Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Două lacrimi pentru despărțire...

Serenadă la Drăgești

Două lacrimi pentru despărțire...

„Două lacrimi pentru despărțire,/ Se preling din ochii noștri acum/ Două lacrimi pline de durere/ Pentru noi și dumneavoastră acum”.

Veniți domnilor profesori să vedeți cum ne bucurăm, cum râdem, cum plângem, cum plecăm din școala noastră, din școala copilăriei noastre, însoțiți de lacrimile părinților, de sfaturile dumneavoastră și de zâmbetele strengărești ale colegilor mai mici. Plecăm. Da. Astăzi vaporul nostru va ridica ancora pentru totdeauna, navigând spre alte zări albastre pe care le dorim cât mai senine și pline de soare. Mult noroc, dragi colegi! Rămas bun, școală dragă și iubiți profesori.
 Sunt câteva din mesajele transmise de absolvenții clasei a VIII-a de la Școala din Drăgești, joi, 14 iunie 2012, în ultima zi petrecută în școala atât de dragă inimii lor. La ora 10,30, timpul parcă a stat în loc preț de câteva ceasuri, făcându-ne să spunem: „Clipă, rămâi, ești atât de frumoasa!"
La ultima oră de dirigenție, absolvenții au intrat în clasa lor pe acordurile Gaudeamusului, în aplauzele părinților și ale profesorilor. Au răspuns prezent la citirea catalogului pentru ultima dată în această școală, și au emoționat până la lacrimi asistența prin cântece și cuvinte alese, născute din sufletele lor candide de copii. Pentru prima dată, elevii au premiat profesorii cu câte o diplomă de amintire, oferită fiecăruia. Cântecele dedicate materiilor școlare au înveselit asistența: „Că franceza e ușoară, ca și pietrele de moară; dira în clasă când intra, eram muți ca lebăda; cu articol partitiv, eram chei pe portativ”... sau „Drumurile noastre toate duc spre orele de mate, drumurile și durerea, adunarea și scăderea”. Sfioși, au pășit în clasele celor mici pe acordurile bătrânului „cobzar”, iar mai apoi mândri și eleganți, au înmânat „cheia succesului”, intonând imnul absolvenților „Noi, cavaleri ai școlii”. Serenada profesorilor ne-a emoționat până la lacrimi „O serenadă vă cântăm noi împreună, acelora ce drum în viață ne-ați deschis.....”, iar cuvintele domnului director, prof. Bara Gavril, și ale doamnei diriginte, Goman Adina, ne-au trezit la realitate, făcându-ne să ne dăm seama că urmează o etapă importantă a vieții noastre pe care sperăm s-o parcurgem fără greșeală.
„Afară suflă vântul trist până rupe trandafirii/ În clasă plâng colegii acum, că-i ora despărțirii”.
La revedere, școala mea, la revedere domnilor profesori, niciodată nu va mai fi la fel, chiar dacă promitem că vă vom vizita. Păstrați-ne în inimile Dvs. cât pentru o eternitate! 
A fost frumos, înălțător și emoționant!
prof. Adina Goman – dirigintele clasei
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Două lacrimi pentru despărțire...

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:45 Ora de vară a Europei de Est