Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A apărut nr. 76 al revistei „OviDan”

Semnal

A apărut nr. 76 al revistei „OviDan”

Ediția conține știri și fotoreportaje din școli, de la diferite evenimente din municipiu și județ.
Numărul se deschide cu Conferința „Nostalgia imperială a Europei moderne”, susținută în Aula Magna a Universității din Oradea de fostul premier al României, prof. univ. dr. Mihai Răzvan Ungureanu.

În pagina 2 (de Administrație locală), două știri furnizate de colegii de la Biroul de presă al Primăriei Oradea. Spitalul Județean are cel mai performant  computer tomograf din Bihor și Ziua Mediului sărbătorită la Primăria Oradea. Joi, la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca a avut loc cea de-a doua ediție a Simpozionului Național „Să ocrotim pădurea și mediul înconjurător”. În pagina „Alma Mater”, despre Conferința internațională Jean Monnet „Dimnesiuni ale securității la frontiera estică a Uniunii Europene” și continuarea conferinței „Nostalgia imperială a Europei moderne”. În pagina „Noutăți” despre cursurile gratuite de limba română și de orientare socio-culturală susținute pentru cetățenii străini. Cea de-a doua știre ne anunță că la Tinca s-a născut Parcul „Promenada”. Urmează două pagini de târg de carte, organizat de Asociația „Pro Bambini”. La mijlocul revistei am rezervat două pagini Zilei Școlii nr. 11 din Oradea. În pagina „Performanță” am consemnat două performanțe obținute de gojdista Teodora Șimon – locul al II-lea la Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească, desfășurată la Baia Mare, respectiv dansatorii de la „Exclusive” Oradea care au urcat pe podiumul național de la Constanța. „Prietenia este o comoară a vieții” susțin elevii și dascălii de la școlile din Hidișelu de Sus și Drăgești, care au pus de o excursie la casele memoriale ale lui Goga, Rebreanu și Coșbuc. Feeling Dance Studio (Cristi Jurcuț) a găzduit vineri un festival de dans modern și de societate penru preșcolari, dedicat lui Vlăduț și organizat în parteneriat cu Grădinița nr. 41 – „Piticot”. „Mișcarea este izvor de sănătate” ne scrie prof. Simona Muțiu de la Școala din Buntești, iar eminescienii doamnelor profesor Viorica Porumb și Maria Ciutan susțin că „Înotul ne face mai sănătoși”. În rubrica săptămânală, avem versurile cântecului „Iisus ne cheamă jalnic”. De la Tilecuș, dna prof. Cornelia Popuș ne relatează despre cinstea pe care au dat-o elevii și dascălii Școlii din Tilecuș eroilor din localitate, căzuți în cele două războaie mondiale. De 1 Iunie, la C.S.E.I.S. s-a sărbătorit copilăria, împreună cu partenerii S.N.A.C. De 1 Iunie, copiii de la Grădinița nr. 55 l-au avut alături pe Mickey Mouse, iar Grădinița nr. 36 – „Luceafărul” s-a declarat „Grădiniță verde pentru o zi”. În pagina Promovarea imaginii, alături de oferta Casei Tineretului (pentru party, majorate, onomastici și banchete școlare), găsim echipa de școlari grozavi ai clasei I B Step by step de la Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” care au făcut o excursie tematică la herghelie și la lacul cu nuferi, iar miercuri au exploarat Universul, de la Pământ la Soare, descoperind tranzitul planetei Venus, alături de doamna profesor Nicoleta Pazmany, de la Astroclub „Meridian 0”.
Acestea au fost subiectele care au încăput în cele 16 pagini ale revistei „OviDan” nr. 76, care a apărut marți, 12 iunie. (Ovidiu Dan)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:50:13 Ora standard a Europei de Est