Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

La Balul bobocilor de la Științe Economice

Alex a fost total, vineri seara,

La Balul bobocilor de la Științe Economice

Vineri (14 decembrie 2007), la Balul bobocilor de la Științe Economice, Alex a fost total! Cuceritor, cum îl știu toți, și îl iubesc. El, Șarpele, și ceilalți dansatori au pus fetele pe jar, iar după recital nu a mai scăpat de fani, care i-au cerut autografe și poze la minut, pe celulare și nu numai. La „ședința foto”, alături de Alex, s-a pozat cel puțin jumătate din cei prezenți în sală, fete și băieți, deopotrivă.

 Între povești, realitate și desene animate
Dincolo de prestația excelentă a lui Alex și a dansatorilor săi, regalul economiștilor se datorează celor 12 boboci (Alexandra Apăteanu-Daniel Chișe, Alina Florina Popovici-Marius Ambro,Cornelia Costin-Anatol Cojocari, Diana Lascu-Mircea Onaca, Nagy Alexandra-Andrei Ungur, Alexandra Pintican-Marius Iova), organizatorilor și artiștilor, o echipă forte, reprezentată la microfon de doi moderatori simpatici: Monica Luncan (o operă brâncușiană) și Ciprian Ventel (un viteaz cu mănuși de catifea).
Sărbătoarea bobocilor a stat sub semnul ineditului. Inventivi și spontani, practici și economi, organizatorii au depășit orice tipare și bariere dând un nou suflu întrecerii, de la prezentarea neconvențională a protagoniștilor la ultima probă. Întrebările hazlii nu au cerut neapărat răspunsuri pe măsură, pentru că au existat destule sclipiri ale materiei cenușii. Probele practice i-au solicitat serios pe concurenți, fără însă a le cere mușchi și forță. A căuta pe sub mese și a umfla un balon, a curăța cartofi sau a identifica niște produse după arome nu a fost un cap de pod sau o piatră de hotar, dar a fost altceva decât se practică în mod obișnuit la asemenea reuniuni. Iar scenetele prezentând secvențe din povești, realitate și desene animate (de la Albă ca Zăpada, Aladin și Jasmine, la Cleopatra și Ghiță…ori J. Bravo) au dat culoare și un final fericit, cu satisfacții generale, atât pe scenă, cât și în sală.
Merite, noroc și loterie!  
Orice concurs este o forță a împrejurărilor în care rezultatele sunt dictate nu neapărat de valoare, cât de hazard și foarte mulți factori, juriul fiind prins la mijloc. Dacă unii se situează la un moment dat cu o treaptă mai sus, aceasta nu trebuie să fie un motiv de epatare. Așa a fost să fie, iar îmbrățișările sincere, reciproce, fără remușcări și invidie sau ură, sunt cele care contează cel mai mult. Caracterul se dezvăluie și în asemenea situații, în care trebuie să acceptăm și ceea ce nu ne convine.
Vineri seara, jurații au decis astfel: Diana și Mircea – locul III, Alina și Marius (A) – locul II, iar Nagy Alexandra și Andei Ungur – Miss și Mister boboc. La fel de bine, în locul lor, puteau fi ceilalți șase, care au obținut mențiuni. Fără supărare! Doar a fost un simplu bal, nu-i așa!   Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Balul bobocilor de la Științe Economice.
 

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:39:22 Ora standard a Europei de Est