Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Câștigătorii concursului de educație plastică „Fluturi și flori”

Proiectul național „De vorbă cu florile... și Insectele” și

Câștigătorii concursului de educație plastică „Fluturi și flori”

După ce s-au cules și s-au împărțit roadele proiectului (cele două auxiliare didactice), echipa de proiect (prof. Maria Adriana Bunea – directorul Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea, prof. Mariana Lucaci – coordonator de proiect, prof. Mariana Rodica Trofin – manager de proiect și înv. Emilia Huza – manager asistent) a premiat marți (19 iunie 2012) participanții la concursul național de educație plastică „Fluturi și flori” - „piatra unghiulară” a aceluiași proiect.

Și cum proiectul, cu cele două piese de greutate, a fost un succes național, și concursul său a adunat sute de lucrări, care în luna mai, au fost jurizate de o comisie formată din: doamna director Maria Adriana Bunea - în calitate de președinte, coordonatorul de proiect Mariana Lucaci – vicepreședinte, managerul de proiect, bibliotecar prof. Mariana Trofin (de la Casa Corpului Didactic Bihor) - în calitate de secretar al comisiei, managerul asistent, dna înv.  Floare Emilia Huza, ca membru al comisiei, precum și doi evaluatori: prof. Doina Tătar și Maria David, distinși profesori ai Liceului de Artă din Oradea.
Din mai, echipa s-a zbătut să găsească sponsori pentru susținerea premiilor concursului, iar marți a fericit câștigătorii înmânâdu-le premiile în sala de sport a școlii, în prezența a numeroși părinți.
În deschiderea manifestării, coordonatorul de proiect, dna prof. Mariana Lucaci a prezentat dimensiunea proiectului și concursului național, felicitând toți participanții și pe cei care i-au susținut din umbră, dascăli și părinți, iar micii  artiști ai liceului ne-au încântat cu un moment artistic adecvat proiectului și momentului. Diplomele care consfințesc truda și talentul elevilor și dascălilor sunt rodul investiției de inspirație, imaginație și „transpirație” din partea managerului Mariana Trofin.
Micile insecte ale dnei prof. Mariana Lucaci ne-au oferit spectacolul din lumea lor reală, de invidiat și de admirat pentru armonia care domnește și bunele rânduieli statornicite. Elevii dnei înv. Emilia Huza ne-au fermecat cu dansul florilor, valsul frumuseții și parfumul lor, iar copiii zglobii ai dnei prof. Krisztina Vasi s-au jucat în parc, așa cum se întâmplă în realitate, dar în limba germană.
În aplauzele care au răsplătit artiștii, au intrat apoi în scenă marii câștigători ai concursului, cărora doamna director, coordonatorul și managerul asistent le-au împărțit diplomele făurite de managerul de proiect și premile oferite de sponsori.
Lista câștigătorilor
o găsiți în continuare (pe ovidan.ro), oferită cu generozitate de managerul de proiect și secretarul comisiei - doamna bibl. prof. Mariana Trofin.
Grupă mică - mijlocie ( 3-4 ani): trei premianți
Ciupe Andra, GPP „Don Orione” Oradea, coordonator: Coniaric Terezia, Premiul I
Varga Valentina Antonia, GPP „Don Orione” Oradea, coordonator: Coniaric Terezia, Premiul II
Avram Rareș,  GPP NR.27, Oradea coordonator: Axinte Nela, Premiul III
Grupă mare – pregătitoare ( 5-6 ani): 33 de premianți
Al Mahmoud Yasser, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, În grădină-Premiul I
Călugăr Carla, 6 ani, GPN nr.16 Oradea, coordonator: Balog Rodica, În curtea grădiniței-Premiul I, Fluturi și flori-Premiul III, Zbor-Premiul I
Mrejea Viviana, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, Eu în grădină-Premiul I
Sturz Ioana, 6 ani, GPP nr.24 Oradea, coordonatori: Caciora E., Trif Rodica, Zâna fluturilor-Premiul I
