Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dimensiuni ale securității la frontiera estică a Uniunii Europene

Conferința internațională Jean Monnet

Dimensiuni ale securității la frontiera estică a Uniunii Europene

Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene al Universității din Oradea organizează, în perioada 5-6 iunie 2012, conferința internațională cu tema “Dimensiuni ale securității la frontiera estică a Uniunii Europene”.

Evenimentul se înscrie în cadrul activităților unui proiect Jean Monnet finanțat de Uniunea Europeană, având ca obiectiv principal dezvoltarea cercetării științifice și a programelor didactice dedicate relaționării studiilor integrării europene cu investigațiile actuale asupra studiilor de securitate și relațiilor internaționale.
Lucrările conferinței se vor desfășura marți, 5 iunie 2012, începând cu ora 10, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea. Pentru miercuri, 6 iunie 2012, comunicările și dezbaterile vor avea loc în Campus 2, Pavilion V, Sala V004, începând cu ora 9.
Particularitatea evenimentului constă în abordarea interdicisplinară a diferitelor dimensiuni ale securității, evidențiate prin diversitatea de expertiză a participanților (diplomați, profesori și cercetători universitari, ofițeri de armată și poliție, procurori, specialiști în studii de securitate, relații internaționale și studii europene). Dimensiunea internațională este dată de prezența unor specialiști din Ungaria, Polonia, Ucraina și Republica Moldova, ale căror comunicări vor insista asupra interdependențelor transnaționale de securitate la frontiera estică a UE.
Abordarea propusă de organizatori deschide noi direcții de cercetare asupra implicațiilor de securitate la frontiera estică a UE și NATO, având în vedere că tipologia riscurilor și amenințărilor nu se asociază doar dimensiunilor militare. În această perspectivă, tematica abordată va cuprinde comunicări și dezbateri asupra unor subiecte legate de: perspectivele istorice ale dinamicilor regionale de securitate; aspecte culturale și identitare ale percepției securității; geopolitică regională; contribuții politice și militare ale UE și NATO; criminalitate transfrontalieră și securitatea frontierei; managementul riscurilor neconvenționale; metodologii de cercetare și predare a temelor legate de securitatea frontierei, etc.
Un aspect inedit al conferinței este dat de asocierea Centrului de Excelență NATO din Oradea în calitate de partener al evenimentului și configurează oportunități de colaborare între mediul universitar și proiectele NATO. Astfel, din partea Centrului de Excelență NATO va participa directorul acestuia, precum și personal al Centrului, care vor susține comunicări în cadrul conferinței. Prezența acestora prefigurează dezvoltarea relațiilor civil-militare pe segmentul cercetărilor legate de diferitele dimensiuni ale securității și deschid perspective pentru proiecte și activități comune.
Participarea specialiștilor din România este asigurată de prezența unor cercetători și cadre didactice din centrele universitare Cluj-Napoca (Universitatea Babeș-Bolyai) și București (Școala Națională de Științe  Politice și Administrative) și încadrarea unor centre și asociații profesionale de specialitate în rândul partenerilor: Asociația Română de Relații Internaționale și Studii Europene, Centrul „Altiero Spinelli” de Studiere a Organizării Europene și Clubul Academic de Studii Europene.
În cadrul evenimentului, și-au anunțat participarea profesori din cadrul Școlii de Agenți de Poliție de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea, ofițeri de poliție de frontieră și procurori, care vor fundamenta relevanța și importanța dezbaterilor legate de securitatea frontierei, prin prisma experienței României în calitate de membru al UE și a opțiunii de integrare în Spațiul Schengen. Dorin DOLGHI
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dimensiuni ale securității la frontiera estică a Uniunii Europene.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:08 Ora de vară a Europei de Est