Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Câștigătorii concursului de educație plastică „Fluturi și flori”

Proiectul național „De vorbă cu florile... și Insectele” și

Câștigătorii concursului de educație plastică „Fluturi și flori”

După ce s-au cules și s-au împărțit roadele proiectului (cele două auxiliare didactice), echipa de proiect (prof. Maria Adriana Bunea – directorul Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea, prof. Mariana Lucaci – coordonator de proiect, prof. Mariana Rodica Trofin – manager de proiect și înv. Emilia Huza – manager asistent) a premiat marți (19 iunie 2012) participanții la concursul național de educație plastică „Fluturi și flori” - „piatra unghiulară” a aceluiași proiect.

Și cum proiectul, cu cele două piese de greutate, a fost un succes național, și concursul său a adunat sute de lucrări, care în luna mai, au fost jurizate de o comisie formată din: doamna director Maria Adriana Bunea - în calitate de președinte, coordonatorul de proiect Mariana Lucaci – vicepreședinte, managerul de proiect, bibliotecar prof. Mariana Trofin (de la Casa Corpului Didactic Bihor) - în calitate de secretar al comisiei, managerul asistent, dna înv.  Floare Emilia Huza, ca membru al comisiei, precum și doi evaluatori: prof. Doina Tătar și Maria David, distinși profesori ai Liceului de Artă din Oradea.
Din mai, echipa s-a zbătut să găsească sponsori pentru susținerea premiilor concursului, iar marți a fericit câștigătorii înmânâdu-le premiile în sala de sport a școlii, în prezența a numeroși părinți.
În deschiderea manifestării, coordonatorul de proiect, dna prof. Mariana Lucaci a prezentat dimensiunea proiectului și concursului național, felicitând toți participanții și pe cei care i-au susținut din umbră, dascăli și părinți, iar micii  artiști ai liceului ne-au încântat cu un moment artistic adecvat proiectului și momentului. Diplomele care consfințesc truda și talentul elevilor și dascălilor sunt rodul investiției de inspirație, imaginație și „transpirație” din partea managerului Mariana Trofin.
Micile insecte ale dnei prof. Mariana Lucaci ne-au oferit spectacolul din lumea lor reală, de invidiat și de admirat pentru armonia care domnește și bunele rânduieli statornicite. Elevii dnei înv. Emilia Huza ne-au fermecat cu dansul florilor, valsul frumuseții și parfumul lor, iar copiii zglobii ai dnei prof. Krisztina Vasi s-au jucat în parc, așa cum se întâmplă în realitate, dar în limba germană.
În aplauzele care au răsplătit artiștii, au intrat apoi în scenă marii câștigători ai concursului, cărora doamna director, coordonatorul și managerul asistent le-au împărțit diplomele făurite de managerul de proiect și premile oferite de sponsori.
Lista câștigătorilor
o găsiți în continuare (pe ovidan.ro), oferită cu generozitate de managerul de proiect și secretarul comisiei - doamna bibl. prof. Mariana Trofin.
Grupă mică - mijlocie ( 3-4 ani): trei premianți
Ciupe Andra, GPP „Don Orione” Oradea, coordonator: Coniaric Terezia, Premiul I
Varga Valentina Antonia, GPP „Don Orione” Oradea, coordonator: Coniaric Terezia, Premiul II
Avram Rareș,  GPP NR.27, Oradea coordonator: Axinte Nela, Premiul III
Grupă mare – pregătitoare ( 5-6 ani): 33 de premianți
Al Mahmoud Yasser, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, În grădină-Premiul I
Călugăr Carla, 6 ani, GPN nr.16 Oradea, coordonator: Balog Rodica, În curtea grădiniței-Premiul I, Fluturi și flori-Premiul III, Zbor-Premiul I
Mrejea Viviana, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, Eu în grădină-Premiul I
Sturz Ioana, 6 ani, GPP nr.24 Oradea, coordonatori: Caciora E., Trif Rodica, Zâna fluturilor-Premiul I
