Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Noii consilieri aleși și primarul Ioan Pop au depus jurământul

Ieri, s-a constituit noul Consiliu Local al comunei Oșorhei

Noii consilieri aleși și primarul Ioan Pop au depus jurământul

În „rotonda” Școlii cu clasele I-VIII din Oșorhei a avut loc, luni, 25 iunie 2012, ședința de constituire a noului Consiliu Local al comunei Oșorhei, cu depunerea jurământului de către noii consilieri și primarul (re)ales Ioan Pop.

„Le mulțumesc tuturor celor care au ales faptele și nu s-au luat după vorbe...”
Nu i-a fost deloc comod primarului Ioan Pop din Oșorhei să candideze pentru un nou mandat având în coastă cinci candidați, deși putea fi convins că cetățenii nu pot să nu țină cont de tot ce s-a înfăptuit în cei patru ani în comuna Oșorhei, cât nu a făcut fostul primar în 12 ani sau zece primari la un loc, după am spus-o noi în repetate rânduri.
Spre cinstea lor, în 10 iunie 2012, cetățenii din Oșorhei și-au reales primarul, care a obținut un scor (procent) zdrobitor: 77, 4 la sută, iar 10 consilieri din 15: 66 la sută, ceea ce spune mult despre vechea gardă a consilierilor locali, în frunte cu cei doi Ioni pozitivi: Ioan Pop – primarul și Ioan Gligor – viceprimarul.  
Ședința de constituire a noului C.L. Oșorhei a fost condusă de subprefectul Cristian Bitea. Cei 15 consilieri aleși (10 PNL, câte doi UDMR și PDL și 1 PSD) au fost chemați la „bară” să jure pe Constituție și Biblie și să semneze jurământul în fața subprefectului, primarului (re)ales și a secretarului. Din cei 15, au fost prezenți 14; a absentat consilierul PSD. Cei 14 consilieri și-au (re)ales viceprimarul, în persoana vrednicului fost viceprimar Ioan Gligor. Tot acum au fost constituite și aprobate cele trei comisii de specialitate pe domenii de activitate ale C.L. Oșorhei, în următoarea componență: comisia economică: Lakatos Rozalia (UDMR), Ioan Gligor (PNL), Marius Mălan (PNL), Cristian Burle (PNL) și Kovacs Beni (PNL); comisia pentru cultură și sport: Dumitru Mercea (PDL), Gheorghe Onița (PNL), Gheorghe Cora (PNL) și Nicolae Biriș (PNL); comisia juridică: Pavel Chiș (PNL), Dumitru Cuc (PNL), Florian Copil (PNL), Dumitru Fechete (PDL) și Agoston Sandor (UDMR).
Jurământul dlui primar
„Jur să respect Constituția și legile țării și să fac cu bună credință tot ceea ce stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei Oșorhei.
Așa să-mi ajute Dumnezeu!”
În cuvântul său, primarul reales, dl Ioan Pop, a mulțumit celor care au „votat” pentru fapte, nu pentru vorbe...
„Le mulțumesc tuturor celor care au ales faptele, și nu s-au luat după vorbe..., care ați ales faptele și continuitatea..., vreau să mulțumesc consilierilor, cei care patru ani de zile au stat lângă mine și am adoptat împreună peste 207 hotărâri de consiliu local din care 206 au trecut cu brio, deci în unanimitate, una singură fiind respinsă. Mulțumesc personalului care acum patru ani, când am ajuns în primărie erau foarte speriați ... le mulțumesc că într-o lună au înțeles pretențiile mele și au stat lângă mine. Mulțumesc frumos consilierilor, noilor consilieri care sunt acum aicea și vă spun sincer că această diferență de voturi obligă, obligă să avem respect față de acești oameni care ne-au ales și să știți că pe primul loc, vă rog eu frumos, să puneți primăria și nevoile comunei; pe locul doi să puneți din nou primăria și nevoile comunei, doar pe locul IV-V, nevoile voastre personale. În același timp vreau să mulțumesc investitorilor din comună care atunci când le-am făcut o înștiințare de plată, au venit și și-au plătit impozitul. Vreau să mulțumesc școlii, în frunte cu doamna directoare și cu personalul didactic, care împreună cu școlarii au dus la bun sfârșit toate proiectele pe care ni le-am propus. Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc preoților, conducătorilor cultelor care m-au făcut să înțeleg necesitățile spirituale ale comunei și împreună am reușit să ajutăm pe toți cei care au avut nevoie. Mulțumesc soției mele, copiilor mei, care atunci când primăria a fost pe primul loc, ei m-au înțeles și au stat aproape de mine”, a spus dl primar, profund mișcat sentimental.
După (re)alegerea viceprimarului (Ioan Gligor) și aprobarea celor trei comisii de specialitate ale Consiliului Local, subprefectul județului, dl Cristian Bitea, a adresat felicitări conducerii Primăriei și consilierilor locali, îndemnându-i să se achite cu responsabilitate de toate sarcinile care le revin pentru a onora încrederea acordată prin vot de locuitorii comunei Oșorhei, după care a înmânat dlui primar Ioan Pop, semnul distinctiv, eșarfa de primar.
Adresându-se noii echipe de consilieri pentru mandatul 2012 - 2016, dl primar a adăugat: „Aș vrea ca peste patru ani, când vom fi din nou aicea, lumea să vină și să ne mulțumească: „Da, mulțumim frumos că ați făcut canalizarea, ați făcut drumurile, ați asfaltat tot, ați făcut trotuare...” Vă mulțumesc!” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Noii consilieri aleși și primarul Ioan Pop au depus jurământul.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:13:29 Ora standard a Europei de Est