Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

În lumea copiilor de la Avram Iancu

O săptămână rodnică și fericită

În lumea copiilor de la Avram Iancu

Moto: Eu sunt copilul,/ Tu ții în mâinile tale destinul meu,/ Tu determini, în cea mai mare măsură,/ dacă voi reuși sau voi eșua în viață!/ Dă-mi, te rog, acele lucruri care/ să mă îndrepte spre fericire,/ Educă-mă, te rog, ca să pot fi/ o binecuvântare pentru lume!”

Cine iubește copiii și pe Dumnezeu trebuie să facă tot ce îi stă în puteri să educe copilul nu pentru lumea de acum, pentru că atunci când va fi el mare, această lume nu va mai exista, iar noi, oricât de mult ne-am strădui, nu avem putința să știm de pe acum cum va fi acea lume... Suntem datori așadar să-l învățăm pe copil să se adapteze, să discearnă, să selecteze, să știe cum să învețe singur... din reușite sau din eșecuri, din căderi sau înălțări, din durere sau bucurie, din cuvinte sau din tăceri... A trăi cu adevărat nu înseamnă să te ferești de furtună, ci a învăța să dansezi în ploaie...
Fiecare început de vară aduce școlii și copilăriei bucurii și sărbători... este anotimpul în care învățăm să ne numărăm bobocii, roadele de peste an, anotimpul în care lăsăm cale să nască în noi speranța unui început mai bun decât cel pe care tocmai l-am încheiat...
Pentru copiii din localitatea Avram Iancu, săptămâna ce tocmai s-a încheiat a fost o săptămână de „foc”, cu multe activități ce-au prilejuit copiilor reale bucurii și satisfacții, rod al unei trude cu folos, atât din partea copiilor, cât și din partea unor dascăli inimoși care-au știut să le îndrume pașii.
Miercuri, 30 mai 2012, echipa de dansuri populare (elevii claselor a III-a și a IV-a), pregătită de doamnele învățătoare Șule Nicoleta și Blaj Doina, a participat la spectacolul de zâmbet, culoare și mișcare „Lumea dansului”, desfășurat la Era Park din Oradea. Dincolo de diplomele, cupa și medaliile cu care au fost răsplătiți pentru prestația lor (ei au prezentat un dans țigănesc), câștigători au fost voia bună, bucuria cu care-au trăit fiecare clipă și mulțumirea că s-au aflat alături de alți și alți copii frumoși și talentați cu care-au împărțit clipe de frumos și adevăr.
Și tot miercuri, echipajul de circulație al școlii, format din elevii Blaj Damaris și Faur Laurențiu, pregătiți de ani buni de doamna învățătoare Blaj Doina, a participat la etapa județeană a concursului „Educația rutieră - Educație pentru viață”, de unde s-au întors cu un merituos loc II și locul I obținut de Faur Laurențiu la poligon. Și chiar dacă mereu am fost doar locul II, acest lucru n-a știrbit cu nimic mândria că sunt elevi ai școlii noastre și bucuria că sunt între fruntași.
Joi, 31 mai, cei 100 de copii de la grădiniță și ciclul primar înscriși la Concursul Național „Piciul”, sub îndrumarea și atenta supraveghere a doamnelor educatoare Fodor Lucia, Viliga Livia, Dănceanu Monica și a doamnelor învățătoare Blaj Doina, Șule Nicoleta, Goina Ana și Cotro Ana, au participat la un interesant concurs de cultură generală și probe practice, unde fiecare copil, după puterea minții și dibăcia mâinilor, s-a străduit să rezolve cât mai bine sarcinile de lucru. Pentru sârguința lor, au fost răsplătiți cu diplome și jucării, acest lucru încântându-i peste măsură, ei încântându-ne la rândul lor cu gingășia și puritatea lor.
Vineri a fost sărbătoare! Ziua copiilor de pretudindeni. Copii mai mari sau mai mici, sau oameni mari cu suflet de copil... Și noi am sărbătorit această zi în felul nostru. Cei mai mari au plecat într-o excursie la Oradea, iar noi, cei mai mici, am recitat poezii, am desenat pe asfalt, am dansat, ne-am jucat, am cântat... am dat frâu liber copilului din noi și ne-am bucurat, închizând bucuria în căușul palmelor și-n suflete... A fost o zi frumoasă, pe măsura semnificației sale, așa cum ar trebui să fie pentru fiecare copil, de pretutindeni...
Această săptămână, cu atât de multe bucurii și împliniri, poate că s-a dorit o pregătire a sufletului pentru o mare sărbătoare creștină, Rusaliile. În numele tuturor copiilor aș vrea să urez fiecăruia dintre dumneavoastră sărbători cu tihnă și lumină în casa sufletelor, alături de toți cei dragi. (Ana Cotro)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În lumea copiilor de la Avram Iancu.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:21:07 Ora standard a Europei de Est