Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Oradea are un nou Consiliu Local

De joi

Oradea are un nou Consiliu Local

Joi, 21 iunie 2012, în sala mare a Primăriei Oradea a avut loc constituirea noului Consiliu Local al municipiului Oradea și depunerea jurământului de credință de către primarul Ilie Bolojan și cei 27 de aleși locali.

În deschiderea ședinței, prefectul județului, dl. Claudiu Pop,, i-a felicitat pe toți cei aleși la data de 10 iunie, pentru câștigarea mandatelor și pentru campania derulată. „Vă asigur că Guvernul României va rămâne alături de Oradea și va asigura sprijinul pentru toate proiectele care contribuie la dezvoltarea acestui oraș și a județului Bihor. Vă asigur, domnule primar, de tot sprijinul Instituției Prefectului”, a spus prefectul Claudiu Pop.
După validarea mandatelor, cei 27 de consilieri locali au depus jurământul.
În urma preluării mandatului și depunerii jurământului, primarul Ilie Bolojan s-a adresat celor prezenți: „Le mulțumesc celor trei viceprimari cu care am colaborat: dnei Biro Rozalia, dnei Florica Cherecheș și dlui Gheorghe Carp. Dacă eu am fost un primar mai bun, acest lucru se datorează și faptului că am lucrat cu viceprimari buni. Primăria Oradea este formată din profesioniști, iar dacă s-au făcut lucruri bune pentru oraș, acest lucru li se datorează și lor. Totodată, le mulțumesc partenerilor municipiului, companii, care fără să aibă afaceri cu Primăria, au făcut donații pentru acest oraș, au ajutat la amenajarea unor spații verzi. Le mulțumesc orădenilor de rând, care au fost cei mai importanți parteneri ai noștri, orădenii care și-au plătit impozitele, celor care au un loc de muncă cinstit, celor care nu ne rup coșurile de gunoi sau băncile, tuturor acelora care fac dovada că sunt buni orădeni. De asemenea, le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut în campanie. Le mulțumesc orădenilor care au venit la vot, și îi asigur pe cei care nu au votat, că voi fi primarul tuturor orădenilor și voi face tot ceea ce-mi stă în putință pentru binele orașului. Mulțumesc soției mele, pentru că mi-a permis în acești patru ani, să-mi dedic toată energia acestui oraș. Dumnezeu să aibă în pază Oradea și România!”, a spus primarul Ilie Bolojan.
A urmat alegerea viceprimarilor. Propunerile făcute au fost: dl. Mălan Mircea (PNL) și Mureșan Ovidiu (PSD). Fiecare consilier local și-a exprimat votul, dl. Mălan Mircea obținând 18 voturi, iar dl. Mureșan Ovidiu 24 de voturi. Dintre cei 27 de consilieri, trei nu au avut nici o opțiune.
După această etapă, a urmat aprobarea numărului și componenței comisiilor de specialitate pe diferite domenii. Structura comisiilor de specialitate este următoarea:
Comisia de muncă, sănătate, familie, protecție socială și protecția mediului
Președinte – Cherecheș Florica (PNL)
Secretar – Mohan Aurel (PSD)
Membru – Lascu Sebastian (PNL)
Membru – Coste Adelina (PDL)
Membru – Szabo Jozsef (UDMR)
Comisia Învățământ și Cultură
Președinte – Biro Rozalia (UDMR)
Secretar – Negrean Daniel (PNL)
Membru – Vulcu Daniel (PNL)
Membru – Debelka Boglarka (PSD)
Membru – Sarkozi Zoltan (UDMR)
Comisia Buget și Finanțe
Președinte – Mureșan Ovidiu (PSD)
Secretar – Dan Octavian (PNL)
Membru – Popa Lucian (PNL)
Membru – Manea Mihai (PNL)
Membru – Bonchiș Ioan (PSD)
Membru – Ile Cristian (PDL)
Membru - Huszar Istvan (UDMR)
Comisia de Urbanism
Președinte – Cupșa Ioan (PNL)
Secretar – Unița Lucian (PSD)
Membru – Dulca Camelia (PNL)
Membru -  Corcheș Dorin (PDL)
Membru – Pasztor Sandor (UDMR)
Comisia Juridică
Președinte – Timofte Claudia (PSD)
Secretar – Câmpan Ioan (PNL)
Membru – Mălan Mircea (PNL)
Membru – Filimon Teofil (PC)
Membru – Delorean Iulius (UDMR)
Biroul de presă
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Oradea are un nou Consiliu Local.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:03:10 Ora standard a Europei de Est