Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Gojdiștii... la Sarmizegetusa Regia

După expediția de la Tășad

Gojdiștii... la Sarmizegetusa Regia

Elevii gojdiști din clasele a IX-a, având cu ei un steag cu simbolul dacilor „Lupul cu corp de șarpe” pe care l-au avut și la Tășad în mai 2011, când au călcat pe urmele dacilor liberi, însoțiți de profesorii Camelia și Traian Adrian Ursuța, au pornit de data aceasta pe urmele dacilor în județul Hunedoara.

Expediția s-a desfășurat între 15 și17 iunie 2012 și a permis elevilor gojdiști să aducă omagiul lor lui Avram Iancu la mormântul acestuia de la Þebea, unde au văzut și gorunul lui Horea; au urcat apoi cu cabina în cetatea Devei, care domină valea Mureșului. S-au plimbat în parcul dendrologic de la Simeria, care acoperă o suprafață de 67 de hectare cu o vegetație de pe toate continentele. Seara am poposit la Geoagiu Băi /Germisara, cunoscută încă de pe vremea romanilor pentru apele sale tămăduitoare, la fel ca Felixul nostru.
A doua zi, am urcat la Sarmizegetusa Regia, capitala lui Decebal, și îndrumați de Vladimir Brilinski, un împătimit al civilizației dacice, am admirat incinta fortificată, drumul sacru, via sacră și mai ales zona sancutarelor care demonstrează nivelul atins de civilizația dacă.
Am vizitat apoi Rezervația de zimbri de la Hațeg, după care, pentru a nu se crea nicio confuzie în legătură cu locația Sarmizegetusei, am vizitat și capitala Daciei romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa, cunoscută pentru amfiteatrul roman, forul, templele și termele sale.
În cea de a treia zi, am vizitat castelul Corvineștilor, loc ce evocă personalitatea lui Iancu de Hunedoara. Castelul vechi de câteva secole este pus în valoare prin armuri și arme de epocă, mobilier, creând o impresie deosebită.
În cursul acestei expediții, participanții au cunoscut istoria pe viu, au putut să verifice ceea ce știau de la orele de istorie și s-au putut delecta într-un peisaj de neuitat. La „Gojdu”, școala se îmbină în mod fericit cu cunoașterea concretă. În această vacanță, ne așteaptă noi proiecte și tot atâtea provocări care ne încântă! (Dragomir Balotă)  

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:13:22 Ora standard a Europei de Est