Tărău Ruxandra, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, Insecte-Premiul I
Romanschi David, 6 ani, GPP nr.24 Oradea, coordonatori: Caciora E., Trif Rodica, Fluturele vesel-Premiul II
Timofte Andrei, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, În grădină-Premiul II
Adam Petra, 5 ani, GPP 37, Oradea, coordinator: Dragoș Mariana, Bună dimineața, soare!-Premiul III
Cociuba Remus, 6 ani, G.P.P. Nr. 30 Oradea, coordonatori: Negrău Lucia, Dume Gabriela, Natura reînvie-Premiul III
Coprone Gwendoline, 6 ani, GPP „Trei Ursuleți”, Oradea, coordonator: Berce Ciprian, Fluturi-Premiul III
Ghiță Marin, 6 ani, GPP nr.24 Oradea, coordonatori: Caciora E., Trif Rodica, Curcubeul cu fluturi-Premiul III
Gomboș Sergiu, GPP nr.42, Oradea, coordonator: Tănase Maria, Poiana cu fluturi-Premiul III
Lipai Sara, 6 ani, GPP 37, Oradea, coordonator: Știac Dana, Câmpul primăvara-Premiul III
Mocan Mihnea, 6 ani, GPP „Trei Ursuleți”, Oradea, coordonator: Berce Ciprian, Furnicuțele-Premiul III
Þirica Timea, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, Stupul-Premiul III
Bila Damaris, 6 ani, GPP „Betel” Oradea, coordonatori: Þicărat Simona, Moga Luminița, Zâna florilor-Mențiune
Boca Horațiu, 6 ani, GPP „Trei Ursuleți”, Oradea, coordonator: Berce Ciprian, Mamaruța-Mențiune
Bundea Maya, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, Mamaruțe-Mențiune
Bunta Bianca, 7 ani, GPP 37 Oradea, coordonator: Torge Elena, Fluturașul-Mențiune
Cioloș Bianca, 6 ani, GPP 31 Oradea, coordonatori: Jișa Livia, Fiț Alina, Fluturaș pe flori-Mențiune
Copos-Dumea Ana, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, Primăvara-Premiul II, În parc-Mențiune
Curtu Lucia, 6 ani, GPP „Trei Ursuleți”, Oradea, coordonator: Berce Ciprian, Prințesa și fluturii-Mențiune
Curț Diana, 5 ani, GPP 37 Oradea, coordonator: Regle Marina, Primăvara a sosit-Mențiune
David Ine Aida, 5 ani, Grădinița Lic.Greco-Catolic Oradea, coordonator: Horgoș Lucica, Copac cu flori și insecte-Mențiune
Dume Rahela, 6 ani Oradea, coordonatori: Negrău Lucia, Dume Gabriela, Tablou de primăvară-Mențiune
Marian Vlad, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, Fluturi în zbor-Mențiune
Mechereș Eliza, GPP „Don Orione” Oradea, coordonator: Ghiulai Alexandra, Fluturașii pe câmpii-Mențiune
Moruzan Roberta, 5 ani, Palatal Copiilor, Baia Mare, Maramureș, coordonator: Chira Victor-Ionuț, Primăvara, pe câmp-Mențiune
Nicola Alessia, 5 ani, GPP nr. 37 Oradea, coordonator: Balogh Camelia, Fluturi și flori-Mențiune
Șipoș Briana, 6 ani, GPP nr.24 Oradea, coordonatori: Bercea Mărioara, Beke Mariana, Fluturi și flori-Mențiune
Tuleu Giulia, 5 ani, GPP nr.37 Oradea, coordonator: Șule Daniela, Dansul bucuriei-Mențiune
Þicărat Sonia, 6 ani, GPP “Betel” Oradea, coordonatori: Creangă Melinda, Negruț I., Fluturi jucăuși-Mențiune
Zlibuț Roxana, GPP nr. 42 Oradea, coordonator: Tănase Maria, Veselie pe câmpie-Mențiune
Elevii din clasele I și a II-a: 20 de premianți
David Isabel, clasa  a II-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Lucaci Mariana, Prietenii florilor-Premiul I
Lazar Isabella Cristina, clasa I, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Bratiș Dorina, Hărnicie și veselie-Premiul I
Csankovszky D., clasa I, Liceul “Don Orione” Oradea, coordonator: prof. Iohana Păscar, Jocul insectelor-Premiul II
Ganea Johana, clasa I, LTP „Betel” Oradea, coordonator: Oros Daniela, Primăvara-Premiul II
Mateaș Alesia, clasa I, LTP „Betel” Oradea, coordonator: Oros Daniela, Fluturi și flori-Premiul II
Varga Amanda, clasa a II-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Lucaci Mariana, În parc cu prietenii-Premiul II
