Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Și la Hidișelu de Sus s-a cântat Gaudeamus

Plini de optimism și încredere

Și la Hidișelu de Sus s-a cântat Gaudeamus

Cine nu zâmbește nostalgic când aude frumoasele versuri cântate de ai noștri absolvenți? Pe mulți dintre noi aceste versuri ne poartă într-o călătorie în timp, pe vremea când, asemeni absolvenților de azi, eram și noi elevi, dornici să întoarcem o nouă filă în viața noastră…

ne bucurăm, așadar, cât încă suntem tineri”….
Pe vremea când cântam imnul absolvenților, tinerețea noastră era poate ultimul lucru la care ne gândeam…viața clocotea în noi și eram cu toții nerăbdători să pornim în această aventură numită VIAÞĂ!
Mă uit cu drag la copiii din jurul meu, care acum pun deoparte ghiozdanul de elevi de gimnaziu și vor fi pregătiți să înceapă o nouă viața… Atâtea vise și atâtea speranțe!  Ca părinți, încercăm să ne pregătim copiii pentru clipa când nu vom mai fi lângă ei, zi de zi și pas cu pas, să-i îndrumăm și să-i sfătuim, pentru momentele când, puși în fața unor decizii, vor ști să o aleagă pe cea bună. Și chiar dacă ei nu sosesc pe lume însoțiți de un manual, după multe sfaturi, experiențe, reușite și eșecuri mai mari sau mai mici, reușim să descifrăm „meseria” de părinte, poate cea mai grea, dar cea care ne aduce si cele mai mari satisfacții. Îi privim și parcă totuși nu ne vine-a crede: drumul de la grădiniță până la școala primară, și-apoi la gimnaziu ni se pare așa de scurt… Când au trecut anii?
Trăim într-o lume în care sistemul de valori e adesea greșit înțeles; societatea noastră admiră doar învingătorii și, de multe ori succesul definit de standardele societății se măsoară doar prin bunurile materiale adunate… Îmi place să cred că noi, ca profesori, am reușit să le insuflăm copiilor noștri dorința de a trăi într-o lume mai bună, dorința de a trăi frumos și de a face lucruri bune, de a merge mereu înainte, de a trece peste greutăți și de a învăța ceva nou în fiecare zi! Există atâtea tentații de care sunt înconjurați și sper ca, atunci când vor fi ispitiți de ele, să-și aducă aminte de noi și de povețele primite… Sper și eu, ca orice dascăl, că alături de noi au învățat să fie responsabili și, dacă în viitor vor face o greșeală (sau mai multe!), să aibă curajul să o recunoască, să o transforme într-o experiență de viață și să învețe o lecție care, pe viitor să-i ajute să recunoască pericolul și să-l evite. Se spune că  învățăm din greșeli și știm cu toții că atât timp cât trăim, învățăm…prin analogie, greșim atât timp cât trăim. E luxul și șansa care ne-o dă viața; chiar dacă greșim, mâine e o nouă zi și avem șansa unui nou început, șansa să îndreptăm un rău, să regretăm sincer o greșeală intenționată sau mai puțin intenționată și să spunem „îmi pare rău”…
Sunt atâtea lucruri care, chiar dacă le-am spus elevilor noștri, acum, iată, absolvenți, încă am mai vrea să le spunem…și mă întreb: oare suntem vreodată într-adevăr pregătiți să-i lăsăm să plece, să fie independenți? Vrem sau nu vrem, timpul își deapănă firul și noi ne trezim cu gândul la trecut, plutind printre amintiri.
Le doresc dragilor noștri absolvenți să aibă curajul de a-și urma chemarea inimii, de a merge mereu înainte, fără ezitări, plini de optimism și încredere, de a înfrunta orice obstacol zâmbind, de a învăța din greșeli, de a fi prieteni buni și adevărați, de a-și apăra idealurile și visele și, atunci când viața e prea complicată, să-și amintească de noi, dascălii lor, de dragostea ce le-o purtăm și de faptul că oricât de mari ar fi, în ochii noștri ei rămân mereu copii. (prof. Camelia Bocor – directorul școlii)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:31 Ora de vară a Europei de Est