Tărău Ruxandra, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, Insecte-Premiul I
Romanschi David, 6 ani, GPP nr.24 Oradea, coordonatori: Caciora E., Trif Rodica, Fluturele vesel-Premiul II
Timofte Andrei, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, În grădină-Premiul II
Adam Petra, 5 ani, GPP 37, Oradea, coordinator: Dragoș Mariana, Bună dimineața, soare!-Premiul III
Cociuba Remus, 6 ani, G.P.P. Nr. 30 Oradea, coordonatori: Negrău Lucia, Dume Gabriela, Natura reînvie-Premiul III
Coprone Gwendoline, 6 ani, GPP „Trei Ursuleți”, Oradea, coordonator: Berce Ciprian, Fluturi-Premiul III
Ghiță Marin, 6 ani, GPP nr.24 Oradea, coordonatori: Caciora E., Trif Rodica, Curcubeul cu fluturi-Premiul III
Gomboș Sergiu, GPP nr.42, Oradea, coordonator: Tănase Maria, Poiana cu fluturi-Premiul III
Lipai Sara, 6 ani, GPP 37, Oradea, coordonator: Știac Dana, Câmpul primăvara-Premiul III
Mocan Mihnea, 6 ani, GPP „Trei Ursuleți”, Oradea, coordonator: Berce Ciprian, Furnicuțele-Premiul III
Þirica Timea, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, Stupul-Premiul III
Bila Damaris, 6 ani, GPP „Betel” Oradea, coordonatori: Þicărat Simona, Moga Luminița, Zâna florilor-Mențiune
Boca Horațiu, 6 ani, GPP „Trei Ursuleți”, Oradea, coordonator: Berce Ciprian, Mamaruța-Mențiune
Bundea Maya, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, Mamaruțe-Mențiune
Bunta Bianca, 7 ani, GPP 37 Oradea, coordonator: Torge Elena, Fluturașul-Mențiune
Cioloș Bianca, 6 ani, GPP 31 Oradea, coordonatori: Jișa Livia, Fiț Alina, Fluturaș pe flori-Mențiune
Copos-Dumea Ana, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, Primăvara-Premiul II, În parc-Mențiune
Curtu Lucia, 6 ani, GPP „Trei Ursuleți”, Oradea, coordonator: Berce Ciprian, Prințesa și fluturii-Mențiune
Curț Diana, 5 ani, GPP 37 Oradea, coordonator: Regle Marina, Primăvara a sosit-Mențiune
David Ine Aida, 5 ani, Grădinița Lic.Greco-Catolic Oradea, coordonator: Horgoș Lucica, Copac cu flori și insecte-Mențiune
Dume Rahela, 6 ani Oradea, coordonatori: Negrău Lucia, Dume Gabriela, Tablou de primăvară-Mențiune
Marian Vlad, 6 ani, GPN nr.16, Oradea, coordonator: Balog Rodica, Fluturi în zbor-Mențiune
Mechereș Eliza, GPP „Don Orione” Oradea, coordonator: Ghiulai Alexandra, Fluturașii pe câmpii-Mențiune
Moruzan Roberta, 5 ani, Palatal Copiilor, Baia Mare, Maramureș, coordonator: Chira Victor-Ionuț, Primăvara, pe câmp-Mențiune
Nicola Alessia, 5 ani, GPP nr. 37 Oradea, coordonator: Balogh Camelia, Fluturi și flori-Mențiune
Șipoș Briana, 6 ani, GPP nr.24 Oradea, coordonatori: Bercea Mărioara, Beke Mariana, Fluturi și flori-Mențiune
Tuleu Giulia, 5 ani, GPP nr.37 Oradea, coordonator: Șule Daniela, Dansul bucuriei-Mențiune
Þicărat Sonia, 6 ani, GPP “Betel” Oradea, coordonatori: Creangă Melinda, Negruț I., Fluturi jucăuși-Mențiune
Zlibuț Roxana, GPP nr. 42 Oradea, coordonator: Tănase Maria, Veselie pe câmpie-Mențiune
Elevii din clasele I și a II-a: 20 de premianți
David Isabel, clasa  a II-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Lucaci Mariana, Prietenii florilor-Premiul I
Lazar Isabella Cristina, clasa I, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Bratiș Dorina, Hărnicie și veselie-Premiul I
Csankovszky D., clasa I, Liceul “Don Orione” Oradea, coordonator: prof. Iohana Păscar, Jocul insectelor-Premiul II
Ganea Johana, clasa I, LTP „Betel” Oradea, coordonator: Oros Daniela, Primăvara-Premiul II
Mateaș Alesia, clasa I, LTP „Betel” Oradea, coordonator: Oros Daniela, Fluturi și flori-Premiul II
Varga Amanda, clasa a II-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Lucaci Mariana, În parc cu prietenii-Premiul II