Andor Sofia, clasa I, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Ellenes-Jakabffy Emese, Insectele-primăvara-Premiul III
Cabalaș Ana, clasa II, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Lucaci Mariana, În parcul cu jocuri-Premiul III
Teglaș Alex, clasa II, Liceul Greco-Catolic Oradea, coordonatori: Șipoș Lia, Meze Anamaria-Veselie-Mențiune III
Bordaș Stephanie, clasa I, Șc.”Bălcescu-Petofi” Satu-Mare, coordonator: prof.Vandici Maria, Fluturașul meu-Mențiune
Buboiu Ariana, clasa I, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Szekely-Kiraly Erzsebet, Insectele regale-Mențiune
Gheri Rebeca, clasa I, Liceul “Don Orione” Oradea, coordonator: prof. Iohana Păscar, Dansul fluturașilor și al mămăruțelor-Mențiune
Guthi Cezara, clasa II, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Lucaci Mariana, La școala insectelor-Mențiune
Lakatos Alex, clasa I, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Bratiș Dorina, Dansul fluturilor-Mențiune
Mahu Cristina-Maria, clasa a II-a, Lic.Greco-Catolic, coordonatori: Șipoș Lia, Meze Anamaria, Gâzele și pacea lor-Mențiune
Mureșan Denisa, clasa a II-a, Școala „V.Alecsandri” Baia Mare, Maramureș, coordonator: Man Ioan, Fluturaș-Mențiune
Nagy Iulia, clasa a II-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Lucaci Mariana, Prietenii florilor-Mențiune
Pallagi Krisztian, clasa a II-a, CN „M.Eminescu”Oradea, coordonatori: Ciutan Marioara, Porumb Viorica, Albina și fluturele-Mențiune
Szilagyi Vivien, clasa a II-a, S08 nr.11 Oradea, coordonator: Kor Maria-Magdalena, Peticel-Mențiune
Zemko Aida-Daria, clasa I, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Ellenes-Jakabffy Emese, Floarea și fluturele-Mențiune
Elevii din clasele a III-a și a IV-a: 14 premianți
Chis Andrada, clasa a III-a, LTP „Betel” Oradea, coordonator: Fazecaș Debora, Flori multicolore-Premiul I
Coita Alexandra, clasa a IV-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Vasi Krisztina, Roua dimineții-Premiul I
Vari Elena, clasa a IV-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Vasi Krisztina, Buburaza de mătase între buburuze-Premiul II
Viziteu Andreea, clasa a IV-a, LIT „N.Iorga” Botoșani, coordonator: Șchiopu Olguța, Flori și fluturi-Premiul II
Chircea Cristian, clasa a IV-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Vasi Krisztina, Libelula-Premiul III
Lazau Byanca, clasa a III-a, LTP Betel Oradea, coordonator: Fazecaș Debora, Primaveri cu flori-Premiul III
Trip Ana-Maria, clasa a IV-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Huza Emilia, Cărăbușul-Premiul III
Apostoliu Delia,  clasa a IV-a, LIT „N.Iorga” Botoșani, coordonatori: Simion Daniela, Grunzu Elena, Tărâmul fluturilor-Mențiune
Buciuman Casian, clasa a IV-a, S08 Lucăcești, jud.Maramureș, coordonator: Chira Ana, Primăvara-Mențiune
Cicort Abigail, clasa a III-a, LTP „Betel” Oradea, coordonator: Fazecaș Debora, Flori și fluturi-Mențiune
Drugaș Alin, clasa a IV-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Huza Emilia, O fărâmă de primăvară-Mențiune
Gal David, clasa a III-a, LTP „Betel” Oradea, coordonator: Fazecaș Debora, Bucuria primăverii-Mențiune
Pui Sandra, clasa a IV-a, LIT „N.Iorga” Botoșani, coordonatori: Simion Daniela, Grunzu Elena, Câmpia minunilor-Mențiune
Tradaciuc Amalia, clasa a III-a, LIT „N.Iorga” Botoșani, coordonator: Simion Carmen, Câmp cu fluturi și flori-Mențiune.
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Câștigătorii concursului de educație plastică „Fluturi și flori”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:26 Ora de vară a Europei de Est