Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

A apărut nr. 74 al revistei „OviDan”

Semnal

A apărut nr. 74 al revistei „OviDan”

Constat că timpul zboară și nu are rost să alerg după el ca după niște fluturi. Iarăși vin târziu la întâlnire. De fapt, aceste prezentări țin loc mai mult de arhivă decât de o posibilă invitație, altfel m-aș strădui să le fac la vreme, măcar dintr-un interes comercial!

Numărul 74 se deschide cu inaugurarea clădirilor renovate de la Eco Școala „Avram Iancu”, iar doamna viceprimar Cherecheș Florica, metaforic vorbind, ne deschide ochii să vedem realitatea - prințesa care s-a născut din cenușăreasă.
În pagina 2, așa după cum ne-am (și v-am) obișnuit venim cu știri furnizate de colegii de la Biroul de presă al Primăriei Oradea. Sâmbătă, ministrul  Dezvoltării Regionale și Turismului, Eduard Hellving și secretarul de stat Marcel Boloș au fost prezenți la Primăria Oradea pentru a semna un contract de finanțare a unui proiect – „Crearea unei infrastructuri de afaceri în municipiul Oradea și asigurarea cu utilități publice a Parcului Industrial Eurobusiness Oradea - etapa a II-a”. Celelalte două știri publicate sunt invitații adresate copiilor și dascălilor de 1 Iunie în Orășelul copiilor și în Turnul Primăriei Oradea. Miercuri, la „Arcadia”, a avut loc o întâlnire a orădenilor (directori, manageri de instituții culturale, personalități culturale) cu primarul Oradiei, dl ing. Ilie Bolojan și cu dl senator Cornel Popa. În pagina Alma Mater, în care vă informăm despre ce se mai întâmplă în mediul Universității orădene, ne-am oprit la două proiecte (eveniment): lansarea cărții „50 de ani de cercetări agricole în Oradea” și la implementarea proiectului „Școala, șansa mea!” Întâlnirea de 20 de ani a absolvenților fostului Liceu Sanitar am privit-o ca un arc peste timp. Iar pentru a prezenta un bilanț fie și sumar a ceea ce înseamnă 20 de ani de activitate rutieră la Grupul Școlar Industrial Șuncuiuș, ne-au trebuit două pagini de revistă, în care am reușit să inserăm doar patru poze. În mijlocul revistei am plasat fotoreportajul (de trei pagini) realizat la două evenimente, miercuri și joi, pe „Wembley” și la „San Remo” (Grădinița nr. 52), alături de micii campioni (fotbaliști și dansatori); fotoreportajul conține 18 poze, plus cinci color pe copertă. În pagina 11 continuă articolul despre inaugurarea de la Eco Școala „Avram Iancu”. În următoarea pagină Eveniment am consemnat Ultimul sunet de clopoțel în campusul economiștilor; la rubrica săptămânală „Cu noi este Dumnezeu”, avem versurile Sfintei Liturghii „Iisus vorbește”. Ajungând pe la Săcădat, am dedicat preșcolarilor și elevilor o pagină cu însemnări și patru poze (plus una color pe copertă) de la fața locului. Elevii dnei prof. Laura Ienei de la Șc. „Oltea Doamna” s-au întâlnit cu psihologul școlii. Joi, la Hidișelu de Sus, a fost adus un omagiu eroilor comunei. În pagina Promovarea imaginii: despre concursul geografic școlar interjudețean „Terra Magazin”, ed. a III-a, desfășurat, potrivit tradiției, la C.N. „Mihai Eminescu”. Cealaltă promovare vorbește despre oferta Casei Tineretului pentru evenimente: party, majorate, onomastici, banchete școlare...
În acest număr, apărut marți, 29 mai, au încăput tot ce v-am spus și încă 70 de poze. (Ovidiu Dan)  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:57 Ora standard a Europei de Est