Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Gojdista Teodora Șimon, eleva dnei prof. Corina Păcurar, locul al II-lea

La Olimpiada internațională de limbă, literatură și spiritualitate românească, de la Baia Mare

Gojdista Teodora Șimon, eleva dnei prof. Corina Păcurar, locul al II-lea

Ca să ajungă la etapa internațională a celei de-a doua ediții a Olimpiadei de limbă, literatură și spiritualitate românească, de la Baia Mare, Teodora Șimon, din clasa a VIII-a A, de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, a câștigat etapa județeană de la Oradea, în 24 martie și etapa națională, de la Câmpulung Moldovenesc, în 18 - 20 mai.

Etapa intenațională s-a desfășurat în perioada 25 -28 mai la Baia Mare, reunind olimpici din România, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova și Serbia, peste 100 de concurenți, din clasele VII-XII, după cum ne-a povestit Teodora. La Baia Mare, Teodora a fost însoțită de dna profesor Dorina Popa, de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”. Teo a concurat la clasele VII-VIII, fiind singura concurentă din Bihor; la clasele IX – X, respectiv XI – XII nu am avut reprezentanți. La fiecare set de clase, România a fost reprezentată de câte șase concurenți. Concursul a constat din două probe (orală și scrisă). Pentru proba orală, în prealabil, s-a făcut o excursie tematică de o zi în Maramureșul istoric (cu vizitarea cimitirului de la Săpânța, Mănăstirea Bârsana și Memorialul durerii). „Mi s-a părut inedită această probă, de a povesti după o documentare pe teren. La această comunicare-dialog am obținut 117 puncte din 120. La scris am primit 3 ore pentru elaborarea a patru eseuri pe baza unui text literar (două) și nonliterar (tot două), pe o temă de creație, o compunere, cu opinie argumentată, corelată cu textul, precum și un citat de comentat...”
Verdictul? Locul al II-lea pentru eleva dnei profesor Corina Păcurar.
„Îmi place să citesc și mă bucur când mă regăsesc în lecturile citite”
Teo povestește foarte frumos despre „aventura” și izbânda sa de la internaționale, unde a avut parte de o experiență unică, ce a marcat-o prin tot felul de coincidențe fericite și prietenii pe care le consideră un real câștig.
„Cea de-a II-a treaptă a podiumului internațional am împărțit-o cu Andreea Călin, din Slobozia (Ialomița), colega de cameră. Pe prima treaptă a urcat o fetiță din Cluj – Napoca (Andreescu), cu maximum de puncte la ambele probe. Ea scrie poezii. A publicat deja un volum...”
Pe Teo a încântat-o acea excursie de o zi, dar și celelalte ieșiri, la Muzeul Satului și la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”. A legat prietenii (cu Andreea din Slobozia și cu Elena din Târgu Jiu - Gorj, premiul I la clasa a X-a, care i-a promis să vină la Oradea, în cadrul unui schimb de experiență). Coincidența face ca Teodora să aibă bunici la Baia Mare. Aflând că o să vină să o viziteze, bunica Gina a așteptat-o cu prăjitura preferată: plăcintă cu caise. Teo are darul povestirii, care este alimentat de lecturile pe care le citește nu din obligație, ci din pasiune. „Îmi place să citesc și mă bucur când mă regăsesc în lecturile citite”...
Cu toate acestea, Teo va urma, după spusele ei, un profil real, mate-info biling engleză. În familie e înconjurată numai de medici, dar nu vrea medicină! Vrea matematică și informatică. Aceasta este vrerea ei! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:Gojdista Teodora Șimon, eleva dnei prof. Corina Păcurar, locul al II-lea.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:11:48 Ora standard a Europei de Est