Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Și la Hidișelu de Sus s-a cântat Gaudeamus

Plini de optimism și încredere

Și la Hidișelu de Sus s-a cântat Gaudeamus

Cine nu zâmbește nostalgic când aude frumoasele versuri cântate de ai noștri absolvenți? Pe mulți dintre noi aceste versuri ne poartă într-o călătorie în timp, pe vremea când, asemeni absolvenților de azi, eram și noi elevi, dornici să întoarcem o nouă filă în viața noastră…

ne bucurăm, așadar, cât încă suntem tineri”….
Pe vremea când cântam imnul absolvenților, tinerețea noastră era poate ultimul lucru la care ne gândeam…viața clocotea în noi și eram cu toții nerăbdători să pornim în această aventură numită VIAÞĂ!
Mă uit cu drag la copiii din jurul meu, care acum pun deoparte ghiozdanul de elevi de gimnaziu și vor fi pregătiți să înceapă o nouă viața… Atâtea vise și atâtea speranțe!  Ca părinți, încercăm să ne pregătim copiii pentru clipa când nu vom mai fi lângă ei, zi de zi și pas cu pas, să-i îndrumăm și să-i sfătuim, pentru momentele când, puși în fața unor decizii, vor ști să o aleagă pe cea bună. Și chiar dacă ei nu sosesc pe lume însoțiți de un manual, după multe sfaturi, experiențe, reușite și eșecuri mai mari sau mai mici, reușim să descifrăm „meseria” de părinte, poate cea mai grea, dar cea care ne aduce si cele mai mari satisfacții. Îi privim și parcă totuși nu ne vine-a crede: drumul de la grădiniță până la școala primară, și-apoi la gimnaziu ni se pare așa de scurt… Când au trecut anii?
Trăim într-o lume în care sistemul de valori e adesea greșit înțeles; societatea noastră admiră doar învingătorii și, de multe ori succesul definit de standardele societății se măsoară doar prin bunurile materiale adunate… Îmi place să cred că noi, ca profesori, am reușit să le insuflăm copiilor noștri dorința de a trăi într-o lume mai bună, dorința de a trăi frumos și de a face lucruri bune, de a merge mereu înainte, de a trece peste greutăți și de a învăța ceva nou în fiecare zi! Există atâtea tentații de care sunt înconjurați și sper ca, atunci când vor fi ispitiți de ele, să-și aducă aminte de noi și de povețele primite… Sper și eu, ca orice dascăl, că alături de noi au învățat să fie responsabili și, dacă în viitor vor face o greșeală (sau mai multe!), să aibă curajul să o recunoască, să o transforme într-o experiență de viață și să învețe o lecție care, pe viitor să-i ajute să recunoască pericolul și să-l evite. Se spune că  învățăm din greșeli și știm cu toții că atât timp cât trăim, învățăm…prin analogie, greșim atât timp cât trăim. E luxul și șansa care ne-o dă viața; chiar dacă greșim, mâine e o nouă zi și avem șansa unui nou început, șansa să îndreptăm un rău, să regretăm sincer o greșeală intenționată sau mai puțin intenționată și să spunem „îmi pare rău”…
Sunt atâtea lucruri care, chiar dacă le-am spus elevilor noștri, acum, iată, absolvenți, încă am mai vrea să le spunem…și mă întreb: oare suntem vreodată într-adevăr pregătiți să-i lăsăm să plece, să fie independenți? Vrem sau nu vrem, timpul își deapănă firul și noi ne trezim cu gândul la trecut, plutind printre amintiri.
Le doresc dragilor noștri absolvenți să aibă curajul de a-și urma chemarea inimii, de a merge mereu înainte, fără ezitări, plini de optimism și încredere, de a înfrunta orice obstacol zâmbind, de a învăța din greșeli, de a fi prieteni buni și adevărați, de a-și apăra idealurile și visele și, atunci când viața e prea complicată, să-și amintească de noi, dascălii lor, de dragostea ce le-o purtăm și de faptul că oricât de mari ar fi, în ochii noștri ei rămân mereu copii. (prof. Camelia Bocor – directorul școlii)

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:13:59 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...