Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română/maternă

Bacalaureatul

Probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română/maternă

Miercuri, 13 iunie 2012, s-a încheiat proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română (proba A) din cadrul primei sesiuni a examenului național de bacalaureat 2012.

Potrivit datelor furnizate de inspectoratele școlare județene până la ora 16.00, numărul elevilor prezenți a fost de 17.548. Dintre aceștia, doi candidați au fost eliminați din cauza unor tentative de fraudă penalizate ca atare de regulamentele în vigoare. Astfel, într-un centru de examinare din județul Neamț un elev a încercat să folosească telefonul mobil, în timp ce un alt elev (județul Călărași) a recurs la mijloace auxiliare interzise de metodologia examenului de bacalaureat. În total, în cele trei zile ale acestei probe au fost eliminați 16 elevi.
Tot astăzi, a început și evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B): 13-15 iunie. Pentru susținerea acestei probe au fost prezenți 4.492 candidați, toți finalizând examinarea fără incidente (0 eliminați). Biroul de presă
 
Bacalaureatul în județul Bihor
Un caz special la Oradea
În județul Bihor, comisia județeană de bacalaureat este formată din inspectorul școlar general, prof. Dumitru Daniel Negrean, în calitate de președinte, profesor Ilie Crăciun – inspector școlar de specialitate, în calitate de vicepreședinte, doi secretari: Horea Abrudan și Ismet Omer – inspectori școlari, precum și cinci membri, între care informaticianul Cristian Iuhas, responsabil cu activitatea de comunicare virtuală.
Miercuri, aveam să aflăm de la vicepreședintele comisiei județene, dl prof. Ilie Crăciun (dl președinte era plecat la București) că în Oradea avem un caz special: din motive medicale, un elev de la Gr. Șc. Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” susține probele de bacalaureat la domiciliu.
La actuala ediție a Bacalaureatului, la nivelul județului, s-au înscris 5.772 de candidați; pentru proba de competențe la limba și literatura română, proba A, 3.574; pentru proba B (competențe la limba maternă): 736 la limba și literatura maghiară, 13 la limba și literatura germană, 27 la limba și literatura germană; pentru proba C (competențe la limbile moderne): 4.760 la limba engleză, 393 la limba franceză, 70 la limba germană, 16 la spaniolă, 4 la limba italiană și un candidat la limba ebraică. La proba D, de competențe digitale s-au înscris, potrivit datelor furnizate de dl vicepreședinte, inspector Ilie Crăciun, 4.969 de candidați.
La nivelul județului Bihor, bacalaureatul se desfășoară în 47 de centre de examen (pentru competențe), 20 de centre de evaluare și două subcomisii (la Tinca și Săcuieni) în cazul probelor scrise; în Oradea, pentru competențe funcționează 29 de centre, iar pentru scris 11 centre.
„Activitatea este monitorizată de către un reprezentant al M.E.C.T.S., inspectori școlari și directori de unități de învățământ. Noutatea este că și în centrele de examen pentru competențe au fost montate camere video”, ne-a declarat vicepreședintele comisiei județene, dl prof. insp. Ilie Crăciun.
În Bihor nu am avut cazuri de fraudă
Pentru a lua pulsul examenului de maturitate, am trecut pe la trei centre de examen, unde am stat de vorbă cu președinții centrelor, respectiv directorii colegiilor (prof. Dorel Șaitoș, la C.T. „Traian Vuia”, prof. dr. Ruben Filimon, la C.T. „Mihai Viteazul” și doamna prof. Maria Onița la C.N. „Mihai Eminescu”).
„Anul acesta avem înscriși pentru susținerea examenului de bacalaureat 491 de candidați, din care 160 de restanțieri; în acest sens au fost constituite patru comisii cu opt profesori de specialitate, la română, de exemplu, iar la limba maghiară, doar o comisie pentru cei 40 de candidați”, ne-a spus dl director Dorel Șaitoș.
La Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” s-au înscris pentru proba de competențe la limba română 264; au susținut proba 263, unul nu s-a prezentat (262 la zi și un restanțier); la limba maghiară s-au înscris 36 de candidați, după cum am aflat de la directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon.
„Dorința mea este de a nu se răsturna valorile”
„Candidații trebuie să dovedească faptul că bacalaureatul este un examen de absolvire, de evaluare a cunoștințelor  achiziționate în patru ani de liceu și 12 ani de școală, și dorința mea este de a nu se răsturna valorile, să se păstreze ierarhia valorilor din anii de școală.
La limba și literatura română, subiectele li s-au părut potrivite ca și nivel de dificultate. Rezultatele sunt foarte bune. La nivelul centrului nostru, comisiile sunt formate din profesorii: Veronica Marton, Petronela Moldovan, Ramona Tătar, Roxana Vac, Patricia Bodea și Sorina Duică, pentru limba și literatura română, respectiv Agoston Emese și Somarjai Eniko la limba maghiară. Am fost monitorizați de doamna director Simona Martin, directorul Colegiului Național „Iosif Vulcan”, în calitate de delegat din partea comisiei județene”, ne-a declarat directorul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, dna profesor Maria Onița.  
La C.N. „Mihai Eminescu”, proba de competențe la limba și literatura română a fost susținută de 287 de candidați (toți la zi), iar la limba maghiară s-au înscris 80 de candidați.
Pentru probele scrise sunt 400 de candidați înscriși, 287 de la C.N. „Mihai Eminescu”, iar restul de la Liceul de Artă. (Ovidiu Dan)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:17:35 Ora standard a Europei de Est