Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Podul prieteniei”- etapa internațională

La Orizont...

„Podul prieteniei”- etapa internațională

În 28 mai 2012, la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont” din Oradea, s-a desfășurat etapa internațională a concursului de desene/colaje din cadrul proiectului concurs internațional „Podul prieteniei”, coordonat de directorul adjunct prof. Erdeli Elena.

Acest proiect este inclus în Calendarul activităților educative regionale și interjudețene al M.E.C.T.S. nr. 31765/29.02.2012, la poziția 136.
Proiectul a urmărit creșterea gradului de integrare și socializare a copiilor cu CES  în societate, precum și formarea deprinderilor de utilizare a noilor tehnologii, iar activitățile desfășurate au avut ca parteneri profesori și elevi din Anglia, Bulgaria, Polonia și România, în total un număr de 25 de instituții de învățământ.
În cadrul etapei internaționale au participat un număr de 87 de lucrări realizate de elevi din România, Bulgaria și Polonia, de la următoarele instituții de învățământ:  Zespol Szkol Numer 3 Gimnazjum Numer 3 „W. Zorach”, Polonia,  „St. Kliment Ohridski” Burgas, Bulgaria, CSEI „Orizont” Oradea, CSEI nr. 1 Oradea, CSEI Popești, CSEI Tileagd, Liceul de Artă Oradea, Școala cu clasele I-VIII nr. 11 Oradea, Școala Centrală Câmpina Prahova, Școala Gimnazială „Sf. Nicolae” Vânători Galați, Școala Gimnazială „Sf. Stelian” Rădăuți Suceava, Școala cu clasele I-VIII nr. 98 „Avram Iancu” București, Școala Gimnazială Malu Alb Galați, Școala cu clasele I-VIII „O. Voicu” Bacău.
Tema lucrărilor participante la concurs a fost  „Þara mea și Europa” și s-a realizat într-o tehnică la liberă alegere (tehnică acuarelă, creion grafic, creioane colorate etc, pe format A4). Desenele elevilor au fost evaluate și punctate diferențiat (locul I, II și III), pe ciclu de învățământ (primar, gimnazial) în funcție de următoarele criterii: încadrarea în tema concursului, creativitatea și originalitatea lucrării, folosirea unor tehnici diverse, calitatea artistică, realizarea doar de către elevi a lucrărilor.
Evaluarea elevilor s-a făcut prin punctaj de la 1 la 5, juriul fiind compus din directorul școlii coordonatoare prof. dr. Marușca Angela, prof. Erdeli Elena și trei specialiști în arte plastice: prof. Hălmăgean Denisa de la CSEI „Orizont” Oradea, prof. Broiezan Alina, de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, prof. Czirjak Eniko de la Liceul „Ady Endre” Oradea, de la întâlnire nu a lipsit nici inspectorul școlar de specialitate, prof. Doina Gyori. Membrii juriului au completat fiecare o fișă de punctaj și au realizat un clasament cu locurile I, II, III și mențiuni pentru ciclul primar și gimnazial după cum urmează:
La secțiunea desene – învățământ de masă
Locul I – Nagy Bella - Lic. de Artă, Oradea
Locul II – Corneliu Marina, Kumral Andra,  Dima Clara – toți trei de la Școala nr. 98 „A. Iancu”, București
Locul III – Lupea Miruna - Școala „Sf. Nicolae”, Galați
Mențiuni – Suian Ioana - Școala „Sf. Stelian”, Suceava, Ursulean Gabriel - Școala „Sf. Stelian”, Suceava, Macai Mercedes - Lic. de Artă, Oradea, Teglaș Daniela – Școala nr. 11, Oradea, Drăghiceanu Nadia – Școala Centrală Câmpina, Prahova
La secțiunea desene – învățământ special
Locul I – Murguli Marius – CSEI „Orizont”, Oradea
Locul II – Teglaș Melisa – CSEI nr. 1, Oradea
Locul III – Ardelean Andreea – CSEI Tileagd
Mențiuni – Farkaș Iuliana  –  CSEI „Orizont”, Oradea, Balogh Brigitta – CSEI „Orizont”, Oradea, Jiga Esperanța – CSEI Tileagd, Illes Jozsef –  CSEI nr. 1, Oradea, Groza Elec –  CSEI nr. 1, Oradea, Lupo Emilia –  CSEI Popești, Puczi Alexandru – CSEI Tg. Mureș
La secțiunea colaje
Locul I – Varadi Ronaldo – CSEI nr. 1, Oradea
Locul II – Lascu Marius – CSEI „Orizont”, Oradea
Locul III – Kopar Ramona – CSEI „Orizont”, Oradea, Forogosi Daniel – CSEI nr. 1, Oradea
Organizatorii mulțumesc pentru implicare tuturor partenerilor de proiect și le urează succes și pentru anul viitor! (Ungur Maria)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:01:38 Ora de vară a Europei de Est