Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Noii consilieri aleși și primarul Ioan Pop au depus jurământul

Ieri, s-a constituit noul Consiliu Local al comunei Oșorhei

Noii consilieri aleși și primarul Ioan Pop au depus jurământul

În „rotonda” Școlii cu clasele I-VIII din Oșorhei a avut loc, luni, 25 iunie 2012, ședința de constituire a noului Consiliu Local al comunei Oșorhei, cu depunerea jurământului de către noii consilieri și primarul (re)ales Ioan Pop.

„Le mulțumesc tuturor celor care au ales faptele și nu s-au luat după vorbe...”
Nu i-a fost deloc comod primarului Ioan Pop din Oșorhei să candideze pentru un nou mandat având în coastă cinci candidați, deși putea fi convins că cetățenii nu pot să nu țină cont de tot ce s-a înfăptuit în cei patru ani în comuna Oșorhei, cât nu a făcut fostul primar în 12 ani sau zece primari la un loc, după am spus-o noi în repetate rânduri.
Spre cinstea lor, în 10 iunie 2012, cetățenii din Oșorhei și-au reales primarul, care a obținut un scor (procent) zdrobitor: 77, 4 la sută, iar 10 consilieri din 15: 66 la sută, ceea ce spune mult despre vechea gardă a consilierilor locali, în frunte cu cei doi Ioni pozitivi: Ioan Pop – primarul și Ioan Gligor – viceprimarul.  
Ședința de constituire a noului C.L. Oșorhei a fost condusă de subprefectul Cristian Bitea. Cei 15 consilieri aleși (10 PNL, câte doi UDMR și PDL și 1 PSD) au fost chemați la „bară” să jure pe Constituție și Biblie și să semneze jurământul în fața subprefectului, primarului (re)ales și a secretarului. Din cei 15, au fost prezenți 14; a absentat consilierul PSD. Cei 14 consilieri și-au (re)ales viceprimarul, în persoana vrednicului fost viceprimar Ioan Gligor. Tot acum au fost constituite și aprobate cele trei comisii de specialitate pe domenii de activitate ale C.L. Oșorhei, în următoarea componență: comisia economică: Lakatos Rozalia (UDMR), Ioan Gligor (PNL), Marius Mălan (PNL), Cristian Burle (PNL) și Kovacs Beni (PNL); comisia pentru cultură și sport: Dumitru Mercea (PDL), Gheorghe Onița (PNL), Gheorghe Cora (PNL) și Nicolae Biriș (PNL); comisia juridică: Pavel Chiș (PNL), Dumitru Cuc (PNL), Florian Copil (PNL), Dumitru Fechete (PDL) și Agoston Sandor (UDMR).
Jurământul dlui primar
„Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei Oșorhei.
Așa să-mi ajute Dumnezeu!”
În cuvântul său, primarul reales, dl Ioan Pop, a mulțumit celor care au „votat” pentru fapte, nu pentru vorbe...
„Le mulțumesc tuturor celor care au ales faptele, și nu s-au luat după vorbe..., care ați ales faptele și continuitatea..., vreau să mulțumesc consilierilor, cei care patru ani de zile au stat lângă mine și am adoptat împreună peste 207 hotărâri de consiliu local din care 206 au trecut cu brio, deci în unanimitate, una singură fiind respinsă. Mulțumesc personalului care acum patru ani, când am ajuns în primărie erau foarte speriați ... le mulțumesc că într-o lună au înțeles pretențiile mele și au stat lângă mine. Mulțumesc frumos consilierilor, noilor consilieri care sunt acum aicea și vă spun sincer că această diferență de voturi obligă, obligă să avem respect față de acești oameni care ne-au ales și să știți că pe primul loc, vă rog eu frumos, să puneți primăria și nevoile comunei; pe locul doi să puneți din nou primăria și nevoile comunei, doar pe locul IV-V, nevoile voastre personale. În același timp vreau să mulțumesc investitorilor din comună care atunci când le-am făcut o înștiințare de plată, au venit și și-au plătit impozitul. Vreau să mulțumesc școlii, în frunte cu doamna directoare și cu personalul didactic, care împreună cu școlarii au dus la bun sfârșit toate proiectele pe care ni le-am propus. Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc preoților, conducătorilor cultelor care m-au făcut să înțeleg necesitățile spirituale ale comunei și împreună am reușit să ajutăm pe toți cei care au avut nevoie. Mulțumesc soției mele, copiilor mei, care atunci când primăria a fost pe primul loc, ei m-au înțeles și au stat aproape de mine”, a spus dl primar, profund mișcat sentimental.
După (re)alegerea viceprimarului (Ioan Gligor) și aprobarea celor trei comisii de specialitate ale Consiliului Local, subprefectul județului, dl Cristian Bitea, a adresat felicitări conducerii Primăriei și consilierilor locali, îndemnându-i să se achite cu responsabilitate de toate sarcinile care le revin pentru a onora încrederea acordată prin vot de locuitorii comunei Oșorhei, după care a înmânat dlui primar Ioan Pop, semnul distinctiv, eșarfa de primar.
Adresându-se noii echipe de consilieri pentru mandatul 2012 - 2016, dl primar a adăugat: „Aș vrea ca peste patru ani, când vom fi din nou aicea, lumea să vină și să ne mulțumească: „Da, mulțumim frumos că ați făcut canalizarea, ați făcut drumurile, ați asfaltat tot, ați făcut trotuare...” Vă mulțumesc!” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Noii consilieri aleși și primarul Ioan Pop au depus jurământul.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:55:43 Ora de vară a Europei de Est