Andor Sofia, clasa I, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Ellenes-Jakabffy Emese, Insectele-primăvara-Premiul III
Cabalaș Ana, clasa II, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Lucaci Mariana, În parcul cu jocuri-Premiul III
Teglaș Alex, clasa II, Liceul Greco-Catolic Oradea, coordonatori: Șipoș Lia, Meze Anamaria-Veselie-Mențiune III
Bordaș Stephanie, clasa I, Șc.”Bălcescu-Petofi” Satu-Mare, coordonator: prof.Vandici Maria, Fluturașul meu-Mențiune
Buboiu Ariana, clasa I, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Szekely-Kiraly Erzsebet, Insectele regale-Mențiune
Gheri Rebeca, clasa I, Liceul “Don Orione” Oradea, coordonator: prof. Iohana Păscar, Dansul fluturașilor și al mămăruțelor-Mențiune
Guthi Cezara, clasa II, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Lucaci Mariana, La școala insectelor-Mențiune
Lakatos Alex, clasa I, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Bratiș Dorina, Dansul fluturilor-Mențiune
Mahu Cristina-Maria, clasa a II-a, Lic.Greco-Catolic, coordonatori: Șipoș Lia, Meze Anamaria, Gâzele și pacea lor-Mențiune
Mureșan Denisa, clasa a II-a, Școala „V.Alecsandri” Baia Mare, Maramureș, coordonator: Man Ioan, Fluturaș-Mențiune
Nagy Iulia, clasa a II-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Lucaci Mariana, Prietenii florilor-Mențiune
Pallagi Krisztian, clasa a II-a, CN „M.Eminescu”Oradea, coordonatori: Ciutan Marioara, Porumb Viorica, Albina și fluturele-Mențiune
Szilagyi Vivien, clasa a II-a, S08 nr.11 Oradea, coordonator: Kor Maria-Magdalena, Peticel-Mențiune
Zemko Aida-Daria, clasa I, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Ellenes-Jakabffy Emese, Floarea și fluturele-Mențiune
Elevii din clasele a III-a și a IV-a: 14 premianți
Chis Andrada, clasa a III-a, LTP „Betel” Oradea, coordonator: Fazecaș Debora, Flori multicolore-Premiul I
Coita Alexandra, clasa a IV-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Vasi Krisztina, Roua dimineții-Premiul I
Vari Elena, clasa a IV-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Vasi Krisztina, Buburaza de mătase între buburuze-Premiul II
Viziteu Andreea, clasa a IV-a, LIT „N.Iorga” Botoșani, coordonator: Șchiopu Olguța, Flori și fluturi-Premiul II
Chircea Cristian, clasa a IV-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Vasi Krisztina, Libelula-Premiul III
Lazau Byanca, clasa a III-a, LTP Betel Oradea, coordonator: Fazecaș Debora, Primaveri cu flori-Premiul III
Trip Ana-Maria, clasa a IV-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Huza Emilia, Cărăbușul-Premiul III
Apostoliu Delia,  clasa a IV-a, LIT „N.Iorga” Botoșani, coordonatori: Simion Daniela, Grunzu Elena, Tărâmul fluturilor-Mențiune
Buciuman Casian, clasa a IV-a, S08 Lucăcești, jud.Maramureș, coordonator: Chira Ana, Primăvara-Mențiune
Cicort Abigail, clasa a III-a, LTP „Betel” Oradea, coordonator: Fazecaș Debora, Flori și fluturi-Mențiune
Drugaș Alin, clasa a IV-a, LTG „F.Schiller” Oradea, coordonator: Huza Emilia, O fărâmă de primăvară-Mențiune
Gal David, clasa a III-a, LTP „Betel” Oradea, coordonator: Fazecaș Debora, Bucuria primăverii-Mențiune
Pui Sandra, clasa a IV-a, LIT „N.Iorga” Botoșani, coordonatori: Simion Daniela, Grunzu Elena, Câmpia minunilor-Mențiune
Tradaciuc Amalia, clasa a III-a, LIT „N.Iorga” Botoșani, coordonator: Simion Carmen, Câmp cu fluturi și flori-Mențiune.
(Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (101 poze), accesați Galeria foto: Câștigătorii concursului de educație plastică „Fluturi și flori”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:15:15 Ora standard a Europei de Est