Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În lumea copiilor de la Avram Iancu

O săptămână rodnică și fericită

În lumea copiilor de la Avram Iancu

Moto: Eu sunt copilul,/ Tu ții în mâinile tale destinul meu,/ Tu determini, în cea mai mare măsură,/ dacă voi reuși sau voi eșua în viață!/ Dă-mi, te rog, acele lucruri care/ să mă îndrepte spre fericire,/ Educă-mă, te rog, ca să pot fi/ o binecuvântare pentru lume!”

Cine iubește copiii și pe Dumnezeu trebuie să facă tot ce îi stă în puteri să educe copilul nu pentru lumea de acum, pentru că atunci când va fi el mare, această lume nu va mai exista, iar noi, oricât de mult ne-am strădui, nu avem putința să știm de pe acum cum va fi acea lume... Suntem datori așadar să-l învățăm pe copil să se adapteze, să discearnă, să selecteze, să știe cum să învețe singur... din reușite sau din eșecuri, din căderi sau înălțări, din durere sau bucurie, din cuvinte sau din tăceri... A trăi cu adevărat nu înseamnă să te ferești de furtună, ci a învăța să dansezi în ploaie...
Fiecare început de vară aduce școlii și copilăriei bucurii și sărbători... este anotimpul în care învățăm să ne numărăm bobocii, roadele de peste an, anotimpul în care lăsăm cale să nască în noi speranța unui început mai bun decât cel pe care tocmai l-am încheiat...
Pentru copiii din localitatea Avram Iancu, săptămâna ce tocmai s-a încheiat a fost o săptămână de „foc”, cu multe activități ce-au prilejuit copiilor reale bucurii și satisfacții, rod al unei trude cu folos, atât din partea copiilor, cât și din partea unor dascăli inimoși care-au știut să le îndrume pașii.
Miercuri, 30 mai 2012, echipa de dansuri populare (elevii claselor a III-a și a IV-a), pregătită de doamnele învățătoare Șule Nicoleta și Blaj Doina, a participat la spectacolul de zâmbet, culoare și mișcare „Lumea dansului”, desfășurat la Era Park din Oradea. Dincolo de diplomele, cupa și medaliile cu care au fost răsplătiți pentru prestația lor (ei au prezentat un dans țigănesc), câștigători au fost voia bună, bucuria cu care-au trăit fiecare clipă și mulțumirea că s-au aflat alături de alți și alți copii frumoși și talentați cu care-au împărțit clipe de frumos și adevăr.
Și tot miercuri, echipajul de circulație al școlii, format din elevii Blaj Damaris și Faur Laurențiu, pregătiți de ani buni de doamna învățătoare Blaj Doina, a participat la etapa județeană a concursului „Educația rutieră - Educație pentru viață”, de unde s-au întors cu un merituos loc II și locul I obținut de Faur Laurențiu la poligon. Și chiar dacă mereu am fost doar locul II, acest lucru n-a știrbit cu nimic mândria că sunt elevi ai școlii noastre și bucuria că sunt între fruntași.
Joi, 31 mai, cei 100 de copii de la grădiniță și ciclul primar înscriși la Concursul Național „Piciul”, sub îndrumarea și atenta supraveghere a doamnelor educatoare Fodor Lucia, Viliga Livia, Dănceanu Monica și a doamnelor învățătoare Blaj Doina, Șule Nicoleta, Goina Ana și Cotro Ana, au participat la un interesant concurs de cultură generală și probe practice, unde fiecare copil, după puterea minții și dibăcia mâinilor, s-a străduit să rezolve cât mai bine sarcinile de lucru. Pentru sârguința lor, au fost răsplătiți cu diplome și jucării, acest lucru încântându-i peste măsură, ei încântându-ne la rândul lor cu gingășia și puritatea lor.
Vineri a fost sărbătoare! Ziua copiilor de pretudindeni. Copii mai mari sau mai mici, sau oameni mari cu suflet de copil... Și noi am sărbătorit această zi în felul nostru. Cei mai mari au plecat într-o excursie la Oradea, iar noi, cei mai mici, am recitat poezii, am desenat pe asfalt, am dansat, ne-am jucat, am cântat... am dat frâu liber copilului din noi și ne-am bucurat, închizând bucuria în căușul palmelor și-n suflete... A fost o zi frumoasă, pe măsura semnificației sale, așa cum ar trebui să fie pentru fiecare copil, de pretutindeni...
Această săptămână, cu atât de multe bucurii și împliniri, poate că s-a dorit o pregătire a sufletului pentru o mare sărbătoare creștină, Rusaliile. În numele tuturor copiilor aș vrea să urez fiecăruia dintre dumneavoastră sărbători cu tihnă și lumină în casa sufletelor, alături de toți cei dragi. (Ana Cotro)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În lumea copiilor de la Avram Iancu.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:32:38 Ora de vară a Europei de Est