Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Locul în care democrația se îmbină cu plăcerea

Selecțiile regionale ale Parlamentului European al Tinerilor

Locul în care democrația se îmbină cu plăcerea

Cu siguranță majoritatea dintre voi, elevii, când auziți de concepte precum democrație, separarea puterilor în stat, moțiune, sistem de votare sau altele, gândul vă poartă undeva departe... undeva la orele de educație civică și poate chiar și la orele de istorie.

Cu alte cuvinte, vă dau bătăi de cap. Însă există totuși o veste bună: democrația și plăcerea au în comun mai multe lucruri decât ați putea crede! Unsprezece elevi de la Colegiul Nional „Octavian Goga” din Marghita împreună cu elevi ai altor unități de învățământ au experimentat acest lucru pe propria piele: European Youth Parliament.
În luna mai, Moca Alida, Olar Andrei, Sarca Alexandru, Mărculescu Flavia, Gergely Ștefania, Haiaș Alexandra, Covaciu Jasson, Bodor Edina, Pop Sergiu, Burnar Iulia și Murg Diana au luat parte la selecțiile regionale transilvănene ale Parlamentului European al Tinerilor care au avut loc la Bușteni. Aceștia au fost coordonați de domnul profesor Cosmin Patca.
Pe o perioadă de trei zile, cei unsprezece elevi, împreună cu elevi din alte județe precum: Alba, Mureș, Satu Mare și municipiul București au luat parte la activități sportive menite să dezvolte teambuildingul, dar și la activități ale comitetului (Committee Work). Acolo erau dezbătute probleme diferite, fiecare comitet având o altă temă. Elevii de la Goga" s-au axat pe „active ageing”, un concept lansat în 2002 printr-un proiect care încurajează îmbătrânirea activă și implicarea oamenilor bătrâni în societatea din care fac parte, chiar dacă aceștia depășesc o anumită vârstă.
Ziua de vineri a fost alocată activităților sportive, astfel că de la prefacerea elevilor în pitici, vrăjitori și chiar giganți, până la crearea unui monstru uman, viitorii parlamentari s-au implicat în fiecare lucru. Ziua următoarea, sâmbătă, a fost dedicată lucrului pe echipe. Ionescu Armand (Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța) și Zemlicof Ana (Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani) au fost chairpersons pentru grupul de la „Goga”. S-au implicat în fiecare activitate, dându-le ajutor la nevoie și nu numai. 12 ore au fost puse la dispoziție pentru crearea unei moțiuni (fiecare grup, pe câte o temă diferită), urmând ca în ziua următoare, fiecare moțiune să fie supusă unei atente critici, dezbateri și urma să fie votată de către toți elevii prezenți la selecția regională. Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, zeloșii parlamentari europeni și-au scris discursurile de atac, discursurile de apărare și întrebările legate de fiecare moțiune în parte.
Duminică, la dezbateri, moțiunea legată de „active ageing” a fost singura moțiune care a trecut în unanimitate.
Următoarea selecție se va desfășura la Tomis, în perioada 2-7 septembrie 2012, iar îmbinarea celor două - democrația și plăcerea - se presupune că va fi de două ori mai mare decât a fost la Bușteni. (Aida Laura Moca)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Locul în care democrația se îmbină cu plăcerea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:19 Ora de vară a Europei de Est