperirea identității naționale și a celei spirituale.
Activitățile taberei se vor desfășura pe mai multe planuri: participarea la sfintele slujbe, activități practice variate, repetiții de muzică bizantină, ieșiri în natură în împrejurimile mânăstirii, și nu în ultimul rând conferințele cu cei doi invitați speciali, dar și cu părintele stareț Iustin Miron și părintele Pantelimon Șușnea. În tabără, studenții vor învăța despre rugăciune și muncă, despre bucurie și simplitate. 
Tabăra se va încheia cu hramul Sfântului Ioan Evanghelistul, așadar în sărbătoare, așa cum de fapt se vor simți toți, plini de bucurie și de viață. Tinerii se vor îmbrăca în straie românești, vor cânta în strană, și vor trăi, mai presus de orice, bucuria credinței.
În tabără, studenții vor învăța despre rugăciune și muncă, despre bucurie și simplitate. Vor simți atmosfera tihnită a satului și vor înțelege mai mult din profunzimea vieții tainice a monahilor, unde dumnezeiescul și omenescul se întrepătrund, unde esențialul vieții iese la suprafață și se impune. Dar mai presus de orice, studenții vor putea spune că au trăit simplu, firesc, bogat, plin și profund. 
Ca întotdeauna, studenții sunt așteptați în tabără cu o deosebită bucurie, iar înscrierile au loc până în data de 12 iulie pentru prima tabără, respectiv 18 iulie pentru cea de-a doua.
Detalii și contact: Catița Corb - 0757/ 562.289; Lavinia Horvath - 0744/ 950. 048; ascor_oradea@yahoo.com (Oana Prajea)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tabăra națională studențească „pr. Teofil Părăian”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:05:05 Ora standard a Europei de Est