Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tabăra națională studențească „pr. Teofil Părăian”

A.S.C.O.R. organizează în perioada 19-29 iulie

Tabăra națională studențească „pr. Teofil Părăian”

Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România ( A.S.C.O.R. ), filiala Oradea, organizează în perioada 19-29 iulie 2012, Tabăra națională studențească „pr. Teofil Părăian”, devenită deja o tradiție în cadrul A.S.C.O.R.-ului național și care împlinește anul acesta 18 ani.

Ca în fiecare an, Mânăstirea Oașa oferă studenților un cadru atât natural cât și duhovnicesc deosebit, pentru interiorizare, rugăciune, meditație duhovnicească, dar și pentru cunoașterea celorlalți întru Hristos.
Este o tabără studențească gândită special pentru tinerii plini de frământări, cu sete de cunoaștere și mai ales de a trăi. În tabăra de la Oașa, studenții veniți din toată țara, VOR TRĂI ALTCEVA, mult mai mult decât vor fi  trăit până atunci. 
Programul taberei constă în participarea la slujbe, conferințe și discuții pe teme duhovnicești, repetiții de muzică psaltică și cântece patriotice, dar și integrarea lor în viața de obște prin munca de ascultare în cadrul mănăstirii.
Părintele stareț Iustin Miron, împreună cu pr. Pantelimon Șușnea, ca vrednici urmași și ucenici ai părintelui Teofil Părăian de la Mănăstirea Brâncoveanu, vor împărtăși studenților din înțelepciunea și experiențele lor în cadrul conferințelor și al discuțiilor. Ca întodeauna, părinții au fost și sunt un izvor de înțelepciune, modele de dragoste, dăruire și jertfă supremă pentru celălalt. Studenții vor pleca mai întăriți, mai plini de viață, de avânt, de bucurie, de înțelepciune, de înțelegere și afecțiune față de semeni, pentru că i-au cunoscut și s-au împărtășit din ei și prin ei de Dumnezeu. 
La sfârșitul taberei, pe 27 iulie, se sărbătorește hramul mănăstirii, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctorul fără arginți, la praznicul căruia tinerii vor participa activ prin cântarea în strană în timpul sfintei liturghii. În ziua următoare, se va merge în drumeție pe munte împreună cu obștea mănăstirii, bucurându-se împreună de frumusețea lumii create și de comuniunea dintre ei.
La Mânăstirea Oașa vor găsi modele concrete de viață, de împlinire umană în călugări și vor afla ce înseamnă prietenia adevărată, din relația cu ceilalți studenți. Orice realitate naturală, omenească, netransfigurată, degenerează. Prietenia pe care o vor găsi la Oașa va fi autentică și pătrunsă de Dumnezeu, drept pentru care nu se va mai pierde niciodată. Cu ajutorul celorlalți vor deveni mai buni, mai puternici și mai liberi, prin angajare și trăire. În final se vor convinge că scopul vieții e dincolo de planul în care trăiesc. Poate cel mai important lucru e că la mânăstire vor conștientiza nevoia de a FACE CEVA pentru câștigarea fericirii și a vieții veșnice. Acel CEVA poate fi hotărârea de a merge în tabără la Oașa.
În septembrie, Tabăra națională „Civilizația Românească”
Tot acum studenții sunt invitați și în Tabăra națională „Civilizația Românească”, din perioada 19-27 septembrie 2012, ce va avea loc la Metocul Mânăstirii Oașa, respectiv Schitul Sf. Ioan Evanghelistul.
În această perioadă îi avem ca invitați speciali pe dl Horia-Roman Patapievici, președintele Institutului Cultural Român, fizician, eseist și scriitor de renume, și pe dl Ioan Sorin Apan, etnolog, profesor și fondatorul Seminarului Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Brașov. Tabăra își propune promovarea culturii, civilizației și spiritualității ortodoxe românești. Prin întreg programul se urmărește redescoperirea identității naționale și a celei spirituale.
Activitățile taberei se vor desfășura pe mai multe planuri: participarea la sfintele slujbe, activități practice variate, repetiții de muzică bizantină, ieșiri în natură în împrejurimile mânăstirii, și nu în ultimul rând conferințele cu cei doi invitați speciali, dar și cu părintele stareț Iustin Miron și părintele Pantelimon Șușnea. În tabără, studenții vor învăța despre rugăciune și muncă, despre bucurie și simplitate. 
Tabăra se va încheia cu hramul Sfântului Ioan Evanghelistul, așadar în sărbătoare, așa cum de fapt se vor simți toți, plini de bucurie și de viață. Tinerii se vor îmbrăca în straie românești, vor cânta în strană, și vor trăi, mai presus de orice, bucuria credinței.
În tabără, studenții vor învăța despre rugăciune și muncă, despre bucurie și simplitate. Vor simți atmosfera tihnită a satului și vor înțelege mai mult din profunzimea vieții tainice a monahilor, unde dumnezeiescul și omenescul se întrepătrund, unde esențialul vieții iese la suprafață și se impune. Dar mai presus de orice, studenții vor putea spune că au trăit simplu, firesc, bogat, plin și profund. 
Ca întotdeauna, studenții sunt așteptați în tabără cu o deosebită bucurie, iar înscrierile au loc până în data de 12 iulie pentru prima tabără, respectiv 18 iulie pentru cea de-a doua.
Detalii și contact: Catița Corb - 0757/ 562.289; Lavinia Horvath - 0744/ 950. 048; ascor_oradea@yahoo.com (Oana Prajea)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tabăra națională studențească „pr. Teofil Părăian”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:01 Ora de vară a Europei de Est