Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premierea și serbarea elevilor din clasele I-VII

Joi , la C.N. „Mihai Eminescu”

Premierea și serbarea elevilor din clasele I-VII

Joi (21 iunie 2012), sala festivă a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Oradea s-a umplut de părinți.

La ora adevărului, doamna director Maria Onița, învățătorii și profesorii diriginți ai claselor I-VII au evaluat munca de peste an și au împărțit zeci de premii și mențiuni, rezultatele obținute la învățătură, precum și premii câștigate cu mare trudă la olimpiade și concursuri școlare județene, naționale și internaționale.
„Pentru elevii din clasele I-VII ai colegiului nostru, vacanța mare aduce bucuria împlinirii unor dorințe pe care în septembrie 2011 vi le-ați propus: să învățați bine, să fiți cuminți, să aduceți bucurie părinților voștri.
Așa s-a și întâmplat. Prin rezultatele voastre la învățătură, deosebit de frumoase, puteți fi mulțumiți...”, a spus doamna director în deschiderea manifestării. Apoi cu ajutorul învățătorilor claselor s-a trecut la premierea elevilor din ciclul primar. Diplomele au fost înmânate, cu mici excepții de doamna director Maria Onița.
La clasa I step by step (înv. prof. Maria Câmpean și Simona Sere), premianți sunt aproape toți copiii, unii la română (medalie de aur și alte premii la Evaluarea în educație la limba și literatura română și la „Comper”): Izabella Foghiș, Raul-Andrei Vesa, Gabriela Mihai Alma, Adrian Darius Pure, Paul Nistor, Emanuel Ionuțiu, Raul Bancea, alții la Evaluarea în educație la matematică: Nuszer Robert, Iris Corodeanu, Alex Gabriel Joldoș, Andrei Gabriel Covaci, iar Adriana Tabita Bonca la „Cangurașul matematic”...
Premianții clasei a II-a step by step (înv. prof. Viorica Porumb și Maria Ciuta) au cules lauri de la Cangurașul în lumea poveștilor, cu calificativul excelent: Alexandra Maria Bogdan, Andreea Mocuța, Robert Darius Ungur, Raul Florin Oros, Bianca Andreea Constantin, Tarnok Vivien Vanessa; concursul național de evaluare în educație la limba și literatura română: Robert Ungur, Bianca Constantin, Tarnok Vivien; la evaluarea la matematică: Robert Ungur și Bianca Constantin; la Cangurașul matematic: Bianca Constantin și Kamuti Krisztian; cinci elevi cu 100 de puncte la Fii inteligent... la matematică: Bianca Constantin, Andreea Mocuța, Raul Oros, Pallagi Krisztian, Tarnok Vivien, echipa Fluturașilor la Media Kinder (Andreea Mocuța, Alexandra Bogdan, Casian Haita, Kamuti Krisztian și Raul Oros), dar și la alte concursuri...
Învățătoarele clasei a III-a (step by step), prof. Adriana Popa și Silvana Bistriceanu, și-au premiat elevii la finalul momentului artistic pe care l-au prezentat pe scenă, o excelentă lecție de istorie națională, cu tema „Strămoșii noștri”.
Cei mai titrați elevi ai clasei au adunat în portofoliu nenumărate premii, la Cangurașul matematician: Erik Vidican, Alexandra Chirla, Eli Pușcaș, Valentin Cristea; la Poveștile Cangurului: Damian Mălan, Alexandra Chirla; la comunicare.ortografie.ro – Andreea Bar; la Fii inteligent... la matematică: Erik Vidican, Cristian Vanța și Andreea Bar, iar Diana Pop la „Micii scriitori ai primăverii”.
La clasa a IV-a step by step (înv. prof. Lavinia Corodeanu și Mirela Bar), lista medaliaților (cu aur), la concursul de Evaluare în educație la limba și literatura română începe cu Cristina Șuta, și continuă cu Flavius Corodeanu, cu 100 de puncte la Fii inteligent... la matematică, Andrei Bar, Cynthia Maroșan, Balazs Rebecca, Denisa Crișan, Jessica Tanca, Cristian Caojdan, Roberto Birtea, Iris Mihai, Alexia Pașcalău, fiecare având premii la nenumărate alte concursuri: Cangurul matematic, Cangurașul în lumea basmelor, Piticot, Comper, Media Kinder, comunicare ortografie.ro, Voinicel.
Premiile la gimnaziu
La matematică, elevii dnei prof. Florica Chișcoci: Alexandra Pantiș din a VI-a A (premiul I și II, dar și mențiune la olimpiada de matematică la județ, la Istețimea minții și la „Cangurașul matematic”), iar Eduard Lucaci și Ioana Ardelean, din a V-a B, la baraj la etapa națională; Ștefan Turcuț (a V-a A), mențiune la Sclipirea minții (prof. Maria Marcu); Cezara Hulber din a VIII-a A, locul III la Olimpiada de info, etapa județeană (prof. Amelia Stoian); la engleză, Monica Hadade (a VII-a A), locul III la Cangurul lingvist (prof. Cornelia Dumitru); la muzică: Amalia Popa (a V-a A) – locul I la olimpiadă, etapa județeană, iar Sânziana Vrabie (din a VII-a B) – locul al II-lea (prof. Alina Vidican).
Sebarea a adus pe scenă artiști unu și unu!
Elevii ciclului primar și-au prezentat numerele din program pe clase, alături sau nu de învățătorii clasei, iar gimnaziștii au fost îndrumați de dra prof. de muzică Alina Vidican; ne-au încântat membrii corului claselor a V-a, solist Amalia Popa; din a VI-a, solist Beatrice Lollio (la pian) și grupul vocal; din a VII-a, Paulovics Attila (la pian) și grupul vocal al clasei a VII-a B cu imnul clasei, din nou Amalia Popa, cu două cântece, iar ultimii „artiști” ai colegiului s-au prezentat prin intermediul scurtmetrajului „Echo”, „prefațat” de dirigintele și coordonatorul lor, doamna profesor Daniela Duma. (Ovidiu Dan)
P.S. Pentru mai multe poze (99 de poze), accesați Galeria foto: Premierea și serbarea elevilor din clasele I-VII.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 18:56:37 Ora standard a Europei de Est